Washington Post'tan Türkiye'deki 'basın özgürlüğü' eleştirisi

Türkiye'deki medya ve basın özgürlüğü durumunu inceleyen Washington Post, Türkiye'de basın özgürlüğünün "yetersiz" olduğunu vurgularken, Doğan Yayın'a getirilen vergi cezasının "yasal" olup olmadığını belirleyeceğine dikkat çekerek, "Dava kararı, Türkiye'nin benimsemekte olduğu yönün bir göstergesi olarak çok yakından izlenecek" görüşünü dile getirdi.

Washington Post'tan Türkiye'deki 'basın özgürlüğü' eleştirisi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.07.2010 - 11:03

Türkiye'deki medya ve basın özgürlüğü durumu, Washington Post gazetesince Janine Zacharia imzasıyla yayımlanan "Türkiye Batı'ya Bel Bağlarken, Bir Dava, Yetersiz Basın Özgürlüğüne Vurgu Yapıyor" başlıklı geniş haber analizine konu oldu. Gazete, gelecek hafta İstanbul'da bir mahkemenin, "gazetelerinin hükümete sert eleştirilerde bulunduğu"nu yazdığı Doğan Yayın'a empoze edilen vergi cezasının "yasal" olup olmadığını belirleyeceğine dikkat çekerek, "Batı'nın ortağı olarak güvenirliğini kanıtlamaya çalışan bir ülke olan Türkiye, gelecek hafta nahoş bir an ile karşı karşıya" yorumunu yaptı.

Bazı gözlemcilerin, vergi davasının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "otokratik eğilimlerini gözler önüne serdiği"ni söylediklerini kaydeden gazete, Türkiye'de son dönemde gazetecilerin tutuklanması ve Erdoğan'ın bazı köşe yazarları için yaptığı "İsrail'in ajanları" nitelemesinin eleştirildiğini de belirtti. Gazete şöyle devam etti: "Dava kararı, asırlar süren Osmanlı iktidarından sonra ve AB üyeliği için çaba gösterirken, demokratik yönetişimin temelleriyle hala boğuşmakta olan genç Türkiye Cumhuriyeti'nin benimsemekte olduğu yönün bir göstergesi olarak çok yakından izlenecek."

Washington Post, Doğan Yayın'a "rekor" vergi cezası verildiğinde ABD ve AB'nin cezayı doğru bulmadıklarını dile getirdiğini belirtirken de şirkete destek verenlerin, davayı "Erdoğan'ın güçlü bir eleştiriciyi susturma girişimi" olarak gördüklerini, başkalarının ise, "cezayı makul olmadığı"nı söylemekle birlikte Doğan'ın bir "özgür basın şampiyonu" olarak gösterilmesinden rahatsızlık duyduklarını dile getirdiklerini de kaydetti.

Doğan medya grubunun başındaki Hanzade Doğan Boyner'in, gazete ile mülakatında davanın, "bir yanlışa dayanmadığını" belirterek "Mahkemenin lehimizde karar vereceğine güveniyoruz" dediğini de aktaran gazete, haberinde Türkiye'deki medyaya yönelik sınırlamalara da değinirken YouTube yasağına dikkat çekti.
 

Youtube yasağı

Gazete "YouTube'un yasaklandığı, binlerce WEB sitesinin bloke edildiği ve gazetecilerin 'Türklüğe hakaret' nedeniyle cezaevine konulduğu bir ülke, gazetecilerin ceza almadan neleri yazabileceğini bilmek zor olmayı sürdürüyor" yorumunu da yaptı. Halen Türkiye'de gazeteciler hakkında "700'ü aşkın davanın bulunduğu" savını da yansıtan gazete, medya davalarının ve Başbakan Erdoğan'ın medyaya yönelik eleştirilerinin çeşitli örneklerini de verdi.

ABD'li gazete, Türkiye'nin ifade özgürlüğü sıralamasında 175 ülke arasında 122. sırada yer aldığına da işaret ettiği haberinde, Türkiye'de görevli Batılı bir diplomatın "Batı'daki genel anlayış doğrultusunda iktidarı kontrol eden bir medya fikri, burada pek aktif değil" sözlerine de dikkat çekti.

Öte yandan, Washington Post, haber analizine son noktaya koyarken de Carnegie Endowment adlı ABD'li düşünce kuruluşunun Türkiye uzmanı Henri Barkey'in "sorumlu bir medyanın yokluğu, ABD ile Türkiye arasında olgun bir ilişkinin gelişmesinde en büyük engellerden biridir" iddiasına da yer verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler