Vecdi Gönül'den 'balyoz' yorumu

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bir gazetede yer alan Balyoz davası sanıklarıyla ilgili kanun maddesinde değişiklik yapıldığı iddiasıyla ilgili, ''Balyoz'a hizmet edildiği iddiası var. Bu değişiklik yapıldığında askerlerin tamamı askeri mahkemelerde muhakeme ediliyordu. Olmayan davaya hizmet olmaz'' dedi.

Yayınlanma: 30.04.2011 - 11:11
Abone Ol google-news

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, seçim çalışmaları kapsamında AKP Antalya milletvekili adayları ve partisinin il teşkilatı yöneticileriyle birlikte Antalya'nın Serik ilçesinde ziyaretlerde bulundu.

Bakan Gönül, ilçe merkezindeki esnafla sohbet etti. Gönül, daha sonra Serik Kaymakamı Ahmet Ümit'i makamında ziyaret etti. Kaymakam Ümit'ten ilçenin sorunlarına ilişkin brifing alan Bakan Gönül, daha sonra AKP seçim bürosunun açılışı ve aday tanıtım toplantısına katıldı.

Gönül, Türkiye'nin geçmişte krizler ülkesi haline geldiğini, siyasi krizlerle, yaşanan tartışmaların acısını yurttaşların çektiğini söyleyen Gönül, ''O günlere Allah bizleri bir daha döndürmesin'' diye konuştu.

Muhalefet partilerinin seçim sürecindeki vaatlerine de değinen Gönül, partililere şöyle seslendi:
''Muhalefet partileri propagandalarında öyle vaatlerde bulunuyorlar ki 'acaba hükümete gelirsek bunları yapabilir miyiz' diye düşünmüyorlar. Anketlere göre hükümete gelmeleri zaten mümkün görünmüyor. O zaman bol keseden atmakta hiçbir mahsur yok. Ben halkımızın bunlara itibar etmeyeceğini düşünüyorum. Şimdi vaat ettikleri 2B sorununun çözümünü neden engellemeye çalıştılar? Çıkardığımız yasayı Anayasa Mahkemesine götürerek 2B ile vatandaşa hakkını teslim etmemizi önlüyorlar, şimdi de sahip çıkmaya çalışıyorlar. AK Parti iktidarlarıyla yaşadığımız gururu en iyi yurtdışında hissedebilirsiniz. 56 ülkeye vizesiz gidebilirsiniz. Artık Türk vatandaşı olmak, Türk pasaportu taşımak, bize gurur veriyor.''

 

Bakan Gönül, daha sonra Manavgat ilçe teşkilatını ziyaret ederek, partililerle bir araya geldi. Burada gazetecilere açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bugün bir gazetede, ''Balyoz davası sanıkları lehine kanun maddesinde değişiklik yapıldığına'' yönelik haber bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
''Bir gazetede 65. maddedeki değişiklik ile Balyoz'a hizmet edildiği iddiası var. Bu değişiklik yapıldığında askerlerin tamamı askeri mahkemelerde muhakeme ediliyordu. Olmayan davaya hizmet olmaz. Bakanlığımızca basın açıklaması olarak bunu duyuruyoruz ama ilk açıklamayı bizzat buradan yapıyorum. Kanun maddesi bütün bakanlıkların görüşleri alınarak hazırlanmış. Askerler arasında adaleti sağlamaktan, askerler için avantaj haline gelen bir maddeyi düzeltmekten başka amacı yoktur.''
 

''Nasıl kurtulacağız?''

Gazetecilerin bu konudaki soruları üzerine de Gönül, açıklamasını şöyle sürdürdü:
'Değişikliğin 'Balyoz sanıklarını kurtarmak için yapıldığı' iddia ediliyor. O zaman Balyoz davası diye kendisini adlandırdığı dava yoktu. Kaldı ki o tarihte askerlerin tamamı askeri mahkemelerde muhakeme edilirdi. Sivil mahkemeye gidiş ondan 1,5 sene önceki kanun değişikliğiyle yapıldı. Olmayan bir davanın sanıklarını nasıl kurtaracağız? Bu kanunu hazırlayanlar veya taslağını hazırlayanlar, 'ileride askerler sivil mahkemelerde muhakeme edilirler' diye keramet sahibi miydiler? Elbette değil. O zaman ki hukuk düzenine göre hazırlandı. Açılan davanın böyle bir kanun değişikliğiyle hiçbir alakası olmaz. Dava açıldıktan sonra kanunu değiştirseydik haklıydılar. Tekrar söylüyorum, dava açıldıktan sonra kanunu değiştirseydik ama esastan gene haklı değiller ama 'böyle bir değişiklik yapıldı' diye haklı olabilirler. Ama ortada olmayan bir davaya ve o davaya karşı tertip iddiası var. Tamamen dayanaktan yoksun, tamamen hayal mahsulü. Bakanlık daha teferruatlı açıklama yapacak.''

Bakan Gönül, defalarca geldiği Manavgat'a da ilk kez milletvekili adayı olarak geldiğini ve bundan mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye'deki istikrarın sürmesi için halkın oylarına yeniden talip olduklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler