'Üniversitelerden beklentimiz çok büyüktür'
Cumhurbaşkanı Gül, "Bir ülkenin güçlü olması, bir ülkenin refaha ulaşması, halkı mutlu etmesi, o ülkenin nitelikli insan gücüyle çok ilgilidir. Nitelikli insanın, ilk ve ortaöğretimde temeli atılıyor ama esas şekilde üniversitelerde veriliyor" dedi.
Ankara Üniversitesi'nin 2009-2010 Akademik Yılı törenle başladı. Türk eğitim sisteminde Ankara Üniversitesi'nin çok önemli bir yeri olduğunu dile getiren Abdullah Gül, şöyle konuştu: "Üniversitenin birçok fakülteleri enstitüleri, yüksekokulları konservatuarları, laboratuarlarıyla yine önemini güçlendirerek koruduğunu görüyoruz. Memnuniyetle ifade etmek isterim Ankara Üniversitesi'nin dışa açılma faaliyetleri sadece Türkiye meseleleri değil, dünya meseleleriyle, insanlık konularıyla da uğraşma açısından Afrika'dan Latin Amerika'ya Balkanlar'a kadar açılım yapması, buralarla ilgili merkezler kurması, akademisyenlerin, araştırmacıların gelişmesi ve bunların Türkiye dışındaki etkinliğini artırması açısından da çok önemli olduğunu söylüyorum. Bütün bu faaliyetleri güçlü bir şekilde desteklediğimi ve takdir ettiğimi burada ifade etmek istiyorum."
Türk üniversitelerinin dışarı açıldığını, dışarıda kampüsleri, araştırma merkezleri olduğunu ve bunun memnuniyet verici olduğunu dile getiren Gül, şunları söyledi: "Bir insanın hayatta hangi yönde gelişeceği, hayatını nasıl kazanacağı, insanlığa, ailesine nasıl katkı yapacağı, üniversitelerde şekil almaktadır. Türkiye'nin güçlü, nitelikli insan gücünün gerçekleştirilmesinde üniversitelerin çok büyük katkısı vardır. Üniversiteler hem eğitim merkezidir hem de araştırma ve geliştirmenin, bilim ve kültür üretmenin, teknoloji üretmenin merkezidir. Bu ikisinin de çok iyi şekilde yapılması gerekir."
'Eğitim açısından üniversiteler bir yarış peşindedir'
Büyük üniversiteler ve yeni üniversiteler arasında bir işbirliği olması, ihtisaslaşma alanlarının tespit edilmesi gerektiğini belirten Gül, konuşmasına şöyle devam etti: "YÖK Başkanı da buradayken bu konuların değerlendirilmesini, birikimi büyük olan üniversiteler ile bu ihtisaslaşmanın en iyi şekilde planının, programının yapılması gerektiğine inanıyorum. Eğitim açısından üniversiteler bir yarış içindedir. Sadece kendi arasında yarış içinde değil, dünyayla Avrupa'yla yarış içindedir. Exchange programları yapılmaktadır. Avrupa'dan öğrenciler gelmektedir. Türkiye'den Avrupa'ya öğrenciler gitmektedir. Geçen sene 12 bin öğrenci değişimi yapılmıştır. Bu büyük bir rakamdır. Herkes birbirini gözlemektedir artık. Hiç kimse kapalı bir eğitim içinde değildir. Eğitim kalitesinin artırılması şarttır ve bu sonunda ölçülmektedir de. Üniversiteler tercih edilirken, öğrenciler tarafından açıkça ölçülmekte derecelendirmektedir."
Üniversitelerin performans değerlendirmesi
Bilim ve araştırma açısından da üniversitelerin çok büyük görevleri olduğunu belirten Gül, "Bilim adamlarımızın performansı konuşulurken yayın sayısına atıfta bulunuluyor. Bunun zaman zaman aldatıcı olduğu kanaatindeyim. Ne kadar patent aldılar, ne kadar buluş yaptılar? Ne kadar yerli ve yabancı fonlardan faydalandılar? AB çerçeve programlarından ne kadar Türk pay aldı? Bütün bunların da ölçü olması gerektiğine inanıyorum" şeklinde konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!