Vedat Kosal anısına konser

Piyanist Şevki Karayel, besteci, piyanist Vedat Kosal’ın sonsuzluğa uğurlanışının 12. yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma programı kapsamında konser verecek. Konser, 3 Haziran Pazartesi günü saat 19.00’da Yıldız Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.

Vedat Kosal anısına konser
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.05.2013 - 20:01

Dünyanın ve Avrupa’nın yakından tanıdığı Steinway sanatçısı usta müzisyen Vedat Kosal anısına çalacak olan Karayel;

“Ülkemizde Vedat Kosal gibi Barok'tan modern müziğe kadar her devri kapsayan ayrıcalıklı eserler yaratacak, Türkiye’de ve dünya çapında birçok ilke imza atacak yeni piyano virtüözleri yetiştirmek umuduyla, düzenlenen anma programında Vedat Kosal anısına konser vereceğim için çok mutluyum” dedi.

Vedat Kosal

Vedat Kosal 1957'de İstanbul'da doğdu. 10 yaşında Cemal Reşit Rey'den piyano ve kompozisyon dersleri almaya başladı. 1972'de orkestrayla ilk konserini vererek birçok konsere, radyo ve TV kaydına solist olarak iştirak etti. 1975'te kendisine İstanbul Flarmoni Ödülü verildi. Alman Lisesini İstanbul Devlet Konservatuarı'nın yüksek bölümünü bitirdikten sonra Münih Müzik Akademisi'nde Hugo Steurer'nin talebesi oldu. 1982'de Ludwig Hoffman master sınıfından mezun oldu.

Çalışmalarını Londra'da Maria Curcio, Halina Czerny-Stefanska ve Reter Feuchtwanger'le sürdürdü. Çeşitli vesilelerle piyanosunu György Cziffra, Jorge Bolet ve bilhassa tesirinde kaldığı Shura Cherkassky'ye dinletti. İtalya'da çeşitli yarışmalarda ödül ve derece aldıktan sonra 1986'da Darmstadt'da II. Federal Alman Shopin Piyano Yarışması'nda ödül alarak aynı zamanda Danimarka tarafından verilen “Chopin Sonatın en iyi icracısı” ödülüne de (marche funebre'li sonat için) lâyık görüldü. 1979'dan beri Avrupa'da konserler vererek, birçok festivale solist olarak katıldı. Plak (LP) ve CORIOLAN şirketine cd kayıtları yaptı. En son CD'inde Türk Beşleri'nin her birinden eserler yer alıyor. Bilhassa Almanya'da bütün önemli radyo ve TV kurumlarına çok sayıda program yaptı.

En önemli kayıtları arasında SWF Tele-Akademie'ye yaptığı Jaun Paul Schumann TV programı, Bavyera Radyo ve TV'sinin Medientage 1997 Festivali'nde Charles Kalman'ın jübilesinde besteciyle beraber verdiği Kalaniana konseri ve Bavyera Radyosu'na yaptığı bir saatlik Türk Müziği'ni tanıtan programı sayılabilir. 1988'den beri Steinway sanatçısıdır (New York'ta Carnegie Hall'deki 500.000 inci Steinway piyanosunu imzalayanlar arasında Türkiye’den İdil Biret, Güher ve Süher Pekinel ile Vedat Kosal bulunuyordu).

Herkulessaal, Gasteig gibi büyük salonlarda resital verip çeşitli orkestralarla çalan Kosal, hakkında Avrupa'da çıkan çok sayıda kritikte özellikle romantik müziğin, öncelikle Chopin, Schumann, Schubert ve Liszt'in önemli bir yorumcusu olarak kabul edilmesine rağmen, repertuarı Barok'tan modern müziğe kadar her devri kapsamaktadır. Romantik müziğin yanında uzmanlaştığı bir alan da Türk Beşleri'nin ve diğer Türk bestecilerinin eserleriyle, Osmanlı Sarayı'nda Klasik Batı Müziği'dir (padişahların, şehzade ve sultanların ve Musika-ı Hümayûn şeflerinin eserleri).

Birçok besteci kendisine eser ithaf etmiştir. Özellikle Türk ve Osmanlı eserlerinin yanısıra bazı Avrupalı bestecilerin eserlerinin de ilk çalınışını gerçekleştirmiştir. CD'lerindeki eserlerin de önemli bir kısmı dünya prömiyeri mahiyetindedir. Ayrıca müzikoloj, edebiyat ve tarih gibi mevzularda konferanslar verip makaleler yayınlamıştır

 

Şevki Karayel

1976 yılında İstanbul’da doğdu. İlk piyano derslerini beş yaşında Magdalena Rufer Eyüboğlu’dan almaya başlayan Karayel, 1990-1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Özen Veziroğlu’nun öğrencisi oldu. 1994’te Doğu Akdeniz ülkeleri Alman liseleri arasında Kahire’de düzenlenen Jugend Musiziert (Gençlik Müzik Yapıyor) Yarışması’nda birincilik elde etmesinin yanı sıra aynı yarışmanın Almanya’da düzenlenen finalinde de Alman piyanist Edwin Fischer adına verilen özel ödülü kazandı.

Başta Türkiye ve Almanya olmak üzere, İtalya, İspanya, Hollanda, Avusturya, İsviçre, Polonya, Hırvatistan, Suriye ve Mısır’da pek çok konser verdi. 1998 yılında İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nın açtığı yarışmayı kazanarak, bu orkestra ile solist olarak ilk konserini verdi.

2000 yılında Hollanda’da Rotterdam Gençlik Filarmoni Orkestrası ile Şef Arie Van Beek yönetiminde bir turneye çıktı. Bu turnenin son konseri Amsterdam’ın dünyaca meşhur konser salonu Concertgebouw’da gerçekleşti. Aynı yıl Junior Chamber International tarafından Türkiye’de 2000 yılı Kültürel Başarı Ödülü’ne layık görüldü. 2004 yılında Bechstein Uluslararası Piyano Yarışması’nda gösterdiği üstün performans dolayısıyla jüri özel “üstün sahne performansı” ödülünü aldı. Ayrıca kendisine Avrupa Kültür Vakfı tarafından 2004 yılı Kültür Ödülü verildi. 2005 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile solist olarak ilk konserini veren Karayel, solistlik kariyerinin yanı sıra eğitmen olarak da genç piyanistlerle kurslar düzenlemek üzere Almanya, Türkiye ve Mısır’a sık sık davet edilmektedir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler