Uzay mekiğinin yatay seferi
Amerika Birleşik Devletleri'nde sona eren resmi uzay mekiği programının Endeavour aracı, karayoluyla müzeye götürülüyor.
Dünya yörüngesine yaptığı seferler sırasında saatte yaklaşık 28 bin kilometre hıza ulaşan mekik, bu seferinde yaklaşık 3 kilometre hızla ilerleyen bir taşıyıcı aracın üzerindeki yerini aldı.
İzleyicilerden biri yerel bir televizyon kanalına "Bir uzay mekiğini caddede görmek çok güzel birşey" dedi.
Endeavour'ın selefi Challenger 1986 yılında içindeki yedi astronotun ölümüyle sonuçlanan kazada paramparça olmuştu. Endeavour o dönem filonun en genç üyesiydi.
NASA, dünya yörüngeye seferler düzenlemektense uzaktaki gök cisimleri ya da Mars'a yolculuk ile ilgili çalışmalara ağırlık vermek istiyor.
Ağaçlar kesildi
Zaman içinde filonun toplam dört aracı da müzedeki yerlerini almış olacak. Endeavour'u taşıyan aracın kat ettiği 15 kilometrelik yol boyunca 400 ağaç kesilmek zorunda kaldı. Ağaçların kesilme nedeni, uzay mekiğinin kanat genişliğiydi; ağaçlar geniş uzay aracının rahatlıkla geçmesi için kesildi. Yetkililer kesilen 400 ağacın yerine bin ağaç dikme sözü verdi.
Endeavour'un son seferinin kaptanı Mark Kelly, aracın gelecek kuşakların astronotlarına esin kaynağı olmasını umduğunu söyledi. Diğer üç araçtan Enterprise ve Discovery farklı iki müzede sergileniyor; Atlantis uzay mekiği ise Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki özel sergi alanına yerleştirilecek. (BBC Türkçe)
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!