Vali'ye göre İstanbul hazır

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'un kamu bina stokunun depreme dayanıklılık oranının yüzde 90 olduğunu bildirdi. Vali, olası bir depremde, İstanbul'u yönetecek ekibe de güvendiğini söyledi.

Yayınlanma: 16.08.2012 - 16:23
Abone Ol google-news

İstanbul Valisi Avni Mutlu, Valilik İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde yaptığı basın toplantısında, 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin ardından 2006 yılında hayata geçirilen İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (İSMEP) kapsamında sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Hükümetin depreme hazırlık için İl Özel İdaresi aracılığıyla İSMEP koordinatörlüğünde 2 milyar 700 milyon lira kaynak aktardığını belirten Mutlu, bu kaynağı İstanbul'da kamu bina stoklarının iyileştirilmesi, güçlendirilmesi, gerekli durumlarda yıkılıp yeniden yapılması için kullandıklarını söyledi.

Vali Mutlu, bugüne kadar bu kaynağın 1 milyar 610 milyon liralık kısmını yatırıma dönüştürdüklerini ifade ederek, ''Belirlediğimiz 2 bin 500 civarındaki kamu binasının ki bunlar 1999 depreminden önce yapılmış binalardır, bugüne kadar 1892'sinin fizibilitesini yaptık. Özellikle okullarımızın ağırlıklı olarak fizibilitelerini tamamladık. Bugüne kadar 790 binamızı güçlendirdik. Bunlardan 579'u okullarımızdır. 194 binamızı tamamen yıktık ve yerine yeni binalar yaptık'' diye konuştu.

Yürütülen çalışmalara da değinen Mutlu, Atatürk Öğrenci Yurdu'nun 75 milyon, Üsküdar'daki Çevik Kuvvet Binası'nın ise 26 milyon liralık bir yatırımla yeniden yapılmaya başlandığını, Zeytinburnu'ndaki Semiha Şakir Kadın Doğum Ek Binası'nın 9,5 milyon liralık bir yatırımla yenilenmekte olduğunu kaydetti.

Mutlu, Hasdal ve Tuzla'da iki önemli afet yönetim merkezi üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Vali Mutlu, Hasdal'daki 11 milyon liralık tesisi yıl sonu, Tuzla'da 17 milyon lira yatırımla yapılan Kızılay'ın lojistik merkez olarak da kullanacağı tesisi ise 2013 yılının ağustos ayı itibarıyla hizmete almayı planladıklarını söyledi.

Uzun zamandır bekleyen Başıbüyük'teki hastanede güçlendirme çalışmaları projesinin ihalesini gerçekleştirdiklerini aktaran Mutlu, 65 milyon liralık bu yatırımın hızla devam ettiğini bildirdi.


''İstanbul, 3 bin 736 yeni yatak kapasitesi kazanmış olacak''

Mutlu, gelecek dönemde gerçekleştirecekleri çalışmaları anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Kartal'da Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanemizi kasım-aralık ayı itibarıyla ihale edebilecek noktaya geldik. 250 milyon liralık bir harcama yapacağız. Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi'nde de kasım-aralık ayı içerisinde yenileme çalışmalarını başlatabileceğiz ki bunun tutarı da 250 milyon lira. Ümraniye Kadın Doğum tamamlandı. Eylül ayı itibarıyla sözleşmesini yaparak işe başlayacağız, 120 milyon lira tutarında. Göztepe'de de Eğitim ve Araştırma Hastanemizin kampüsünü 2013 gibi başlatabilme imkanımız olacak. Bu yapılacak hastanelerle İstanbul, 3 bin 736 yeni yatak kapasitesi kazanmış olacak.''


Güvenlik yaşam eğitimi

Meslek liselerinde de çalışmaların yürütüleceğini ifade eden Mutlu, ilk etapta 13'ünü yeniden yapmayı planladıklarını kaydetti.

Mutlu, İSMEP kapsamında halkın bilinçlendirilmesi için eğitim çalışmaları yürüttüklerini belirterek, 133 bin çocuğa ve 56 bin yetişkine güvenli yaşam eğitimi verdiklerini söyledi.
''Harekete Geç'' kampanyası kapsamında 2 milyon 777 bin kişiye gazeteler, 9 milyon kişiye radyolar aracılığıyla ulaştıklarını, kamu spotlarının 22 televizyon kanalında yayınlandığını bildiren Mutlu, ''2015'e kadar sürdüreceğimiz eğitim çalışmaları kapsamında, güvenli yaşam eğitimi almış olanların sayısını 56 binden 165 bine çıkarmayı hedefliyoruz'' dedi.

''Kentsel dönüşüm için kamunun yaptırım yetkisi var''

Vali Mutlu, kentsel dönüşüm kapsamında binalarının denetimlerini yaptırmayanlara yönelik bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı yönündeki soru üzerine, kamunun bu denetimi yapma yetkisi bulunduğunu, ancak öncelikle vatandaşın bunu yapmasını istediklerini söyledi.

İstanbullular'ın, istekli ve makul bir şekilde belirlenmiş yol haritası doğrultusunda hareket ettiğini ifade eden Mutlu, çok düşük bir oranda da olsa kendilerinin müdahil olmasını gerektiren durumların ortaya çıkabileceğini kaydetti.

''Kamu binalarının depreme dayanıklılık oranı yüzde 90''

İstanbul'daki kamu binalarının depreme hazırlık durumuna ilişkin soru üzerine Mutlu, şunları kaydetti:
''Başladığımız ve planlamaya koyduğumuz işler de dahil olmak üzere, İstanbul'daki kamu binaları yüzde 90'ın üzerinde depreme hazır. Okullarımızdan eminiz. Şu anda stoklarımızda iyileştirmemiz gereken bir miktar bina var ama bu binalar deprem riskinin bulunmadığı alanlarda, İstanbul'un daha ziyade kuzey kesimlerinde yer alıyor. Okullarımız, hastanelerimiz ki hastanelerde birtakım yeni çalışmalar var, bunları da tamamlayabildiğimizde kamu binalarında inşallah herhangi bir sıkıntı yaşamayacağız. İstanbul'un kamu bina stokunun depreme dayanıklılık oranı yüzde 90'dır.''

Mutlu, olası bir depremde koordinasyon sorunu yaşanmayacağını da vurgulayarak, İstanbul'u afet anında yönetecek ekibine güvendiğini söyledi.

''Bayramda sıkıntı yaşanmaması için gerekli tedbirler alındı''

Vali Mutlu, bayram tedbirlerine yönelik soru üzerine, bayramlarda İstanbul'da trafiğin daha hareketli olduğunu söyledi.

Kentte, sağlık, emniyet, güvenlik, trafik hizmetleri gibi alanlarda hiçbir sıkıntı yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Mutlu, vatandaşları da trafik kurallara uymaları konusunda uyardı.

Mutlu, köprü geçişlerinin bayram süresince ücretsiz olacağını hatırlatarak, köprüden geçen araç sayısının uygulamanın ilk günlerinde bir miktar arttığını, sonrasında ise eski oranlara gerilediğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler