WSJ: Doğan davaları üst düzey öneme sahip

Wall Street Journal, Doğan Yayın'la ilgili davaya ilişkin haberinde bir vergi uzmanının "Mahkeme vergi yetkililerinin ceza kesildikten, vergi denetimi tamamlandıktan sonra teminat istemekle yasa dışı davrandığını ortaya çıkardı" görüşüne yer verdi.

Yayınlanma: 10.10.2009 - 10:03
Abone Ol google-news

Wall Street Journal gazetesinde, "Türk Medya Grubu Vergi Davasında Raunt Kazandı" başlığıyla yayımlanan makalede, "Türkiye'nin en büyük medya şirketi üst düzeyli vergi ihtilafında bir mahkeme zaferi kazandı ve kendisini iş hayatı dışında bırakabilecek daha büyük bir davayla mücadele etmeyi sürdürüyor" denildi.

Türkiye'de vergi yetkililerinin, ülkedeki medya organlarının yarısına sahip Doğan Yayın Holding lehine verilen kararın süreçle ilgili kararlarını etkileme olasılığı bulunmadığını belirttiklerini kaydeden WSJ, "İki dava, AB Türkiye'deki basın özgürlüğü için sonuçları üzerinde endişelerini dile getirirken ülke içi ve dışında üst düzeyde öneme sahip bulunuyor. Perşembe günü bir Türk mahkemesi Doğan Yayın'a karşı 625 milyon dolarlık teminatın istendiği daha küçük olan vergi davasında vergi cezasının yasalara uygun olmadığını belirterek bir karar verdi. Doğan Yayın Holding'in hisseleri Cuma günü İMKB'de yükselerek yaklaşık yüzde 14 artışla kapandı" dedi.

Doğan grubu yöneticilerinin, varlıklar üzerinde bulunan 3.3 milyar dolardan fazla geri ödeme için potansiyel hükümet haczinin kuruluşu iş hayatı dışına sürükleyebileceğini belirttiklerine değinen WSJ, Doğan grubunun Danıştay kararının ikinci vergi davası için de göz önünde tutulması temennisini Borsa'ya gönderdiği bir yazıyla dile getirdiğini belirtti.

Makalede "Vergi yetkilileri basının sorularına verdikleri yazılı karşılıkta 3 milyar dolarlık teminat konusundaki alınan kararla ilgili herhangi bir yorumda bulunmadılar. Ancak yanıtta Perşembe günkü mahkeme kararının daha büyük vergi davası için bir örnek oluşturmayacağı belirtildi.

Vergi yetkilileri açıklamalarında yasanın vergi denetimi tamamlandıktan sonra teminat talebini yasakladığında vergi ödeyenler için daha zahmetli olan haciz alternatifinin ortaya çıktığını belirttiler" denildi.


"Bir vergi uzmanı: yasa dışılık ortaya çıktı"

Bir vergi uzmanının "Mahkeme vergi yetkililerinin ceza kesildikten, vergi denetimi tamamlandıktan sonra teminat istemekle yasa dışı davrandığını ortaya çıkardı" görüşüne yer veren Wall Street Journal, "Mahkeme kararı kamuoyuna kendi kendine mal olmadı, Doğan'ın Cuma günü borsaya başvurusuyla açıklandı" ifadesini kullandı.

Hükümetin vergi cezalarıyla Türkiye'de basın özgürlüğü aleyhinde bir hareket bulunduğu iddialarına karşı çıktığı, Doğan yetkililerinin ise vergi cezalarının temelsiz ve siyasi motivasyonla yüklendiği iddiasını ortaya koyduğuna değinilen haberde, Cuma günü Doğan grubunun vergi kurumuna 3 milyar dolarlık dava için teminat gösterdiği hatırlatıldı.

Makalede, "Doğan grubundan üst düzey bir yetkili, konunun şimdi vergi yetkililerinin önünde olduğunu, incelemenin genişletilebileceğini, teminatın kabul edilebileceğini ya da reddedilerek şirket ve yöneticilerinin malvarlıklarına haciz konulabileceğini belirtti. 3 milyar dolarlık bir vergi talebi için konulacak bir haczin Doğan kuruluşlarının çalışmasını hemen hemen imkânsız hale getireceğini de kaydetti" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler