Van yine sallandı

Van'da önceki gece saat 00.08'de 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem ile birlikte büyük panik yaşayan vatandaşlar kendilerini sokağa attı.

Yayınlanma: 15.11.2011 - 07:03
Abone Ol google-news

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsüden yapılan açıklamaya göre, saat 00.08’de merkez üssü Mollakasım köyü  olan yerin 7.8 kilometre derinliğinde 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ayrıca merkez üssü Van Gölü ile Yeşilsu olan 3.3, 3.6 ve 3.8 büyüklüğünde üç sarsıntı daha yaşandı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, 5.2 büyüklüğündeki depremin 7.2’lik ana depremin artçısı olduğunu belirtti.

Depremi şiddeti hisseden Van’da hastanelerde personel ile hasta ve refakatçıları da korku içinde dışarıya kaçıştı. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yeni apandist ameliyatı olduğunu belirten Özcan Aslı da sarsıntı ile birlikte üzerine aldığı battaniye ile hastane bahçesine çıktı. Özcan Aslı, “Çok kötü sallandık, büyük bir panik yaşandı. Ben de hasta yatağımdan çıkarak dışarıya attım. Ne yapacağımı bilmiyorum. Bu halimle nereye gideceğimi de bilmiyorum” dedi.  Bu arada günlerdir beşik gibi sallanan ve bu nedenle birçok hasarlı binanın bulunduğu Van’da ekipler, yeni yıkım olup olmadığının belirlenmesi için cadde ve sokaklarda inceleme yaptı.


Hasarlı hastane hizmete açıldı

Van’da meydana gelen 2 depremin ardından güvenlik amacıyla boşaltılan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise depremde meydana gelen çatlaklara rağmen yeniden hizmet vermeye başladı. Depremde oluşan çatlaklar tekrar sıvayla kapatılırken çatlakların izleri dikkatlerden kaçmadı.

Merkez üssü Edremit olan 5.6 büyüklüğündeki ikinci deprem sonrası boşaltılan Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nde uzmanlar  incelemelerde bulundu. Bu incelemeden sonra yeniden hasta kabulüne başladı. Bölgenin en büyük hastanesi olma özeliğini taşıyan hastanedeki yoğunluk, özellikle de hastanenin acil servisindeki yoğunluk göze çarptı. Hastane yetkilileri tedbir amaçlı depremin hemen ardından hastaneyi boşalttıklarını, ancak uzmanların incelemesinin ardından birkaç gün önce tekrar hizmet vermeye başladıklarını söyledi.

 

Van göç ediyor

Van’da 23 Ekim’de 7.2 ve 9 Kasım’da meydana gelen 5.6’lık iki depremin ardından başka illerdeki kamu kurumlarının sosyal tesislerine gitmek için başvuran depremzedelerin gönderilmesine başlandı. İki günde göç başvurusunda bulunanların sayısı 70 bini bulurken her gün 2 bin ile 2 bin 500 kişinin gönderileceği belirtildi.

Başbakanlık Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Toplum Merkezi, başka illerdeki kamu kurumlarının sosyal tesislerinde kalmak için başvuran depremzedelerin bu illere transferlerine başlandı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından tahsis edilen otobüsler dün itibariyle depremzedeleri başka illere taşımaya başladı. Dün sabah saatlerinde gönderilen otobüsler depremzedeleri İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Gaziantep, Adana ve Konya başta olmak üzere istedikleri illere götürmek üzere yola çıktı. Yetkililer, günde otobüslerle 2 bin ile 2 bin 500 kişinin başka illere nakledileceğini belirtti. Ulaşım maliyetinin AFAD tarafından karşılanacağı belirtilirken depremzedelerin isteği doğrultusunda illere gönderildiği kaydedildi. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Toplum Merkezi’ne başka illerdeki kamu kurumlarının sosyal tesislerinde kalmak için iki günde toplam 70 bin kişinin başvurduğu kaydedildi. Diğer illerin valiliklerince belirlenen sayı doğrultusunda başvuruların alındığı, kamu kurumlarının sosyal tesislerinin yetersiz kalması durumunda ise depremzedelerin valiliklerce tutulacak misafirhanelere yerleştirileceği kaydedildi. Depremzedelerin 12 Haziran tarihine kadar gidecekleri yerlerdeki sosyal tesislerde kalacağı belirtildi.

Başka illere geçmek için otobüs bekleyen bazı depremzedeler duygulu anlar yaşadı.

 

Depremin son kurbanları toprağa verildi

Van’da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremin 14. gününde Erciş ilçesinde enkaz altında çıkartılan görme engelli çilingir İsmail Akçil ve kızları 8 yaşındaki Dilber ile 13 yaşındaki Sümeyye’nin cenazeleri yapılan otopsinin ardından Erciş mezarlığında toprağa verildi. Akçil ailesi ve yakınları cenazede gözyaşlarına boğuldu. Akçil ve kızlarından depremden sonra haber alınamamış, cenazeleri  gün süren aramalar sonrasında  birbirlerine sarılı bir halde enkaz altında çıkartılmıştı. Akçil ve 2 kızıyla birlikte depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 605’e yükseldi. Depremde kaybolan ve görgü tanıklarının ifadesine göre şoka girdiği tahmin edilen coğrafya öğretmeni Dursun Demir’i arama çalışmalarının ise sürdüğü belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler