Üniversite öğrencilerinden harç protestosu

Üniversite öğrencileri 'harç', 'yeni kayıt' ve 'eğitim hizmeti giderlerini' protesto etti...

Üniversite öğrencilerinden harç protestosu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.09.2011 - 14:19

Sosyal paylaşım sitesi Facebook’da “Öğrenciye soymak ‘Harc’ınız değil” adıyla örgütlenen üniversite öğrencileri dün Taksim’de toplanarak Galatasaray meydanına  yürüdü. “Ferman Tayyibin, üniversiteler bizimdir”, “AKP elini üniversitelerden çek”, “Parasız bilimsel demokratik eğitim”, “Eğitim hakkı satılamaz” sloganları atan öğrenciler, “öğrenciyi soymak harcınız değil” pankartı taşıdı.

Meydanda öğrenciler adına basın açıklaması yapan Dilek Yallı, YÖK’ün yeni öğretim yılında harçlara zam yapılmayacağını belirtmesine karşın çok yüksek oranlarda zam yapıldığını söyledi. Yallı, “Farkındayızki bunun yapılmasındaki amaç, Bologna sürecinin getirdiği bir sonuç olan eğitimin ticarileştirilmesi, hükümetin içine düştüğü krizin bedeleni öğrencilere ödetme çabasıdır” dedi.

Galatasaray meydanında çadır kuran ve imza toplayan Genç- Sen yönetici ve üyeleri de üniversite öğrencilerine inanılmaz “Har(a)ç tuzağı!” kurulduğunu, 26 Ağustos tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’yla karşı karşıya kaldıklarını, alttan ders alan öğrencilerin harçlarnın katlanarak arttığını vurguladılar. Öğrenciler, normal, uzaktan ve ikinci öğretim arasındaki ücret farklarının kaldırılmasını, öğrenciyi mağdur eden uygulamaya son verilmesini istedi.

Uzaktan eğitim ile ikinci öğretim üniversite öğrencilerinden alınan harçların eşitlenmesine karşın, İstanbul Üniversitesi (İÜ) ve Ankara Üniversitesi’nde uzaktan eğitim bölümlerinde “eğitim hizmeti gideri” adı altında ek ücretinin alınmasını eleştiren öğrenciler de söz konusu uygulamanın etik olmadığını kaydettiler. Öğrenciler, “Üniversite yönetimi bu tavrı ile parasız eğitim talebinde bulunan öğrencileri de haklı çıkarıyor. Zaten zor şartlarda harç paralarını yatıran öğrencilerden bu paranın alınması doğru değil" dedi.

Öğrencilerin iddialarına yönelik sorularımızı yanıtlayan Ankara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkez Müdürü Prof. Haluk Geray ise uygulamayı savunarak, “Uzaktan eğitim belli bir teknolojik altyapı kullanılarak öğrencilere sunuluyor. Hem müfredat açısından hem de teknik olanaklar açısından çok ciddi giderler mevcut. Bu giderlerin bir kısmının öğrencilere yansıması gerekiyor. Geniş bir perspektifte değerlendirildiğinde, uzaktan eğitimin örgün eğitimden çok daha ucuz olduğunu, herkesin gözönünde bulundurması gerekiyor. Çünkü uzaktan eğitim alan öğrenciler, bulundukları kentlerden ayrılmadan, işlerini bırakmak zorunda kalmadan, ulaşım ve konaklama gibi temel masraflar bile olmadan eğitim alma imkanı buluyorlar” dedi.

İstanbul Üniversitesi yetkilileri ise bütün ısrarlarımıza karşın sorularımıza yanıt vermedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler