Venezuela'da seçim sonuçları: Maduro zafer ilan etti, protestolarda en az 10 kişi öldü

Venezuela'da ülkeyi kan gölüne çeviren seçimler sona erdi. Devlet Başkanı Maduro zaferi ilen etti ama seçim sonrası ülke genelinde düzenlenen protestolarda 2'si polis 10 kişi hayatını kaybetti

Yayınlanma: 31.07.2017 - 11:08
Abone Ol google-news
<video:793084>

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yeni anayasayı yazacak Kurucu Meclis'in üyelerini belirleyen seçimler sonrası zaferini ilan etti. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın "otoriter rejimin mimarlarına" karşı hızla eyleme geçeceklerini duyurduğu seçimler sonrası ülke genelinde düzenlenen protestolarda en az 10 kişi yaşamını yitirdi.

"Devrimin 18 yıllık tarihinde gördüğü en yüksek oy"

Başkent Caracas'ta destekçilerine seslenen Nicolas Maduro, Maduro, seçimlere katılım oranını överek "Devrimin 18 yıllık tarihinde gördüğü en yüksek oy" diye konuştu. Maduro, "Artık bir Kurucu Meclisimiz var" diye konuştu. Venezuela Seçim Komisyonu, seçimlere katılımın yüzde 41.5 olduğunu açıkladı.Seçim Komisyonu Başkanı Tibisay Lucena, ise "8 milyondan fazla seçmenin" sandığa gittiği Pazar günkü oylamayı bir başarı olarak tanımladı.Maduro hükümetinin destekçileri başkent Caracas'ta sonuçları kutluyor.

"Trump'ın ne dediği umrumuzda değil"

Destekleri için Latin Amerika ve Karayip ülkelerine teşekkür eden Maduro, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimlerin sonucunun tanınmayacağı açıklamasına da konuşmasında yanıt verdi. 

Maduro "Trump'ın ne dediği umurumuzda değil, halkımızın ne dediği umurumuzda" ifadelerini kullandı.

'Latin Amerika için yeni bir direniş dalgası başlayacak'

"Seçimler Latin Amerika'nın gelecek bağımsız yıllarını başlatıyor" diyen Maduro "Latin Amerika yeni bir direniş dalgasına başlayacak" diye konuştu.

Muhalifler seçmenleri yüzde 88'inin sandığa gitmediğini iddia etti

Muhaliflerin oluşturduğu koalisyon ise, seçmenlerin yüzde 88'inin oy vermediğini ve sonuçları tanımadıklarını açıkladı. Muhalefet liderlerinden Henrique Capriles, Pazar günü protestolarda yaşanan ölümleri "katliam" olarak nitelendirdi ve bu "hileli süreci" tanımayacaklarını söyledi. Muhalefet Pazartesi günü de protestoların sürdürülmesi çağrısı yaptı. Çarşamba günü de, Kurucu Meclis'in ilk kez toplanacağı başkent Caracas'ta büyük bir protesto yapılması bekleniyor.

 

 

Hükümet, oy kullanma süresini bir saat uzattı

Muhalefet ise kamu görevlilerinin zorla sandık başına götürüldüğünü ve buna rağmen katılım oranının açıklananın çok altında olduğunu öne sürüyor.

ABD: "Diktatörlüğe doğru bir adım"

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı "otoriter rejimin mimarlarına" karşı hızla eyleme geçeceklerini duyurdu. ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Nikki Haley de Twitter'dan yaptığı açıklamada "sahte seçim" olarak nitelendirdiği oylamanın "diktatörlüğe doğru bir adım" olduğunu dile getirdi.

Muhalefet: En az 12 kişi yaşamını yitirdi

Muhalefet Pazar günü yapılan seçimleri boykot etti ve ülke genelinde protesto gösterileri düzenledi. Protestolarda, göstericiler yollarda barikatlar kurdu ve zaman zaman güvenlik güçleriyle çatışmalar yaşandı. Venezuela hükümeti seçim günü yaşanan şiddet olaylarında en az 10 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Muhalefet ise can kaybının en az 12 olduğunu söyledi.

 Pazar günü Nisan ayında bu yana süregelen protesto gösterilerinde en kanlı günlerden biri olurken, son dört ay içerisinde toplamda yaklaşık 120 kişi hayatını kaybetti. Seçim dolayısıyla başkent Caracas'ta yolların büyük bir bölümü trafiğe kapatılırken, oy kullanmayanların ise dışarı çıkmamayı tercih etti.

Resmi açıklama: 10 ölü

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ülkeyi içinde bulunduğu kriz ortamından çıkarmak için tek yol olarak tanımladığı Kurucu Meclise karşı çıkan sağ muhalefet, şiddet eylemlerini sürdürdü. Çıkan olaylarda en az 10 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

Protestocular polis merkezlerini ateşe verdi ve motorize polis birliklerine bombalı saldırıda bulundu. Güvenlik güçleriyle çatışmalar ise gün boyu sürdü. MUD çıkan çatışmalarda ülke genelinde 14 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ancak savcılık tarafından 10 kişinin ölümü doğrulandı. Yaşamını yitirenlerin ikisinin polis olduğu açıklandı.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler