Yağmur pamukta üzdü, mısırda sevindirdi

Türkiye mısır ve pamuk üretiminin önemli bir kısmını karşılayan Çukurova'da, son haftalarda etkili olan yağışların ikinci ürün pamukta verim kaybına, mısırda ise rekolte artışına neden olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 08.12.2009 - 08:52
Abone Ol google-news

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Adana ve yöresinde geçen yıl 400-450 bin dekar alanda 260 bin ton civarında ürün elde edildiğini anımsatarak, bu yılki ekim alanlarında ise yüzde 30 düşüş yaşandığını söyledi.

Üretim alanlarının daralması nedeniyle bu yıl birinci ürün pamukta çiftçilerin ''altın yıl'' yaşadığını belirten Tezcan, ''Üreticilerin büyük çoğunluğu birinci ürün pamuklarını tarlada 90 kuruş ile 1 lira arasında sattı'' dedi.

''Beyaz altın diyarı'' olarak adlandırılan yörede pamuk ekim alanlarının her yıl düştüğüne dikkati çeken Tezcan, şöyle konuştu:
''Adana ve yöresinde 1970'li yıllarda yaklaşık 350 bin hektar alanda ekimi yapılan pamuk, son yıllarda 40-45 bin hektara geriledi. Stratejik açıdan büyük öneme sahip pamuğun yeniden canlandırılması için çalışmalar yapılıyor ancak çiftçi maliyetlerini karşılamadığı gerekçesi ise katma değeri daha fazla, emeği az ürünlere yöneliyor. Pamuk ekim alanlarını artırmak için son yıllarda ikinci ürün ekimi yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Yörede buğday hasadının yapıldığı haziran ayı sonrası ikinci üründe pamuk ekimi yok denecek kadar az.

Bu yıl üreticiler yapılan tanıtım çalışması ve birinci ürünlerin yüksek fiyattan alıcı bulması ile ikinci ürün ekimi yapılan arazilerin yüzde 10'una pamuk ektiler. Ancak her şey çok iyi giderken, hasadın başladığı son bir hafta içinde yağan yağmurlar çiftçiyi üzdü. Ürünlerin yüzde 50'ye yakını yağış nedeniyle toplanamadı.''

Tezcan, ikinci ürün olarak yaygınlaştırılmaya çalışılan pamukta bu yıl hüsran yaşandığını belirtirken, üreticilerin kayıplarının ise yüzde 30'lara ulaştığını bildirdi.


Mısır'da dekara 1 ton ürün sevindirdi

Tezcan, pamukta yaşanan burukluğun mısırda yaşanmadığını belirtirken, ''Yağışlar ikinci ürün mısırda üreticilerin yüzünü güldürdü'' dedi.

Yörede birinci ürün mısırdan 1,5-2 milyon ton arasında rekolte beklendiğini anımsatan Tezcan, bu yıl ikinci ürün olarak 300-500 bin dekar civarında ekilen mısırdan ise ortalama dekara 1 ton verim alındığını söyledi.

İkinci ürün mısırda geçen yıla göre yüzde 20'lik rekolte artışı olduğunu kaydeden Tezcan, bir kaç gün önce başlayan hasadın ise yaklaşık 10 gün kadar süreceğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler