Yaramaz mı, gözleri mi bozuk?
Uzmanlara göre, yeni bir eğitim ve öğretim yılına başlamaya hazırlanan öğrencilerin okul yaşamlarında başarılarını etkileyen sorunların başında, göz bozuklukları geliyor.
Uzmanlar, televizyonu ya da tahtayı yakına gelerek izlemeye çalışan, dikkatini uzun süre toplayamayan, çevresinde bu yüzden ''yaramaz'' olarak algılanan çocukların özellikle göz hekimine yönlendirilmesini öneriyor.
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Göz Kliniği Şef Yardımcısı Doç. Dr. Özlem Evren Kemer, yarın başlayacak yeni eğitim ve öğretim yılı öncesi çocuklarda göz bozuklukları ve yol açtığı sorunlarla ilgili bilgi verdi.
Çocuklarda görme bozuklukları erken tespit edilip düzeltilmediği takdirde, kalıcı görme azlığına neden olduğunu bildiren Kemer, çocukların ilk göz muayenesinin hemen doğum sonrasında yapılması gerektiğini söyledi.
Tecrübeli bir çocuk doktorunun, her iki göz bebeğinden yansıyan kırmızı reflenin eşit parlaklığa sahip olduğunu gözlemleyerek bir bebeğin gözlerinin sağlıklı olduğunu tespit edebileceğini anlatan Kemer, daha sonra 6. ve 12. aylardaki kontrollerde de genel sağlık muayenesinin bir parçası olarak göz kayması, göz kapağı düşüklüğü, göz yaşarması, fazla göz ovuşturma gibi bulguların varlığının değerlendirilebileceğini belirtti.
"Üç yaş muayenesi önemli"
Bu bulgulardan herhangi biri ya da ailesinde özellikle anne, baba, kardeş veya birinci derece akrabalarında göz tembelliği, şaşılık, yüksek miyopi veya hipermetropi gibi yüksek kırma kusuru bulunan çocukların bir göz doktoruna yönlendirilmesinde yarar bulunduğuna işaret eden Doç. Dr. Özlem Evren Kemer, şu bilgileri aktardı:
''Çocuğun hiçbir şikayeti olmasa da her çocuk 3 yaşında mutlaka göz doktoru tarafından kırma kusuru, göz kayması, göz tembelliği açısından değerlendirilmelidir. Tek taraflı olan kırma kusurları, çocuklar ve ebeveynler tarafından fark edilmez ve tedavinin gecikmesine neden olur. Üç yaş muayenesi çocuklar için çok önemlidir. Herhangi bir kırma kusuru tespit edilirse uygun gözlük, kontakt lens verilerek ve gerektiğinde tek göze kapama tedavileri yapılarak daha sonra oluşabilecek kalıcı görme azlığının önüne geçilebilir.''
Basit bir gözlüğün bir çocuğu ömür boyu az gören bir göze sahip olmaktan kurtardığını vurgulayan Kemer, ''İnsan beyni ve gözü arasındaki bağlantı çocuk net gördükçe gelişir. Eğer göz basit bir kırma kusuru nedeniyle çevreyi net göremiyorsa, buna bağlı olarak beyindeki görsel merkezler az gelişir. Yetişkin çağa gelindiğinde kırma kusuru düzeltilse de artık beyin o gözden gelen verileri değerlendirmeye almayacak, görme azlığı kalıcı olacaktır'' uyarılarını dile getirdi.
En Çok Okunan Haberler
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Ölü ve yaralılar var!
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Cem Yılmaz'ın yeni evi dudak uçuklattı!