WSJ: Füze kalkanı Türkiye için başağrısı
Wall Street Journal gazetesi, Türkiye'ye füze kalkanının konuşlandırılması konusunu değerlendirirken "ABD'nin öncülüğündeki füze savunma sistemini tesis planı, Türkiye için NATO ile İran arasında bir tercih yapmayı zorlayarak bir başağrısı haline geldi" yorumunu yaptı.
WSJ, üst düzey bir Türk diplomatının, Ankara'nın füze kalkanına ilişkin pozisyonunu, gelecek ay yapılacak NATO Zirvesi öncesi kararlaştırması gerekeceğini söylediğini belirtikten sonra NATO üyelerinin çoğunun kalkanı İran kaynaklı potansiyel bir füze tehdidine karşı bir sigorta poliçesi olarak gördüğünü, Obama planının Bush dönemindeki plana göre daha az iddialı olduğunu belirterek şunları yazdı:
"Türkiye için ise, Obama Yönetiminin daha mütevazi planı, Ankara'yı NATO ile İran arasında bir tercih yapmaya zorlama riskini taşıyan büyük bir diplomatik başağrısı haline geldi. Aynı zamanda ülke içerisinde Türkiye'nin asıl çıkarlarının ne olduğuna ilişkin hararetli bir tartışmaya yol açtı. Son günlerde Türkiye'nin dindar muhafazakarları ve hükümet yanlısı medyası, NATO yanında yer almanın Türkiye'nin bağımsız bir dış politikasını tesis etme çabasına son vereceğini ve Ortadoğu'daki inandırıcılığına zarar vereceğini öne sürüyor."
"Kalkan için Türkiye tercih edilen yer"
Buna karşın, hem ABD, hem de Türk liderlerinin, sistemin konuşlandırılacak ülkelere ilişkin henüz bir karar verilmediğini söylediklerine de dikkat çeken gazete, Bulgaristan, Romanya ve Türkiye üzerinde durulduğunu belirtirken, "Ancak, savunma analistleri ve diplomatlara göre, İran ile ortak sınırı olan Türkiye, planın radarının konuşlandırılması konusunda tercih edilen yerdir" dedi.
"Türk liderleri şimdiye kadar angaje olmadı"
ABD'li gazete, Türk liderlerinin şimdiye kadar angaje olmadıklarını ve Washington'dan "güvenceler ve teknik detaylar"ı istediklerini belirtirken tehdit kaynağı olarak herhangi bir ülkeden söz edilmemesini, sistemin, tüm Türk topraklarını kapsamasını, Türkiye'nin tüm verilere erişimi ve ateşleme kararlarında bir miktar kontrolü olmasını ve elde edilecek bilgilerin İsrail'e verilmemesini istediğine dikkat çekti.
Üst düzey bir Türk diplomatının "Henüz bir karar alınmadı. Bu sistemin tam olarak nasıl tesis edileceğini, komuta ve kontrol yapısı, tehdit algılamasını ve diğer konuları bilmiyoruz. Bu nedenle görüşmelerimiz sürüyor" sözlerini de aktarıldığı haberde şöyle devam edildi:
"Türk taleplerinin bazıları sorun yaratılması lazım"
"Konuya yakın Türk olmayan bir diplomata göre, Türk taleplerinin bazılarının sorun yaratmaması lazım. Sistemin komuta ve kontrolü, siyasi değil operasyonel düzeyde olmalı çünkü bir füze düşürmek için çok az bir zaman oluyor. Diplomat, böylece, Türkiye'nin angajman kurallarının belirlenmesinde söz hakkı - ve potansiyel veto hakkı - olacak. Aynı biçimde Türkiye'nin yanı sıra başka NATO ülkelerinin de, verilere sadece NATO üyelerinin erişmesi gerektiğini düşünüyor."
"Ankara'nın İran'ı öfkelendirme kaygısı var"
WSJ, Türk uzmanlarının, Türk askerlerinin, kalkanı istediğini, İran'ın Sahab füzelerinin Türkiye'nin bir bölümüne ulaşabileceğini söylediğine dikkat çektiği haberinde Türkiye'nin de, sınırlarını korumak için bir füze sistemini alma planının olduğunu anımsattı. Gazete, haberine son verirken şu yorumu da yaptı:
"Ancak Türk diplomatları, İran sınırına bir NATO füze sisteminin konuşlandırılmasının, Türkiye'nin enerjisinin üçte birini sağlayan, Ankara'nın, Tahran'ın nükleer programına ilişkin uluslararası anlaşmazlıkta kendisini nötr bir taraf olarak sunarak kur yapmakta da çok çaba gösterdiği İran'ı öfkelendirmesinden kaygılanıyor. Bir NATO kalkanı aynı zamanda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye'nin hiçbir komşu tarafından tehdit edildiğine inanmadığı yönünde sık sık yaptığı açıklamalarına ters düşer."
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!