Yangın yerinde inceleme
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Karaman, dün İsmetpaşa Caddesi'nde bir işhanındaki tekstil atölyesinde meydana gelen patlamaya ilişkin odanın bilirkişi heyetinin olay yerinde inceleme yaptığını belirterek, tüp ve pişirme ünitesinin aynı oda içerisinde olduğunun görüldüğünü ve tesiste güvenliği sağlayan gaz kaçak alarm ünitesine rastlanmadığını bildirdi.
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Karaman, atölyedeki patlamanın, dükkanda bulunan iki adet 45 kilogramlık sanayi tüpü ile pişirme üniteleri arasındaki LPG tesisatında yaşanan gaz sızıntısı nedeniyle meydana geldiğini kaydetti. 3 kişinin hayatını kaybettiği patlama sonrası MMO bilirkişi heyetinin olay yerine giderek tespitlerde bulunduğunu ifade eden Karaman, raporda yer alan tespitleri şöyle sıraladı:
''İki adet 45 kilogramlık sanayi tüpünden sızan LPG birikmesinin kıvılcım almasıyla oluşan patlama neticesinde yangın çıkmıştır. Tüp çıkışında 4 çıkışlı regülatörün biri körlenmiş, bir diğeri 110 milimetre çapında 500 milimetre boyunda boru ile irtibatlandırılmış ve çıkışına regülatör konularak pişirme ünitelerine sıva üstü 8 milimetre çapında bakır boru tesisatı çekilmiş olduğu görülmüştür. Regülatörün üçüncü çıkışı yedek, dördüncü çıkışı da plastik hortum ağızlıdır.
Tesiste, akşam başlayan LPG sızıntısının sabaha kadar bina zeminine yayıldığı tespit edilmiştir. Sabah gelen personel tarafından herhangi bir aydınlatma, cep telefonu, çakmak ve benzeri kıvılcım çıkartan cihazların devreye girerek, biriken gazın yanarak patlamasına neden olduğu görülmüştür. Tüp ve pişirme ünitesinin aynı oda içerisinde olduğu görülmüş ve tesiste güvenliği sağlayan gaz kaçak alarm ünitesine rastlanmamıştır.''
MMO Şube Başkanı Mustafa Karaman, 45 kilogramlık iki adet sanayi tüpünün uygun yerde olmadığını vurgulayarak, tüplerin hiçbir şekilde kapalı ortamlarda kullanılmaması gerektiğini bildirdi.
Gaz sızıntısının genel olarak tüp, tesisat ve ocağın olduğu noktalarda meydana gelebileceğine işaret eden Karaman, LPG'nin yüzde 2 - 9 hava ile karıştığı zaman herhangi bir kıvılcımda patlayacağına dikkati çeken Karaman, açıklamasını şöyle sürdürdü:
''LPG tüpü ile ocak arasında sızdırmazlık şartı vardır. Herhangi bir ortamda gaz sızıntısının olduğunun tespit edilmesi için gaz kaçağı alarm ünitesinin olması gerekir. Alarm cihazı gazı algıladığında selenoid valfe kumanda vererek gazın kaçışını önler. Bu nedenle tüple tesisat arasında selenoid vana olmalıdır. Bu da çok küçük maliyetlerle 200-300 TL ile çözülebilecek önlemlerdir.''
Karaman, buna benzer olayların oluşmaması için standartlara uygun LPG tesisatının yapılarak, emniyet güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiğini vurguladı. Gaz tesisatları ile mekanik tesisatların yetkili kurumlar tarafından altı ayda bir test ve gaz sızıntı kontrolünün yapılması gerektiğini belirten Karaman, gaz dağıtım firmalarının titizlikle çalışması, buna benzer işletmelere tüp satışı yapılmaması gerektiğini bildirdi. Karaman, ''LPG gerekli emniyet tedbirleri alındığı takdirde güvenli bir yakıttır'' dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Colani’nin arabası
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'