Uluslararası Grup Psikoterapileri Kongresi'ne Doğru

Uluslararası Grup Psikoterapileri Kongresi'ne Doğru
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.04.2012 - 06:04

Bu yıl 37’ncisi düzenlenen ve pek çok psikodrama oturumunun de yer alacağı kongrenin teması “tanıklık” olacaktır. Tanıklık ettiğimiz güncel gerçeklerden yola çıkarak 37. Uluslararası Grup Psikoterapileri Kongresi’nin içeriğini belirlemeyi hedefledik.

Psikodrama J.L. Moreno tarafından geliştirilmiş; yaratıcılık, spontanlık içeren, “şimdi ve burada”nın işlenmesine yönelik, eyleme dayanan bir grup psikoterapi yöntemidir. Grup psikoterapisi içinde grup üyeleri; sorunlarını, beklentilerini, yaşantılarında görmek istedikleri “an”ları samimiyetle oyunlaştırarak ortaya koyar; grubun desteği ve yardımı ile kendisini değiştirmeyi, geliştirmeyi deneyip başarabilir. Tedavi amaçlı kullanımın yanı sıra kendini geliştirme amaçlı da kullanılabilir.

Bir grup psikoterapisi yöntemi olarak kullanılan psikodrama, aynı anda birçok kişiye ulaşması, sorununu oyunlaştırarak ortaya koyan kişinin yaşamına olduğu kadar, diğer grup üyelerinin de kendi yaşamlarından kesitlerin birbirlerini hatırlayabileceği, başa çıkma stratejilerinin sosyal ağ içinde değerlendirilebileceği, kişilerin birbirini yargılamadan ve güven ortamında kendilerini açabileceği bir ortam sağlaması bakımından diğer terapi yöntemlerinden ayrılmaktadır. Böylelikle kişi, gerçek hayatta denemeye cesaret edemeyeceği davranış değişikliklerini, toplumun küçük bir yansıması olan grubun güvenli ve destekleyici ortamında test edebilme şansı elde edebilmektedir. Ayrıca bu yöntem kişinin hızla derinleşerek farkındalıklar sağlamasına imkân vermektedir.

Ruh sağlığı alanında çalışanlar (çocuk ve ergen psikiyatrları, yetişkin psikiyatrları, psikologlar, psikolojik danışmanlar, sosyal çalışmacılar, aile hekimleri, psikiyatri hemşireleri) lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra psikodrama eğitim sürecini tamamlayıp alanda yetkinleşebilmektedir.

Çocuk, ergen ya da yetişkinlerden psikiyatrik tanısı olan hasta grupları, kronik hasta grupları, farklı engel grubuna sahip çocuk ya da yetişkinlerden oluşan gruplar, hasta yakınları grupları, travma mağdurları grupları, öğrenci grupları, kişisel gelişim ve farkındalık grupları, işyerinde çalışanların oluşturduğu gruplar, sosyal destek grupları gibi oldukça geniş çerçevede psikodrama uygulaması yapabilmek mümkündür.

Ağırlıklı olarak psikodrama oturumlarının yer aldığı geleneksel ‘Uluslararası Grup Psikoterapileri Kongreleri” ülkemiz açısından bu bağlamda önemlidir. Bergama’da bulunan Asklepion antik kenti, mitolojide ölümün uğramadığı şehir olarak anılırdı. Bir sağlık tedavi merkezi olan Asklepion’da sağlık tanrısı Asklepios’un hastaların rüyalarını anlattırarak ve onları suların aktığı dehlizlerde gezdirerek telkinlerde bulunup iyileştirdiği, hatta antik tiyatroda hastalarına drama yaptırdığı söylenmektedir. Bu tarihi öykü, iyileştici öğeleri içinde barındıran ve Eskülap- Bergama’nın özgün dokusu ile birleştiğinde, Bergama ülkemizin en özellikli bölgelerinden birisi haline gelmektedir. Psikodramanın ruhuna da oldukça uyan yapısı, bölgeyi kongre için vazgeçilmez kılmaktadır. Bu nedenle de bu yıl 30 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında 37’ncisini düzenleyecek olduğumuz Uluslararası Grup Psikoterapileri Kongreleri, 1984 yılından bu yana bu bölgede yapılmaktadır.

Kongremiz sürekliliği ve niteliği ile yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi görmektedir. Yurtdışından saygın psikodramatistler kongremize davet edilmeyi önemsemektedirler. Yurtiçindense özellikle ruh sağlığı alanında çalışanlar kongremizin her yılın mayıs ayı sonunda gerçekleştirildiğini bilirler.

Ege bölgesi tarihi dokusuyla turizm açısından dünyada tanınan bir bölgedir. Ancak, bilim, doğa (özellikle ruh sağlığı biliminin) ve tarihsel dokunun buluşması bir ilktir ve bölgenin daha farklı bir özelliğiyle tanınmasına katkı sağlamaktadır.

Kongrenin düzenlenmesinde epeyce zorluklar yaşansa da Bergama Kaymakamlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bergama Belediyesi ve Bergamalıların değerinin farkında olarak kongremizi desteklemeleri, başarılı kongreler gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Bizler de Dr. Abdülkadir Özbek Enstitüsü eğitmenleri olarak özellikle halk konferanslarıyla değerli ruh sağlığı uzmanlarını halkla buluşturmayı çok önemsiyoruz.

Bu yıl 37’ncisi düzenlenen ve pek çok psikodrama oturumunun de yer alacağı kongrenin teması “tanıklık” olacaktır.

Çağımızda ve ülkemizde insanlık savaşlar, doğal afetler, insanların birbirlerine yönelttiği şiddet eylemleri, yoksulluk, göç, değer sarsıntılarıyla karşı karşıya bulunmakta; bu süreç insanlarda zorlu yaşam olaylarına bağlı birtakım ruhsal sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

İçinde insanlığa ilişkin binlerce öykü taşıyan, böylesi bir tarihsel ortam içinde, Ankara Psikodrama Derneği olarak bizler bu yıl kongrenin ana temasını “tanıklık” koyarak, dünyada ve ülkemizde insanlıkla ilgili tanık olunan çeşitli sorunları, çatışmaları, çelişkileri bilimin ışığında yeniden tartışalım ve çözüm yolları üretmeye çalışalım istedik. Tanıklık ettiğimiz güncel gerçeklerden yola çıkarak 37. Uluslararası Grup Psikoterapileri Kongresi’nin içeriğini belirlemeyi hedefledik.

Kongremiz dört bölümden oluşmaktadır. Tanıklık teması üzerinde farklı katılımcıların sunacakları bilimsel program bölümü, katılımcıların hem ülkemizden hem de farklı ülkelerden gelen diğer eğitmenlerle yapacağı üç günlük çalışma grupları, kongreden bir önceki gün yapılacak özel temalı çalışma grupları ve halka yönelik olan konferanslar ile yaşantı grupları.

Kongreye, ruh sağlığı alanında çalışanlar (çocuk ve ergen psikiyatrları, yetişkin psikiyatrları, psikologlar, psikolojik danışmanlar, sosyal çalışmacılar, aile hekimleri, psikiyatri hemşireleri) ve bu alanda çalışmayı düşünen lisans düzeyinde öğrenciler ile tıp doktorları başta olmak üzere, psikodrama yöntemiyle tanışmak isteyen herkes “www.bergama2012.org” adresine başvurarak kongreye ve çalışma gruplarına katılabilir.

Prof. Dr. Bahar Gökler/Bircan Kırlangıç ŞİMŞEK Ankara Psikodrama Derneği


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler