UNESCO Başkanı Irina Bokova İstanbul'a geldi

Başbakanlığın tahsisiyle İstanbul Çalışma Ofisi konferans salonunda önceki akşam gerçekleşen "7. Medeniyetler İttifakı İstanbul Konferansı"nın konuğu UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'ydı.

UNESCO Başkanı Irina Bokova İstanbul'a geldi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.01.2011 - 10:19

Medeniyetler İttifakı Türkiye Eş-Başkanı ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Bekir Karlıağa yaptıkları açış konuşmalarında 2009 yılından beri UNESCO Genel Direktörlüğünü yürüten İrina Bokova’yı İstanbul’da ağırlamaktan ve zengin kültürel birikime sahip bir dünya kuruluşuyla işbirliği yapmaktan duydukları memnuniyeti ifade ettiler. Aydın, kültür konusunun bugün tarihte hiç olmadığı kadar politikanın gündeminde olduğunu, bu politik insiyatife pek çok ülke ve kuruluşun destek verdiğini ancak UNESCO’nun ayrı bir yeri olduğunu, köprü görevini vurguladı. Aydın işbirliği ve proje üretmede; “Medya konusu hayati önem arz ediyor. Onlarla birlikte çalışma mecburiyetindeyiz.” diyerek bilgisizliğin sorunların yarattığına işaret etti.  Bokova “Geleceğe Köprü Kurmak” başlıklı konuşmasında; “Kültürlerin ve fikirlerin gücüne inanıyorum. Kültürel çeşitlilik globalleşmenin kötü sonuçlarından, baskısından kurtaracak barış unsurudur. Kültürel çeşitlilik hangimizin daha üstün olduğunu göstermek için değil uyuşmak ve uzlaşmak için, tek bir insanlığın olduğunu fark ettirmek için dinamik yapısıyla ifade edilmelidir. Kültürel çeşitlilik evrensel insan haklarıyla çelişmez aksine gelişmesine yardımcı olur” dedi.

Globalleşmenin insanlık için artı ve eksilerini özetleyen Bokova; “Toplumun dokusunun çok kolay bozulduğunu çok zor onarıldığını görüyoruz” diyerek UNESCO’nun sorunların ortak paydası olarak saptadığı eğitim başta olmak üzere, cinsiyet eşitsizliği, kadına şiddet, İslamofobi, sağlıklı toplum, işsizlik konularında çalışma ve tespitlerini paylaştı. Sağlıklı bir toplumun, çok sesliliğin sağlanması için; “sorumlu ve etkin bir medya olmalı” diyen Bokova internetin de “barış için güç ağı” olması gerektiğine işaret etti. Medeniyetler İttifakı insiyatiyle birlikte çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bokova, UNESCO'nun 1945'ten bu yana dünya barışına ve kültürel varlıkları korumaya hizmet ettiğini vurgulayarak; “Türkiye'de de Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi bölgeler vardır. Bu yerlerin insanlığın ortak mirasıdır. Korunması, yeni nesillere aktarılması için UNESCO olarak çalışmalar yapmaktayız.” dedi. Bokova’ya Katip Çelebi’nin Avrupa harita ile Cihânnuma kitabı hediye edildi. Irina Bokova konferans öncesinde, “Evliya Çelebi’nin İstanbul’u” başlıklı serginin açılışını Mehmet Aydın, Egemen Bağış, Kadir Topbaş, Bekir Karlıağa ile birlikte yaptı. 20 Şubat’a kadar açık olacak sergi, 2011 yılının UNESCO tarafından “Evliya Çelebi’yi Anma Yılı” olarak belirlenmesi dolayısıyla bu konferansla birlikte açıldı. Bokova, Evliya Çelebi’nin diğer kültürlerle iletişime geçerek insanlığa gösterdiklerinin önemine dikkat çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı José Luis Rodriquez Zapatero’nun öncülüğünde başlatılan 120’i aşkın ülkenin katıldığı Medeniyetler İttifakı girişimini ülkemizde Mehmet Aydın’a bağlı olarak, ilgili 10 bakanlığın temsilcilerinden oluşan Ulusal Eşgüdüm Komitesi sürdürmektedir. 

 


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler