Yağışlar tüm Türkiye'de etkili

Türkiye'nin büyük bir bölümü yağışlı sistemin etkisinde kalırken, iç ve doğu bölgelerde kar yağışı ile birlikte buzlanma ve don olacak. Ankara'da geç saatlerde başlayan kar yağışı etkili oldu.

Yayınlanma: 28.01.2010 - 07:08
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan değerlendirmelere göre, Türkiye'nin büyük bir bölümü yağışlı sistemin etkisinde kalacak. Kuzey, iç ve doğu bölgelerimizde karla karışık yağmur ve kar, Kıyı Ege ile Akdeniz kıyı kesimlerinde yağmur ve sağanak şeklinde görülecek olan yağışların; Batı Akdeniz'in kıyı kesimlerinde (Antalya il merkezi, Manavgat, Serik, Kemer, Kumluca, Finike, Kaş, Kale, Milas, Fethiye, Dalaman, Köyceğiz ve Ortaca ilçeleri) kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığı, kuzey, iç ve batı bölgelerimizde 4 ila 6 derece artacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgar genellikle güney ve güneydoğu, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu ile öğle saatlerine kadar Marmara ve Kıyı Ege'de kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif arasıra orta kuvvette, Türkiye'nin güneybatı kesimlerinde yer yer kuvvetli olarak esecek.
 

Uyarılar

Yağışların; Batı Akdeniz'in kıyı kesimlerinde (Antalya il merkezi, Manavgat, Serik, Kemer, Kumluca, Finike, Kaş, Kale, Milas, Fethiye, Dalaman, Köyceğiz ve Ortaca ilçeleri) kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını, taşkın v.b.) ilgililerin ve yurttaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi. Türkiye'nin kuzey, iç ve doğu bölgelerinde kar yağışı ile birlikte buzlanma ve don olayı beklendiğinden, meydana gelebilecek olumsuz şartlara karşı (ulaşımda aksamalar vb.) ilgililer ve yurttaşlar dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda meydana gelebilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve yurttaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.
 

Bölgelerde hava

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan tahminlere göre bölgelerde hava şöyle olacak:

MARMARA: Çok bulutlu, öğle saatlerine kadar bölgenin doğusu, akşam saatlerinden sonra batı kesimleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçecek. Sabah saatlerinde bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

EGE: Parçalı çok bulutlu, sabah saatlerinde Güney ve İç Ege, öğleden sonra iç kesimleri (Muğla, Denizli, Uşak, Afyonkarahisar), akşam saatlerinden sonra Kuzey Ege kıyıları (İzmir, Manisa, Aydın) yağışlı geçecek. Yağışlar; kıyılarda sağanak, iç kesimlerinde (Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak) karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yağışların; Muğla'nın Milas, Fethiye, Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Sabah saatlerinde Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak çevrelerinde buzlanma ve don olacak.

AKDENİZ: Parçalı çok bulutlu, batısı ile öğle saatlerinden sonra bölge geneli yağışlı geçecek. Yağışlar; kıyılarda sağanak, Isparta çevreleri ile bölgenin iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Yağışların; Batı Akdeniz'in kıyı kesimlerinde (Antalya il merkezi, Manavgat, Serik, Kemer, Kumluca, Finike, Kaş ve Kale ilçeleri) kuvvetli olması bekleniyor. Sabah saatlerinde bölgenin iç kesimlerinin yükseklerinde buzlanma ve don olması öngörülüyor.

İÇ ANADOLU: Çok bulutlu ve aralıklı kar yağışlı geçecek. Sabah saatlerinde bölge genelinde buzlanma ve don olacak.

BATI KARADENİZ: Çok bulutlu ve yağışlı geçecek. Yağışlar; Sinop çevrelerinde yağmur, yüksek kesimlerinde karla karışık yağmurlu, yağış alan diğer yerlerde kar şeklinde olacak. Sabah saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

ORTA VE DOĞU KARADENİZ: Parçalı çok bulutlu, Orta Karadeniz ile öğle saatlerinden sonra Gümüşhane ve Bayburt çevreleri yağışlı geçecek. Yağışlar; kıyılarda yağmur ve yükseklerinde karla karışık yağmurlu, yağış alan diğer yerlerde kar şeklinde olacak. Bölgenin iç kesimlerinde kuvvetli, sabah saatlerinde kıyılarında hafif olmak üzere buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz bölümünün yüksek kesimlerinde muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

DOĞU ANADOLU: Batısı ile zamanla bölge geneli parçalı ve çok bulutlu, Malatya, Elazığ, Tunceli ve Erzincan çevreleri ile öğle saatlerinden sonra bölgenin güney ve batısı kar yağışlı geçecek. Sabah saatlerinde kuvvetli olmak üzere, bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Bölgenin kuzey ve doğusunda muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması istendi.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı zamanla çok bulutlu, öğleden sonra kuzey ve doğusu, akşam saatlerinden sonra bölge geneli yağışlı geçecek. Yağışlar; yağmur, akşam saatlerinden itibaren kuzey kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Sabah saatlerinde bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

 

Ankara'da yoğun kar yağışı

Ankara'da gece geç saatlerde başlayan kar yağışı etkili oldu. Sabah yoğun kar yağışı ile uyanan Ankara'da yağışların bugünde tüm gün etkili olması bekleniyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, uydu ve radardan alınan verilere göre, Ankara'da başlayan kar yağışının zamanla kuvvetlenerek etkisini artıracağı uyarısında bulundu. Başkent Ankara'da özellikle yüksek kesimlerde kar yağışı ulaşımı olumsuz yönde etkiliyor. Yoğun kar yağışına hazırlıksız yakalanan Ankara'da ana arterlerin açık olmasına karşın, ulaşımda sıkıntı yaşandı. Çok sayıda kazanın yaşandığı Ankara'da yurttaşların işe gitmekte güçlük yaşadığı görüldü. Ankaralıların toplu taşım araçlarını tercih etmelerine rağmen yola özel araçlarıyla çıkanların da çoğunun zincir takmamaları sonucu yolda kaldıkları gözlendi. Bu araçların ana cadde ve sokaklarda kazalara neden oldukları gözlendi. Özellikle Keçiören, Etlik, Mamak ve Çankaya ve Oran gibi Ankara'nın yüksek kesimlerindeki kar yağışı etkili oldu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeler, yolların açık kalmasına yönelik karla mücadele için takviye ekipler oluşturdu. Ankara Valililiği de vatandaşların toplu taşım araçlarını tercih etmelerini, özel araçlarla yola çıkmamalarını istedi. Özal araçlarıyla yola çıkan yurttaşların tedbirli olması istenerek araçların mutlaka çekme halatı, tokoz ve zincir bulundurmaları istendi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü de Ankara'da buzlanma ve don riskine karşı ilgilileri ve Başkentlilere uyarıda bulunarak, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için tedbirli olmalarını istedi.

 

Ankara'da kamuda çalışan engellilere kar izni

Ankara'daki yoğun kar yağışı nedeniyle yaşanan olumsuz hava koşulları göz önünde bulundurularak, kamuda çalışan engelliler üç günlük idari izinli sayılacak. Ankara Valiliği'nden yapılan açıklamada, okulların yarıyıl tatilinde olmaları nedeniyle öğrenciler ile ilgili herhangi bir karar alınmasına gerek olmadığı belirtilerek, "Ancak kamuda çalışan engellilerin ağır hava koşullarından dolayı günlük mesailerine geliş gidişlerinde yaşanması muhtemel olumsuzluklar göz önüne alınarak 28-30 Ocak tarihlerinde 3 gün izinli sayılmaları uygun görülmüştür" denildi.

 

Yolların kapanmaması için çalışmalar sürdürülüyor

Ankara'da devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekiplerin önemli bulvar ve caddelerin trafiğe kapanmaması için çalışmalarını sürdürdükleri bildirildi. Alınan bilgiye göre, ekipler, Esenboğa yolu, protokol yolu olarak kullanılan çevre yolu, İncek Bulvarı, Çetin Emeç Bulvarı, Atatürk Bulvarı, Turan Güneş Bulvarı, Doğukent Caddesi ve Konya yolunda çalışmalar sürüyor.

Öte yandan, Esenboğa Havalimanı'nda da şu ana kadar hava ulaşımında bir aksama yaşanmadı. Devlet Hava Meydanları İşletmelerine bağlı ekipler, pistlerin uçuşa kapanmaması için gece saatlerinden itibaren çalışmalarını sürdürüyor.

Kentin, Dikmen, Çankaya, Oran, Ufuktepe gibi yüksek kesimlerinde sürücüler zor anlar yaşıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, şehir genelinde 73 Unimog, 15 özel solüsyon aracı, 13 greyder, 9 kepçe ve 17 ekiple kar ve buzlanmaya karşı çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdi. Konya, İstanbul, Samsun ve Eskişehir yolları ile bulvarlarda tuzlama çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer, ulaşıma kapalı ana arter bulanmadığını, kar yağışının yoğun olduğu yüksek kesimlerde yolların sık sık tuzlandığını kaydetti.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Ankara'da dün akşam saatlerinde başlayan kar yağışının bugün öğle saatlerine kadar aralıklarla sürmesi bekleniyor. Yetkililer, sabah saatlerinde yüksek kesimlerde don ve buzlanma görülebileceğini belirtti.

 

Ankara'da kar buzla 24 saat mücadele

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Fen İşleri Daire Başkanlığı'nda oluşturulan karla mücadele ekipleri şehir genelinde 24 saat süreyle görev yaparak, kar yağışı ve buzlanma ihtimaline karşı hazır halde bekleyeceği açıklandı. Açıklamada, Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından dün geceden beri devam eden çalışmalarla kar ve buzlanmaya karşı kar küreme ve tuzlama araçlarıyla gerekli önlemlerin alındığı ifade edildi. Başkent'te ana arterler ve bulvarlar üzerinde çalışmaların yoğun olarak sürdürüldüğünü belirten açıklamada, yurttaşların mağdur olmaması için otobüs ring yolları ile dolmuş güzergahlarında çalışmalara öncelik verildiği belirtildi.

Açıklamada, çalışmaların Çetin Emeç gibi merkezi yerlerle İncek Bulvarı, Havaalanı Yolu, Eskişehir Yolu üzerinde yoğunlaştığını belirtildi. Açıklamada, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı yetkililerinin, 62 adet özel donanımlı kar küreme aracı (Unimog), 27 adet greyder, 20 adet kamyon, 31 adet loder, 26 adet dozer ve 662 personel ile 24 saat süreyle 3 vardiya halinde karla mücadele yapıldığı yönündeki ifadelerine yer verildi. Ayrıca açıklamada, Büyükşehir Belediyesi'nin 130 tonluk 1 adet tuz silosu ve 1 adet tuz solisyonu hazırlama tesisine sahip olduğu vurgulanarak, buz ve kara karşı yollarda alüminyum silikat katkılı fırınlanmış tuz kullanıldığı belirtildi.

 

Ankara'da karla mücadele

Çankaya Belediyesinin, 23 ekiple kar yağışı nedeniyle yolların kapanmaması için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü bildirildi. Çankaya Belediyesi'nden yapılan açıklamada, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ulusoy başkanlığında kriz masası oluşturulduğu, dün akşam saat 17.00'den itibaren Çankaya sokaklarını kardan temizlemek için çalışıldığı belirtildi. Yolların kapanmaması için dün akşamdan bu yana bin 500 ton tuz harcandığı ifade edilen açıklamada, ''Ana caddeler zamanında açılmadığı için Çankaya Belediyesi sokaklara girmekte zorluk çekiyor. Bu nedenle Çankaya Belediyesi ekipleri öncelikle ana arterlere ve caddelere girerek bu alanları temizliyor. Sonrasında ise ara sokakları açıyor'' denildi.

 

Başkentte kar için anonsla uyarı

Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 19 mobil araçtan anons yaparak ''mevsim koşullarına uygun araç lastiği kullanılması'' konusunda başkentlileri uyarmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi Basın Koordinatörü Avni Kavlak, kar yağışının olumsuz koşullarından yurttaşların etkilenmemesi için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Bazı konularda yurttaşı uyarmak zorunda kaldıklarını ifade eden Kavlak, 19 adet mobil anons aracının şehrin çeşitli yerlerinde dolaştığını belirtti. Kavlak, araçların 19 ayrı noktaya dağıldığını ve ring halinde uyarıda bulunacağını bildirdi. Yapılan anonslarla ''Özellikle mevsim koşullarına uygun olmayan, aşınmış, 'kabak lastik' tabir edilen lastiklere yola çıkılmamasına ilişkin ricada bulunulduğunu'' bildiren Kavlak, bu lastikleri kullanan araçların hem trafiği tıkadığına hem de karla mücadele ekiplerinin çalışmasını engellediğine dikkatin çekildiğini kaydetti.

Öğle saatleri itibarıyla kapalı yol yok

Sorumluluk alanlarındaki ana arterler, bulvar ve caddelerde öğle saatleri itibarıyla ulaşıma kapalı yol bulunmadığını ifade eden Kavlak, karla mücadelede sıkıntı yaşanan bölgeler için 153 no'lu telefonun aranabileceğini söyledi. İlçe belediyelerinin de kendilerine ait alanlarda karla mücadele çalışma yapması gerektiğine işaret eden Kavlak, Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk alanlarındaki yerlerin bitmesi halinde ilçe belediyelerine destek vereceklerini belirtti. Önceliklerinin ana arterler olduğunu bildiren Kavlak, Fen İşleri Daire Başkanlığı tarafından özellikle ana arterler ve bulvarlar üzerinde sürdürülen çalışmaların devam ettiğini, yurttaşlar mağdur olmaması için otobüs ring yolları ile dolmuş güzergahlarında temizleme çalışmalarına önem verildiğini kaydetti. Kavlak ayrıca, Büyükşehir Belediyesi'nin kar ve buzla mücadele için 62 özel donanımla kar küreme aracı (Unimog), 27 greyder, 20 kamyon, 31 loder, 30 kürekli ekip ve 900 işçi ile 3 vardiya halinde çalıştığını ve 130 tonluk bir tuz silosu ile solüsyon hazırlama tesisine sahip olunduğunu ifade etti.
 

Doğu'da dondurucu soğuklar

Doğu Anadolu Bölgesi'nde dondurucu soğuk hava etkisini sürdürüyor. Bölgede gece en düşük hava sıcaklığı eksi 32 dereceyle Erzurum'da yaşandı. Meteoroloji Erzurum Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Sibirya üzerinden gelen soğuk hava, bölgede yaşamı olumsuz etkiledi. Gece en düşük hava sıcaklıkları, sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 32, Ağrı'da 29, Ardahan'da 21, Kars'ta 17, Erzincan'da 14 ve Iğdır'da 9 derece olarak ölçüldü. Günün en yüksek hava sıcaklığının da Erzurum'da eksi 13, Ardahan'da eksi 12, Kars'ta eksi 9, Ağrı'da eksi 8, Erzincan'da eksi 2 ve Iğdır'da eksi 1 derece olması bekleniyor.

Dondurucu soğuk hava, bölgede yaşamı olumsuz etkiliyor. Yoğun buzlanmanın meydana geldiği bölgede, yol ve kaldırımlar adeta ''buz pisti halinde''. Buzlanma nedeniyle, yayalar kaldırımlarda güçlükle yürürken, araç trafiğinde de zaman zaman aksamalar yaşanıyor.
Sabah saatlerinde birçok aracın yakıtının donduğu bölgede, sürücüler araçlarını ateşle ısıtarak çalıştırabildi. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü ve belediye ekipleri, yollarda buzlanmaya karşı tuzlama çalışması yapıyor.

519 köy yolu ulaşıma kapalı

Bölgede, kar ve tipi nedeniyle de Tunceli'de 177, Erzurum'da 165, Bingöl'de 98, Muş'ta 35, Kars'ta 24 ve Ardahan'da 20 olmak üzere toplam 519 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.
İl Özel İdare müdürlüklerine bağlı karla mücadele ekipleri, zaman zaman etkili olan tipiye rağmen kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
Karla mücadele ekipleri, ayrıca yolu ulaşıma kapalı olan köylerden hastaları alarak hastaneye ulaştırıyor. Son 24 saat içerisinde 9 hasta, karla mücadele ekiplerince kar üstü araçlarla hastanelere yetiştirildi.

Öte yandan, Kağızman-Tuzluca ayrımı-Cumaçay ve Sarıkamış-Karaurgan ayrımı-Gaziler kara yolları da kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor. Karayolları ekiplerinin, kapalı yolların ulaşıma açılması için başlattığı çalışmalar devam ediyor.
 

Yurtta kış

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Kış mevsiminin etkili olduğu 10 ilde toplam 643 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Van İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İzettin Polat, kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan yollarda 12 ekiple çalışma yürütüldüğünü belirterek, şu an 72 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu, bu yollardaki çalışmaların tipi nedeniyle güçlükle yürütüldüğünü ifade etti.
 

Ağrı

Ağrı'da hafta başında etkili olan ve üç gün devam eden kar yağışı, yerini soğuk ve dondurucu havaya bıraktı. Meteoroloji İl Müdürlüğü yetkilileri, gece ölçülen hava sıcaklığının eksi 29 derece olduğunu belirterek, vatandaşları sis ve buzlanmaya karşı uyardı. Soğuk hava nedeniyle çatılarda buz sarkıtları oluştu, araçların yakıtı dondu. Bazı yurttaşlar, araçların motor bölümünü, bazı vatandaşlar da atlarını battaniyelerle soğuktan korumaya çalıştı. Ağrı İl Özel İdaresi yetkilileri, merkez ve ilçelere bağlı 77 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğunu, bu yollarda çalışmaların aralıksız devam ettiğini kaydetti.

 

Hakkari

Hakkari'de de kent merkezinde biriken kar yığınlarını temizleme çalışmaları devam ediyor.
Üç gündür süren çalışmalarda cadde ve sokaklarda biriken kar yığınları, kamyonlara yüklenerek, şehir dışına taşınıyor. Hakkari Belediyesi karla mücadele ekibi sorumlusu Samettin Tekçe, 3 gündür, 12 personel, 4 iş makinesi ve 5 kamyonla çalışmaların devam ettiğini anlatarak, ''şimdiye kadar 750 kamyon kar, şehir dışına taşındı. Çalışmalar devam ediyor'' dedi.

 

Sıvas

Sıvas'ta kar yağışı nedeniyle, il genelinde toplam 65 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Trafiğe kapanan Divriği-Arapkir devlet kara yolunun Mursal ayrımı ile Suşehri-Refahiye ayrımı İmranlı yolunda da halen ulaşım sağlanamadığı belirtildi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle 3 köye de elektrik verilemediği, 23 yerleşim biriminin de haberleşme sisteminin arızalı olduğu kaydedildi.

Öte yandan, Ulaş ilçe merkezindeki gölün yüzeyi, son günlerde etkili olan soğuk hava nedeniyle buzla kaplandı. Yüzeyi yaklaşık 10 santimetre buzla kaplanan gölde, güzel kış manzaraları oluştu. Gölün yüzeyinin buz tutmasıyla birlikte gölde barınan Karabatak ve Balıkçıl kuşları bölgeyi terk etti. Belediye yetkilileri, bölgede kuşları korumaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, vardiyalı olarak gölü gezdiklerini ve gölün kıyısındaki bazı yerlere kuşlar için yem bıraktıklarını kaydetti.

Bilecik

İl Özel İdaresi yetkililerinden alınan bilgiye göre, etkili olan kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı 20, Bozüyük'te 23, Gölpazarı'nda 16, Yenipazar'da 23 ve Pazaryeri'nde 2 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Yetkililer, köy yollarının ulaşıma açılması için ekiplerin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirttiler. Ayrıca Yenipazar ilçesinin, Bilecik-Eskişehir bağlantılı kara yolunun da kapalı olduğu öğrenildi.
 

Bursa

Kar yağışı nedeniyle Bursa'nın Mustafakemalpaşa, Keles, Büyükorhan ve İnegöl ilçelerine bağlı köyler başta olmak üzere, Bursa'da toplam 42 köy yolu ulaşıma kapandı. Öte yandan, Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez'in partisinin Bursa İl Başkanlığında yapacağı basın toplantısının, hava muhalefeti nedeniyle iptal edildiği bildirildi.
 

Balıkesir

Balıkesir'de ise 82 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor, 41 köye de elektrik verilemiyor. Yetkililer, yol açma çalışmalarının aralıksız sürdüğünü kaydettiler.

Samsun, Ordu ve Sinop

Samsun, Ordu ve Sinop'ta yer yer etkili olan kar yağışı nedeniyle bölgede halen 121 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Kar yağışı nedeniyle Samsun'un Terme ve Çarşamba ilçelerinde 21 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Sinop'un Ayancık ilçesinde 15, Erfelek'te 10 Türkeli ilçesinde de 9 köyle ulaşım sağlanamıyor. Ordu'da ise özellikle Ünye, Mesudiye, Perşembe, Akkuş ve Fatsa ilçelerinde etkili olan kar yağışı sonucu 66 köy yolu kapandı. Yetkililer, kar yağışının etkisini sürdürmesi nedeniyle yol açma çalışmalarında zaman zaman aksamalar meydana geldiğini söylediler. Olumsuz hava koşulları nedeniyle çok sayıdaki köyün enerji nakil ve telefon hatlarında meydana gelen arızaların da giderilmesine çalışıldığı bildirildi.
 

Kütahya

Kütahya'da gece başlayan ve aralıklarla etkili olan kar yağışı dolayısıyla kara yollarında ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor. İl merkezini Eskişehir, Afyonkarahisar ve Tavşanlı'ya bağlayan kara yollarında trafik ekipleri, sürücüleri yavaş gitmeleri ve araçlarında zincir, halat, takoz bulundurmaları yönünde uyarıyor. Bu yollarda Karayolları 145. Şube Şefliği, kent merkezinde ise belediye ekiplerince tuzlama çalışmaları yapılıyor.

İl Özel İdaresi yetkilileri, il merkezi ve ilçelerde kar yağışı nedeniyle yaklaşık 100 köy yolunun ulaşıma kapandığını, yürütülen yoğun çalışmalarla bu yolların bugün açılmasının beklendiğini bildirdi. Çavdarhisar-Gediz kara yolunun 20. kilometresinde bulunan Yaylaköy ile Çavdarhisar-Kütahya kara yolunun 35. kilometresinde yer alan Kireç mevkilerinde yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşımın güçlükle sağlandığı belirtildi. Öte yandan, kar kalınlığının Kütahya kent merkezinde 20 santimetreye, kentin yüksek kesimlerinde 30 santimetreye ulaştığı öğrenildi.

Kayseri

Karayolları 6. Bölge Müdürü Mustafa Karademir, Karayolları ekiplerinin, ulaşımın kesintiye uğramaması için aralıksız çalıştığını belirterek, ''Her an değişen hava şartları nedeniyle hizmet kesintileri olursa, büyük bir özveriyle çalışan personelimize, vatandaşlarımızın biraz daha anlayışlı ve sabırlı davranmalarını bekliyoruz'' dedi. Kayseri merkezden Erciyes Dağı'na Hacılar ilçesi ve Hisarcık beldesinden geçen 2 yolda karla mücadele çalışmalarını yerinde inceleyen Karademir, ''Erciyes Dağı Kayak Merkezi'nin bulunduğu noktadayız. Yani kara yolunun geçtiği en yüksek nokta. Burada ekiplerimiz, şu anda eksi 17 derecede çalışmalarını sürdürüyor. Bu sıcaklık, gece saatlerinde ve gün içinde çok daha düşüyor. Bütün bunlara karşılık, ekiplerimiz yol açma çalışmalarına devam ediyor'' diye konuştu.

Muğla

Muğla Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, kentte dün geceden beri yer yer gök gürültülü sağanak etkili oldu. Son 24 saatte metrekareye 37,2 kilogram yağış düştü. Yetkililer, Muğla'da yağışların aralıklarla 5 gün daha devam edeceğini belirterek, vatandaşların ve ilgililerin dikkatli olmalarını istediler. Öte yandan, kentte zaman zaman güneşli hava etkili oluyor.

Burdur

Burdur ve ilçelerinde sabah saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle kar kalınlığı yer yer 15 santimetreye ulaştı. Şehir merkezinde kar yağışı nedeniyle ulaşım konusunda bir sıkıntı yaşanmazken, Burdur Emniyet Müdür Yardımcısı Yahya Yılmaz, ekiplerin sürücülerin güvenliği için önemli güzergahlarda görev yaptığını bildirdi. Yılmaz, Çeltikçi, Karaçal, Söğüt, Salda, Çatak Beli ve Dirmil rampalarında karayollarının kar mücadelesi çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Burdur İl Özel İdaresi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Nuri Çan da Burdur genelinde kapalı köy yolu bulunmadığını, gelebilecek ihbarlara karşı hazırlıklı olduklarını kaydetti. Çan, Burdur merkezde 5 ekibin görev yaptığını, olası yoğunluğa karşı 4 ekibin de hazır bekletildiğini söyledi.
 

Eskişehir

Eskişehir'de gece başlayan ve sabah saatlerine kadar süren kar yağışı nedeniyle kara yollarında ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor. Kent merkezini Bilecik, Ankara, Kütahya, Afyonkarahisar'a bağlayan kara yollarında trafik ekipleri, sürücüleri araçlarında zincir, halat, takoz bulundurmaları konusunda uyarıyor. İl Özel İdare Müdürlüğü'nün de köy yollarında önlemler alındığı bildirildi. İl Özel İdare Müdürlüğü'nün 9 ekibi, Bozdağ mevkisinde, Alpu ilçesi Gökçekaya Barajı mevkisinde, Mihallıççık ilçesi Çatacık Ormanları mevkisinden çalışmalarını sürdürüyor. İl Özel İdaresi yetkilileri, kent merkezinde ve ilçelerde kar kalınlığının 5-10 santimetre arasında olduğunu ve ulaşımın güç olduğu köy yollarında çalışmalarının hızla sürdüğünü bildirdi. Anadolu Üniversitesi Havaalanı'nın da temizleme çalışmalarının ardından uçakların iniş ve kalkışlarına hazır hale getirildiği bildirildi.

 

Kırklareli

Kırklareli'nde akşam saatlerinde başlayan kar yağışı vatandaşların sokaklara çıkmasına neden oldu. Gençler ve çocuklar kartopu oynarken, kent beyaz örtüye büründü. Karayolları 15. Şube Şefliği ekipleri de Dereköy, Demirköy, Kofçaz ve Pehlivanköy yollarında kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyorlar. Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri ise hava sıcaklığının sıfır derece olduğunu, kar yağışının cuma ve cumartesi günleri etkili olacağını belirttiler. Kar yağışı nedeniyle kapalı yol bulunmazken Kırklareli'ne bağlı Dereköy'de kar kalınlığı 30 santimetre, Demirköy ilçesindeki Mahya Tepe'de ise kar kalınlığının 40 santimetreye ulaştığı bildirildi.

 

Isparta

Isparta Meteoroloji Bölge Müdürü Orhan Yıldız, yaptığı açıklamada, gece başlayan yağış nedeniyle kentte kar kalınlığının 5 santimetreye ulaştığını söyledi. Yağışın öğleden sonra aralıklarla karla karışık yağmura dönüşeceğini bildiren Yıldız, yarından itibaren ise il genelinde yağmurun etkili olacağını belirtti. Kar yağışının Isparta'nın ilçelerinde de etkili olduğunu ifade eden Yıldız, Eğirdir ve Senirkent'te kar kalınlığının 3, Uluborlu'da 1, Gelendost'ta 2, Yalvaç'ta 4 santimetre ölçüldüğünü kaydetti. Karayolları 135. Şube Şefi Süleyman Sarıtaş da Yalvaç, Senirkent, Uluborlu, Gelendost, Eğirdir ve Aksu yollarında kar yağışı olduğunu, ekiplerin ulaşımın aksamaması için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Kara yollarında 5 ekibin, 10 kar bıçak kamyonu ve 4 grayderle çalıştığını bildiren Sarıtaş, şehirler arası yollarda da herhangi sıkıntı bulunmadığını belirtti. Kapalı yol olmadığını ifade eden Sarıtaş, ''Şu anda herhangi sıkıntı yok. Kar yumuşak. Rampalarda tuzlama çalışması yapıyoruz. Ancak araçların trafiğe zincirsiz çıkmasını istemiyoruz. Yolda kalan araçlar, trafiği olumsuz etkiliyor'' dedi.

İl Özel İdare Genel Sekreteri İbrahim Yıldırım, Şarkikaraağaç hariç tüm ilçelerde kar yağışı olduğunu, ekiplerin görev yerinde bulunduğunu ve gerekli çalışmaları yaptıklarını bildirdi.
Yıldırım, 7 ekibin 20 araçla görev yaptığını ifade ederek, ''Ekiplerimiz görev alanlarında, şu ana kadar bize ulaşan sıkıntı yok ancak kar yağışı devam ediyor'' diye konuştu.

 

Yozgat

Yozgat'ta sabah başlayan kar yağışının ardından, Karayolları ve Belediye ekipleri seferber edildi. Yollarda, karla mücadele ve tuzlama çalışmaları yapılıyor. Yozgat Valiliği'nden yapılan açıklamada, Akdağmadeni ilçesinde 2, Çayıralan ilçesinde 3 köy yolunun ulaşıma kapandığı, yolların açılması için ekiplerin çalışmalara başladığı bildirildi. Gün içinde kapanma ihtimali bulunan köy yollarına yakın bölgelerde ekiplerin konuşlandırıldığı ifade edilen açıklamada, yağışın sona ermesiyle mücadele çalışması yapılacağı kaydedildi.
 

Elazığ

Elazığ'ın Palu Kaymakamlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, 25 Ocakta başlayan kar yağışı nedeniyle ilçeye bağlı 24 köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi. İlçe merkezinde 15 santimetre ölçülen kar kalınlığının bazı köylerde 20-60 santimetre olduğu, dağlık ve yüksek rakımlı köylerde 1 metreyi aştığı bildirilen açıklamada, karla mücadele ekiplerince 26 Ocaktan itibaren 3 grup halinde köy yollarının açılmasına başlandığı vurgulandı. Karla mücadele çalışmaları sırasında Bölükelma köyünde hamile bir kadın için, Büyükçaltı köyünde de Mehmet Ersöz'ün apandisit rahatsızlığı yaşaması nedeniyle bu köylerin yol açma çalışmalarına ağırlık verildiği belirtilen açıklamada, yolların açılarak hastaların ekipler aracılığıyla Elazığ'daki hastanelere kaldırıldığı kaydedildi. Açıklamada, yapılan çalışmaların ardından tüm kapalı köy yollarının açıldığı belirtildi.

Kastamonu

Kastamonu İl Özel İdare Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, il genelinde önceki gün kapanan 209 köy yolunda çalışma başlatıldığı bildirildi. Mücadelenin ardından kapalı köy yolu sayısının 133'e düşürüldüğü belirtilen açıklamada, mücadelenin yoğun şekilde devam ettiği vurgulandı. Kastamonu'nun ilçelerinden Cide'de 40, İnebolu'da 15, Şenpazar'da 15, Çatalzeytin'de 8, Daday'da 8, Doğanyurt'ta 8, Pınarbaşı'nda 8, Devrekani'de 7, Azdavay'da 6, Küre'de 6, Abana'da 3, Araç'ta 3, Ağlı'da 2, Bozkurt'ta 2 ve merkezde 2 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Bitlis

Bitlis Valiliğinden yapılan açıklamada, kentte etkili kar yağışı ve tipi nedeniyle 48 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Açıklamada, kapalı köy yollarında ulaşımın sağlanması için çalışmaların aralıksız yürütüldüğü, acil durumlara müdahale için ekiplerin hazır bekletildiği ifade edildi. Meteoroloji İşleri Müdürlüğü yetkilileri, kent merkezinde kar kalınlığının 35 santimetre, yükseklerde 45 santimetre olduğunu kaydetti. Yetkililer, hava sıcaklığının eksi 16 derece olması nedeniyle kentte buzlanma ve don olaylarının devam ettiğini belirtti.

 

Doğu Karadeniz'de kış

Doğu Karadeniz'de etkili olan kar yağışı nedeniyle 5 ilde toplam 591 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Alınan bilgiye göre, Trabzon'da 200, Rize'de 115, Artvin'de 64, Gümüşhane'de 30 ve Giresun'da 182 olmak üzere toplam 591 köy ile ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdaresi Yol Ulaşım Hizmetleri Müdürlükleri'ne bağlı ekipler, söz konusu yolların açılması için başlattıkları çalışmaları aralıksız sürdürüyor. Giresun'un iç kesimindeki Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçeleri ve Sıvas ile bağlantısını sağlayan kara yolunun 2 bin 220 rakımdaki Eğribel Geçidi'nde ulaşım 3 gün sonra tek şeritten kontrollü olarak sağlanmaya başlandı.

Karayolları 104. Giresun Şube Şefliği yetkilileri, kar kalınlığının yer yer 2 metreye ulaşan bölgede, kar yağışı ve tipinin sabah saatlerinde yeniden başladığını, bu güzergahı kullanan sürücülerin yanlarında mutlaka zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları gerektiğini kaydettiler. Öte yandan, Borçka-Hopa kara yolundaki Cankurtaran mevkisinde bugünden itibaren tırların da geçişine izin verildiği, yolda ulaşımın kontrollü olarak sağlandığı bildirildi.
 

 

Bursa'da kamu çalışan engellere izin 

Bursa'da olumsuz hava koşulları nedeniyle kamuda çalışan engelli personele bugün için idari izin verildiği bildirildi. Bursa Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, Başbakanlığın 2002/58 Sayılı Genelgesi'nin 3. maddesi 2. bendinde ''Olumsuz hava koşulları nedeniyle okulların tatil edilmesi halinde aynı bölgedeki kamu görevlisi engelliler, ayrıca talimat ve talebe gerek kalmadan belirlenen tatil süresince idari izinli sayılacaktır'' hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.

Yurt çapında olduğu gibi Bursa'da da olumsuz hava koşullarının etkisini sürdürdüğüne işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Bu nedenle, okulların yarıyıl tatilinde olması nedeniyle öğrencilerle ilgili herhangi bir karar alınmasına gerek olmadığı ancak kamuda çalışan engellilerin ağır hava koşullarından dolayı günlük mesailerine geliş gidişlerinde yaşanması muhtemel olumsuzluklar göz önüne alınarak, 28 Ocak tarihinde (bugün) idari izinli sayılacaktırlar.''

 

Antalya'da şiddetli yağış

Antalya' ve çevresinde gece başlayan şiddetli yağmur Kumluca ve Demre ilçesinde su baskınlarına neden oldu. Etkili sağanak yağış yüzünden Kumluca'ya bağlı Beykonak beldesinde bazı sera ve işçi evleri su altında kaldı. Beykonak Toptancı Zebze ve Meyve Halinde sel baskını nedeniyle araçlar giriş çıkışlarda zorluk yaşadılar. Beykonak Belediye Başkanı Recep Turan, Orta Mahalle Toptancı Hali civarında etkili olan sağanak yağışın sel baskınlarına neden olduğunu söyledi.

Belediye ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Turan, yurttaşların da kendi imkanlarıyla ev ve seralarına giren suyu boşalttıklarını kaydetti. Serası su basan Serdal Tuncer, gece başlayan şiddetli yağış yüzünden serasını su bastığını belirterek, zor durumda olduğundan yakındı. Sel, Beykonak Kızıldere Mezarlığı'nda da etkili oldu. Sel nedeniyle bazı mezarlar sular altında kalırken, bazılarının da sürüklendiği görüldü.

Derme

Şiddetli yağış, Demre'de de zarara yol açtı. Sabah saatlerinde şiddetlenen yağış özellikle Köşkerler köyünde etkili oldu. Köyün içindeki ana yol sel suları nedeniyle trafiğe kapandı. Köşkerler köyünden geçerek, Belören ve Çağman köylerine gidecek yurttaşlar traktörlerle taşındı. Köyde yüzlerce dönüm sera sular altında kaldı. Seralara ulaşılamıyor. Birçok araç sular altında kaldı. Bazı araçlar, traktörlerle çekilerek kurtarılmaya çalışılıyor. Demre'ye sabah sekizden saat on bire kadar metrekareye 80 kilogram yağış düştüğü öğrenildi.

Yurttaşlar, seralarını su basmasına önlemek, ya da sele maruz kalan seralardaki suları tahliye edebilmek için sabah saatlerinden itibaren yoğun bir çalışma içine girdiler.
Demre Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Garnizon Komutanı Üsteğmen İlkay Yılmaz, Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu ve Köşkerler Köyü Muhtarı İdris Güzeloğlu köyde incelemeler yaptı. Demre ilçe merkezi'nde de birçok serayı su bastı. İlçe merkezinde de ulaşımda aksamalar yaşanıyor.

 

Erzurum - Bingöl karayolu ulaşıma kapandı

Erzurum-Bingöl kara yolu kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölgede kar yağışı ve tipi ulaşımı olumsuz etkiliyor. Erzurum-Bingöl kara yolu, yoğun tipi ve kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. Bölgedeki tipinin etkisini kaybetmesinin ardından yolun açılması için çalışmalara başlanacağı bildirildi.


 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler