WSJ'den Türkiye'deki Nevruz şiddeti yorumu
Wall Street Journal, Türkiye'de Nevruz kutlamaları sırasında yaşanan şiddete vurgu yaptığı haberinde güneydoğuda gerilimin yükseldiği, Ankara'nın, artan huzursuzluğu azaltmak için benimsediği stratejinin ise, şiddetli çatışmaları durduramadığı yorumunu yaptı.
Nevruz kutlamaları sırasında Türkiye'de yaşanan şiddet, yabancı medyada da haber ve yorumlara neden oldu. Wall Street Journal(WSJ) gazetesi, Türkiye'de 1990 yıllarından bu yana "en şiddetli Nevruz protestoları"nın yaşandığına dikkat çektiği haberinde Güneydoğu'da gerilimin yükseldiğini, Ankara'nın, artan huzursuzluğu azaltmak için benimsediği stratejinin ise, şiddetli çatışmaları durduramadığını öne sürdü.
ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, 5 Türk polisin öldürülmesi olayına da dikkat çektiği haberinde polis ile Kürt göstericileri arasında dört gün çatışmaların yaşandığını da belirterek "Olaylar, Kürtlerin geleneksel yeni yılını kutlarken Türkiye'nin tezcanlı Güneydoğusu'ndaki yükselen gerilimlere vurgu yapıyor" diye yazdı.
Çatışmaların binlerce Kürt'ün Türkiye'nin çeşitli kentlerinde Nevruz'u kutlamak için buluştuğunda meydana geldiğini kaydeden gazete, "Ankara, artan huzursuzluğu, Nevruz günü öncesi kamu yerlerinde kutlamaları yasaklayarak ve çok sayıda kişinin bir araya geldiği toplantıları engelleyerek azaltmaya çalıştı ancak strateji, Pazar gününden bu yana iki kişinin ölümüne yol açan şiddetli çatışmaları önlemedi" yorumunu yaptı.
ABD'li gazete, Türkiye'de böylece 1990 yıllarından bu yana "en şiddetli Nevruz protestoları"nın yaşandığını savunduğu haberinde "Kürt bölgelerindeki gerginlikler, geçen yıl Ankara'nın PKK'ya karşı askeri operasyonlarını yoğunlaşırken ve hükümet, ABD, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından terörist grup olarak nitelendirilen örgüt ile iddia edilen bağları gerekçesiyle, Kürt siyasileri, akademisyenleri ve gazetecileri dahil, binlerce kişiyi tutuklarken yükseldi" yorumunu yaptı.
Gerilimlerin aynı zamanda bölgedeki "hassas bir döneme" rastladığı belirtilen haberde, Türkiye'nin giderek artan biçimde Suriye ve İran ile ters düştüğü, bu iki ülkenin de geçmişte PKK'ya üs ve destek sağladıkları vurgulandı.
WSJ, Şam'ın, Ankara'nın Esad rejimine isyan eden grupların yanında yer almasına misilleme olarak PKK'ye sığınak sağlamış olabileceği kaygılarına da işaret ettiği haberinde Türk hükümetinin Türkiye'nin Kürtlerinin kültürel haklarını artırmak için adımlar attığına ancak bunların Kürtler tarafından yetersiz değerlendirildiğine dikkat çekti.
Gazetenin, Türkiye'nin "en büyük azınlığı" olarak nitelendiği Kürtlerin ise, sivil ve siyasi hakları içerecek yeni bir Anayasa talep ettiklerini belirttiği haberini, "Son kamuoyu yoklamaları, Türkiye'nin Kürtlerinin arasında bağımsız bir devlet değil, bölgesel özerklik sunan bir Anayasa için açık bir destek olduğunu gösterdi" sözleri ile noktaladı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 6 asker şehit olmuştu
- Naci Görür'den korkutan uyarı