Üniversite mezunu da kadına şiddet uyguluyor

Kadın Merkezi (KAMER) Vakfı Mardin Şube Başkanı Tülay Elçioğlu, kadına şiddet uygulayan erkeklerin yüzde 20'sinin üniversite mezunu olduğunu belirtti.

Üniversite mezunu da kadına şiddet uyguluyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.04.2009 - 14:34

Kadın Merkezi (KAMER) Vakfı Mardin Şube Başkanı Tülay Elçioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mardin'de hâlâ ataerkil aile yapısının hakim olduğunu ifade ederek, 2004 yılından bu yana kent merkezinde ve ilçelerde yaptıkları çalışmalar ile kadına yönelik şiddetin devam ettiğini tespit ettiklerini bildirdi.

Mardin'de kadına yönelik şiddetin nitelik ve nicelik olarak değişse bile psikolojik şiddetin halen devam ettiğini kaydeden Elçioğlu, şöyle dedi:
''Kadına şiddet uygulayan erkeklerin yüzde 20'si üniversite mezunu. Eğitimli erkekler de şiddet uyguluyor. 2004-2009 yılları arasında KAMER'e 365 kadın başvuruda bulundu. Töre ve Namus Cinayeti kapsamında şiddete maruz kalan 22 kadın için emniyet müdürlüğü ve sosyal hizmetler il müdürlüğü ile görüştük. Bu kadınların başka illerde bulunan sığınma evlerine gönderilmesi suretiyle güvenlikleri sağlandı. Ancak şiddete uğradığı halde KAMER'e başvuruda bulunmayan çok sayıda kadın olduğunu düşünüyoruz. Bize başvuruda bulunmayan yaklaşık 6 kadının hayatını kaybettiği yolunda duyum aldık. Biz bu kadınlara ulaşamadık. Çünkü ancak kadın isterse yardım edebiliyoruz.''


"Kadınlar töre ve namus adına öldürülüyor"

Elçioğlu, Mardin'de geniş aile yapısının egemen olduğu yerlerde aile büyükleri tarafından alınan karar sonucu kadınların töre ve namus adı altında cezalandırıldığını ifade ederek, bu cezaların ölüme varan büyük boyutlarda olduğuna dikkati çekti.

KAMER olarak töre ve namus cinayeti adı altında öldürülme kararı alınan 3 kadının aileleri ile görüşerek öldürülmelerine engel olduklarını ifade eden Elçioğlu, ''Kadınlar töre ve namus adına öldürülüyor. Bazen de intihara sürükleniyor. Aileleri tarafından öldürülme kararı alınan 3 kadının ailesi ile görüşerek öldürülmelerini önledik. Bu kadınlarımız ile halen görüşmeye devam ediyoruz'' dedi.
 

"5 yılda bin 500 kadına ulaştık"

Elçioğlu, amaçlarının cinsiyetçi sistemin kadın ve çocuklara zarar veren yerel uygulamalarını tespit ederek önlemek olduğunu belirterek, kadınların geleneksel kurallar çerçevesinde sürüp giden statülerini fark etmelerine yönelik çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

15-20 kişilik kadın gruplarıyla, haftada bir kez olmak üzere 14 hafta süresince görüştüklerini ifade eden Elçioğlu, şöyle dedi:
''Kadınların, iletişim, şiddet, toplumsal cinsiyet rolleri, ayrımcılık, cinsellik, ekonomik haklar, kadının insan hakları, anayasal ve medeni haklar konularında görüşerek bilinçlenmelerini sağladık. Ayrıca salon toplantıları, ev ziyaretleri ve el ilanları dağıtarak kadınlara çalışmalarımızı tanıttık. Acil Destek Programı ile de aile içinde şiddet yaşayan ve namus adı altında kurban edilecek kadınlara yönelik destek hizmeti sunuyoruz. Son 5 yılda bin 500 kadına ulaştık. Bu programlar kapsamında hedefimiz şiddet gören tüm kadınlara ulaşmaktır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler