Yaban hayatını unutmadılar

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan ağır kış şartları nedeniyle Erzurum, Bursa, Edirne ve Kırklareli'nde, sokakta zor durumdaki hayvanlar barınaklarda bakım altına alınırken, yaban hayvanları için de yem bırakılıyor.

Yaban hayatını unutmadılar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.01.2010 - 08:38

Erzurum Çevre ve Orman Müdürü Muammer Toraman, son iki günde etkisini gösteren yoğun kar yağışının ardından, yaban hayvanlarının beslenmelerine yönelik çalışmalara ağırlık verdiklerini açıklayarak, belirlenen bazı bölgelere yem ve et bırakacaklarını söyledi.
Şu anda bölgede yem ve et bırakılacak yerleri belirlemeye çalıştıklarını, bunun için avcılar ve bazı sivil toplum örgütlerinden görüş aldıklarını ifade eden Toraman, şöyle konuştu:
''Yaban hayvanlarının, kış aylarında yaşamlarını sağlayacak kadar doğaya yem ve et bırakacağız. Bunun için hazırlık çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geçmiş yıllarda da benzer çalışmalar yapıyorduk. Amacımız bölgemizdeki yaban hayvan popülasyonunun devamına katkı sağlamak.'' Toraman, kanatlı ve tırnaklı hayvanlara yönelik çalışma yapılacağını belirterek, yapılan uygulamanın belli sürelerle tekrar edileceğini ifade etti.

Öte yandan, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ekipleri de şehir merkezinde özellikle kuşlara yönelik yemleme çalışması yapacak. Yetkililer, şehir merkezindeki sokak hayvanlarının büyük bölümünün Çat yolu üzerindeki Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağında bulunduğunu belirterek, yardıma muhtaç kedi ve köpeklerin görülmesi durumunda ''342 32 15 başıboş köpek ve kedi hattı''na bildirilmesini istedi. Söz konusu barınakta 220 köpek ve 50'ye yakın kedi bulunduğunu ve söz konusu hayvanların beslenmelerinin karşılandığını bildiren yetkililer, yarından itibaren de kanatlı hayvanlara yönelik yemleme çalışması yapacaklarını ifade ettiler.
 

Bursa

Bursa'da kar yağışı ve şiddetli soğuklar nedeniyle yurttaşlar, sokakta buldukları zor durumdaki köpek ve kedileri, Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi'ne götürüyor. Cuma günü başlayan kar yağışı ve ardından düşen sıcaklıklar nedeniyle Bursa, son yılların en soğuk günlerini yaşıyor. Kar yağışının zemini kaplaması ve soğuklar, yaban hayvanlarını da olumsuz etkiliyor. Özellikle sokak hayvanları ile yaban hayvanları, yiyecek bulmakta sıkıntı yaşıyor. Birçok yurttaş, duyarlı hareket ederek, hayvanlara yiyecek bırakıyor.

Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi yetkilileri, cuma gününden bu yana merkeze getirilen hayvan sayısının arttığını bildirdi. Normal şartlarda Osmangazi ilçesi sınırları dışından getirilen hayvanları kapasiteleri doğrultusunda kabul etmediklerini belirten yetkililer, şunları kaydettiler: ''Kar yağışı ve soğuk bizim çalışmalarımıza yön verdi. Bursa'nın neresinden olursa olsun, hasta, halsiz hayvanları merkeze kabul ediyoruz. Birçok vatandaş, sokakta bulduğu halsiz gördükleri kedi ve köpekleri bize getiriyor. Merkezdeki köpek sayımız 350'ye ulaşırken, kedilerimiz 150'ye yaklaştı. Daha önce kısırlaştırdığımız hayvanları, 10 gün sonra salıyorduk. Bugünlerde yaraları iyileşse de bırakmıyoruz. Hayvanların sağlıkları bizim için çok önemli.'' Yetkililer, hayvanların bu soğuk kış günlerinde yerden ısıtmalı merkezlerinde rahat ettiğini, soğuktan fazla etkilenmediğini söylediler.

Bursa Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri ise yağış nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan bazı yaban hayvanlarına yönelik yem desteğinde bulunacaklarını bildirdiler. Uludağ eteklerinde bulunan eski geyik üretme istasyonunun bulunduğu ''Yeşil Tarla''ya geyikler için yem bırakacaklarını ifade eden yetkililer, ''Bölgede onlarca geyik var. Bir grup yiyecek için aşağılara kadar geliyor. Bunları bu günlerde biraz rahatlatacağız'' dediler. Yetkililer, yiyecek sıkıntısı çeken kuşlar için de başka birkaç bölgede yem bırakacaklarını, hava şartlarına göre desteklerinin süreceğini kaydettiler.
 

Edirne

Edirne Çevre ve Orman Müdürü Abdullah Bülbül, göçmen kuşların uğrak yeri olan ve Türkiye ile Avrupa'nın sayılı sulak alanlarından Gala Gölü'nde 24 saat gözlem yapıldığını bildirdi. Bülbül, ekiplerin, göçmen kuşları takip ederek, göl suyunda donma olması ve kuşların yem bulmada zorlanmaları halinde hazır tutulan 5 ton yemi, bölgede dağıtacaklarını belirterek, ''163 çeşit kuş türünün tespit edildiği Gala Gölü'nde kuşlara mısır, buğday ve yulaf karışımı hazırlanan yem verilecek. Ekiplerimiz, avlanmanın yasak olduğu Gala Gölü'nde olası kaçak avcılığa karşı da denetimlerini artırdı'' dedi.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de sokak köpekleri konusunda, belediyenin, çağdaş ve modern tesislerinde tedavi, beslenme ve elektrikli ısıtıcılar altında bakımlarının yapıldığını ifade etti. Sedefçi, faaliyetlerinde hayvan sevenlerle iş birliği içerisinde olduklarını söyledi.

Edirne Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nurhan Kalender de belediye iş birliğiyle mahallelerde kısırlaştırılan sokak köpeklerini beslemek için besleme odakları kurulacağını ve karın bastırmasıyla bu projelerini henüz hayata geçiremediklerini belirtti.

Edirne Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği üyesi Nuray Malik de sahipsiz kedi ve köpekler için bir bina kiralayarak, 30 civarında hayvanın bakımının yapıldığını söyledi. Kuru mama, makarna ve çorbayla beslenen hayvanların, kış olduğu için sokak hayvanlarının özel beslenmesi gerektiğini ifade eden Malik, barınağında hayvanların ilaçlamasını ve aşılarını yaptırarak, kışı sağlıklı bir ortamda geçirmelerini sağladığını bildirdi.

Öte yandan, Kapıkule Sınır Kapısı ile diğer sınır kapılarında, yurda kaçak yollarda sokulmak istenirken yakalanan ve ihale sürecine kadar İzzet Arseven Kent Ormanı Mini Hayvanat Bahçesi'nde bakılan bir çok cins köpek ve kedi, kış şartlarının zorluklarını yaşıyor.

İzzet Arseven Kent Ormanı Mini Hayvanat Bahçesi'nden sorumlu kuruluş olan Edirne Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı Tülay Ayvaçiçeği de ''Sınır kapılarında yakalanan cins köpekler, ihaleye kadar yediemin sürecinde mini hayvanat bahçemizde bakılıyor. Hava sıcaklıklarının yurt genelinde belirgin şekilde soğuması nedeniyle burada bakılan hayvanlarımıza daha çok özen gösteriyoruz. Veteriner kontrolünü sıklaştırarak ve beslenmelerine daha da özen göstererek, hayvanların bu zorlu şarttan etkilenmeden atlatmalarını sağlamaya çalışıyoruz'' dedi.
 

Kırklareli

Kırklareli Çevre ve Orman Müdürü Fikri Erbaş, şehirde karla birlikte hava sıcaklığının eksi 11 dereceye düşmesiyle yem bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları için doğaya 750 kilogram buğday atıldığını belirtti. Karlı ve soğuk havalarda yurttaşların yaban hayvanlarına sahip çıkması gerektiğini ifade eden Erbaş, hayvanların güçsüzlüğünden istifa ederek, avlanan avcıların bu davranışlarının uygunsuz olduğunu söyledi.

Kırklareli Belediyesi Başkan Yardımcısı Ünal Başkur da belediyenin şu ana kadar hayvanlarla ilgili herhangi bir çalışmasının olmadığını ancak yurttaşların bakıma ihtiyacı olan hayvanları gördüğünde belediyeye haber vermeleri halinde bu hayvanlara sahip çıkacaklarını belirtti.

Kırklareli Sokak Hayvanları Derneği Başkanı İlhan Ardalı ise dernek olarak sokak hayvanlarına sürekli yemek bıraktıklarını belirterek, ''Kırklareli'nde hayvanları taşla, sopayla kovalayacağımıza onlara bu zor günde yardım etmeliyiz. Hiç bir şey yapamıyorsak artık yemeklerimizi, kuru ekmeklerimizi çöp konteynerlerin yanına bırakarak, onlara yardımcı olabiliriz'' diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler