Ünlü yönetmen tecrübelerini paylaştı

Dünyaca ünlü Amerikalı yönetmen Bob Rafelson, 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, üniversite öğrencilerine sinemadaki tecrübelerini anlattı.

Yayınlanma: 16.10.2009 - 11:09
Abone Ol google-news

Amerikan bağımsız sinemasının öncü yönetmenlerinden, dünyada da ''Postacı Kapıyı İki Kere Çalar'' filmiyle tanınan Bob Rafelson, festivaldeki senaryo atölyesi etkinlikleri kapsamında, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Sinema-Televizyon Bölümü öğrencileriyle buluştu.

Rafelson, AÜ yerleşkesindeki Olbia Kültür Merkezi'nde düzenlenen atölye çalışması ve söyleşide, sinema yaşamı ve çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Öncülerinden olduğu Amerikan bağımsız sinemasının kendisiyle önemli mesafe katettiğini, kendisinin de o dönem Fransız bağımsız sinemasındaki örneklerden etkilendiğini dile getiren Rafelson, ''Sinemada herkes birbirinden esinlenir. Belki bir gün bağımsız Türk sineması da olacaktır'' dedi.

Bağımsız sinemacılar olarak, sinemada genel kalıplardan farklı olanları ortaya çıkararak güçlendiklerini ifade eden Rafelson, hayatında çok fazla film yapmadığını ancak ''hep nasıl bir film yapmalıyım'' niyetini taşıdığını anlattı.

Hiç bir filminin belli bir tür ve kalıpta olmadığını dile getiren ünlü yönetmen, ''Film yapmadan önce bir his gelir ve kafamdaki bulutlar dağılır. Oturur bir senaryo yazarım, beğenmezsem bir daha yazarım. Bu defalarca daha sürebilir. Karakterlerin yerlerinde değişiklikler yaparım. Benim çalışma sürecim yavaştı, hatta tembeldim galiba'' diye konuştu.

Filmde yer alacak kişiler için açık oyuncu seçmelerinden yana olduğunu, üniversite öğrencilerinin de rahatlıkla kendi filmlerine katılabileceğini belirten Rafelson, ''Şu saatten sonra erkekler değil, kadınlar gelsin'' diye espri yaptı.

Ünlü, ''Postacı Kapıyı İki Kere Çalar'' filminde 140 kadın aktris arasından eleme yaptığını, bugünün ünlü oyuncularından Therasa Russel'in bu elemeye katıldığını sonradan öğrendiğini anlatan Rafelson, kendisi gibi Altın Portakal Film Festivali'nin onur konuğu Russel'e geçmişe yönelik sinema sohbeti yaptıklarını da anlattı.

Öğrencilerden kendisine soru sormalarını, görüşleriyle ilgili yorum yapmalarını da isteyen ünlü yönetmen, her zaman interaktif söyleşileri tercih ettiğini belirtti. Öğrencilere amaçları için çok çalışmaları öğüdünü veren Rafelson, bazı filmlerinin sinevizyondan fragmanlarını da göstererek, çalışma yöntemleri hakkında öğrencileri bilgilendirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler