Yabancı medya, seçmeli Kürtçe dersini yorumladı
Wall Street Journal, devlet okullarında seçmeli Kürtçe dersi kararını, "Katı tek dil politikasını yumuşamaya yönelik küçük bir adım" olarak nitelendirdi.
Kürtçe'nin devlet okullarında seçmeli ders olarak öğretilmesi kararı, yurt dışında da yankılandı. Wall Street Journal, kararı, "Katı tek dil politikasını yumuşamaya yönelik küçük bir adım" olarak nitelerken BBC, "Kürtlere kayda değer taviz ama Kürt politikacılarının güvenini kazanmak için daha çok gerekecek" görüşünü dile getirdi. Telegraph ise, Türk hükümetinin, "Kürt azınlığı ile ihtilafın sadece askeri önlemler ile çözümlenemeyeceğinin farkında olduğunu" düşünüyor.
Wall Street Journal: Küçük bir adım
ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Kürçe seçmeli ders kararını, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin devlet okullarındaki katı tek dil politikasını yumuşamaya yönelik küçük bir adım getirdi" ifadeleriyle değerlendirdi.
Kürtçe'nin devlet okullarında öğretilmesinin, ülkede milyonlarca Kürdün yaşamasına rağmen şimdiye kadar yasaklandığına dikkat çeken gazete, özerklik talep eden Kürt milletvekillerinin ise seçmeli Kürtçe dersini yetersiz bulduğunu, Erdoğan'ın ise, eleştirileri reddettiğini kaydetti.
Haberde son yıllarda Kürt sorununu çözmesi için Türk hükümeti üzerindeki "baskıların arttığı" da savunuldu.
BBC: Kürtlere kayda değer bir taviz olsa da...
İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye'de ilk defa devlet okullarında Kürtçe okutulacağına dikkat çekerken, Türkiye'de birçok Kürdün özerklik ve daha iyi kültürel haklar için kampanya yaptığını kaydetti.
Hükümetin açıklamasının, "Kürt azınlığı ile gerginlikleri azaltmaya yönelik son dönemdeki reformaların sonuncusu olduğu"na işaret eden BBC, "Atılan adım, Kürtlere kayda değer bir taviz olsa da Sayın Erdoğan, Kürt politikacılarının güvenini kazanmak için daha çok yapması gerekecek" görüşünü dile getirdi.
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Telegraph ise, Kürtçe derslerine ilişkin haberinde Türk hükümetinin bir süreden beri "Kürt azınlığı ile ihtilafın sadece askeri önlemler ile çözümlenemeyeceğinin farkında olduğunu" belirtti.
Kürt aktivistlerinin ise, "son dil tavizinin yeterince ileriye gitmediği"ni savunduklarının kaydedildiği haberde şu yorum da yapıldı:
"Türk Anayasası, etnik temelli siyasi örgütlenmeyi yasaklayarak Kürt haklarını hassas bir konu haline getiriyor. Aslında bu, Sayın Erdoğan'ın, Kürtçe'nin, seçmeli bir ders ancak 'yeterli sayıda öğrencinin talep ettiği' zaman olabileceği yönündeki açıklamasına yansıdı" denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke