Ünlü keman virtüözü yaşamını yitirdi

Azerbaycan Devlet Sanatçısı, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Yaylı Sazlar Sanat Dalı Başkanı, ünlü keman sanatçısı ve hocası Prof. Server Ganiyev 73 yaşında hayata veda etti.

Yayınlanma: 04.09.2010 - 13:24
Abone Ol google-news

Sanat dünyasında derin üzüntü yaratan Prof. Dr. Server Ganiyev'in ölümü üzerine Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev de, Ankara'da yaşayan ailesini arayarak başsağlığı dileğinde bulundu.

Prof. Dr. Server Ganiyev, bir süredir Ankara'da Bayındır Hastanesi'nde tedavi görüyordu. Bugün yaşama veda eden Prof. Dr. Ganiyev için Pazartesi günü uzun süre görev yaptığı Bilkent Üniversitesi'nde bir tören düzenlenecek. Törenin ardından Prof. Dr. Ganiyev'in cenazesi memleketi olan Azerbaycan'a götürülecek.

 

Server Ganiyev kimdir

Bakü'de doğan Server Ganiyev, 1956-1960 yıllarında Moskova Çaykovski Konservatuvarı'nda ünlü keman hocası Prof. Dimitr Çiganov ile çalıştı. Orkestra şefliği çalışmalarını Moskova Konservatuvarı'nda Prof. Leo Ginzburg, Bakü'de ünlü şef Niyazi Takizade ile sürdürdü. 1957 yılında Moskova Uluslararası Festivali'ne katılarak bir ödül kazandı.

1960 yılında Kafkas Cumhuriyetleri, 1961'de Sovyetler Birliği yarışmalarında ödüller aldı. Moskova Çaykovski Konservatuvarı'nı başarıyla bitirdikten hemen sonra 1960-1963 yıllarında doktora çalışmalarını tamamladı. 1963'de Üzeyir Hacıbeyov Azerbaycan Devlet Konservatuvarı'na öğretim görevlisi olarak atandı ve Azerbaycan Devlet Filarmoni'nin solisti oldu.

1972'de doçent olan sanatçı, 1975 yılında değerli hizmetlerinden dolayı Devlet Sanatçısı unvanı aldı. 1971-1979 yıllarında Kahire (Mısır) Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi ve Bölüm Başkanı olarak çalıştı. 1982'de Halk Sanatçısı seçildi. 1983'te profesör oldu ve Azerbaycan Devlet Konservatuvarı Yaylı Sazlar Ana Sanat Dalı Başkanlığı'na getirildi.

Server Ganiyev 1993 yılından bu yana Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde profesör, Yaylı Sazlar Sanat Dalı Başkanı, Bilkent Oda Orkestrası şefi, Bilkent Senfoni Orkestrası konzertmeisteridir. Sanatçı, bugüne kadar Azerbaycan ve eski Sovyetler Birliği'nin tüm kentlerinde, İtalya, İngiltere, Almanya, İskoçya, Finlandiya, Bulgaristan, Çin, Mısır, Belçika, Macaristan, Polonya, Vietnam, İspanya, Portekiz, Japonya, Kıbrıs ve Türkiye'nin çeşitli kentlerinde solist olarak sayısız konser verdi. Aynı zamanda iyi bir eğitimci olan Server Ganiyev pek çok öğrenci yetiştirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler