"Uydurulan düşman Türkiye"

Türkiye-İsrail ilişkilerinde yaşanan gerginlikler, İsrail basınını meşgul etmeyi sürdürüyor. Yedioth Ahronot tarafından yayınlanan bir yorumda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'ı örnek alarak halkın dikkatini başka yerlere çekmeye çalıştığı öne sürülürken İsrail'in, iç politika kaygıları nedeniyle uydurulan "düşman" olduğu savunuldu.

Yayınlanma: 04.11.2009 - 09:05
Abone Ol google-news

Yedioth Ahronot tarafından "Bir Düşmanı Yaratmak" başlıklı yorumda İsrail konusunda İran ile Türkiye arasında bir paralellik kuruldu.

İran'ın Şeriat ile yönetildiğine, Türkiye'nin ise, laik bir ülke olduğuna işaret edilerek iki ülkenin anayasalarının birbirine zit olduğu kaydedildi.

Buna karşın, İran'da son dönemde başta gençler arasında olmak üzere, daha Batılı bir hayat tarzı yanlısı bir eğilimin ortaya çıkarken Türkiye'de "çoğu vatandaşın, İslami hukukun daha büyük bir rol oynadığı bir devlette yaşamak istediği" savına yer verildiği yorumda "Bu çoğunluk, anayasa ve Kemalist rejimin mutlak laik hedefleri ile özdeşleşmeyi zor bulduğu" iddia edildi.

Tamamen karşıt sistemleri olan İran ile Türkiye'nin aralarında "adeta tek ortak noktası"nın İsrail'e yönelik sert söylemlerin olduğu savunulduğu yorumda "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İran'daki statüsü sürdürülemez olan Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'tan yurt içindeki milyonlarca insanın dikkatini başka yerlere çevirmek için bir dış düşmanı yaratmayı öğrendiği" öne sürüldü. Yorumda şöyle denildi:
"Türkiye'nin yakın ve samimi bir müttefik olmaktan çıkarak giderek uydurulan bir 'düşman' hale geliyoruz. Bu eğilim çok belirgin. Türkiye'de laiklik karşıtı söylemleri hala yasak ancak İsrail'i saldırırken kendilerini İslami ahlakın ve adaletin koruyucusu olarak takdim edenler hoş karşılanıyor."

Yorumda "Hem Türkiye, hem de İran, İsrail'i, yurt içi amaçlarına ulaşmak için kullanıyor" iddiasında bulunduktan sonra Venezuela Devlet Başkanı Chavez'i örnek gösterilerek "İsrail, hükümdarlar, diktatörler ve manipülatörler tarafından kullanılan bir araçtır" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler