Yargıdan iki haber: Altan ve Can tahliye edildi
FETÖ davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Prof. Dr. Mehmet Altan, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nin yeni kararıyla tahliye edildi. Bir başka tahliye haberi de Silivri’den geldi. Şubat ayından bu yana tutuklu bulunan 78’liler Girişimi Sözcüsü ve HDP PM üyesi Celalettin Can hakkında tahliye kararı verildi.
FETÖ davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilen Prof. Dr. Mehmet Altan, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi’nce tahliye edildi. Mahkeme, Altan hakkında Anayasa Mahkemesi’nce ‘kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğine’ karar verildiğini ve bu kararın kesin olduğunu belirtti. Yüksek Mahkeme, Mehmet Altan, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu tutuklu 6 sanığa, yerel mahkemece verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına ilişkin istinaf başvurularını dosya üzerinden inceledi. Kararda, Mehmet Altan hakkında verilen Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına dikkat çekilerek, şu ifadeye yer verildi: “Anayasamızın 153/6 maddesi gereğince, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar hükmüne amir olduğu ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş ve yargılama usulleri hakkındaki kanunun 50/2 maddesi gereğince hak ihlali olduğunun tespit edilmesi halinde bu ihlalin sonucunun ortadan kaldırılması gerekeceğinden, bağlayıcı nitelikteki bu karar dikkate alınarak sanığın bihakkın tahliyesine oy birliğiyle karar verildi.” Mahkeme, Altan hakkında, yurtdışına çıkış yasağı ve haftanın bir günü ikametinin bağlı bulunduğu zabıta amirliğine imza vermek suretiyle adli kontrol altına alınmasına da hükmedildi.
Diğer sanıklara ret
Mahkeme, Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan, Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül, Yakup Şimşek’in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma ise 21 Eylül’de Bölge Adliye Mahkemesi F Blok’ta bulunan Z 9 No’lu salonda yapılması da kararlaştırıldı. Tutuksuz sanık Tibet Murad Sanlıman hakkında “silahlı terör örgütüne bilerek veya isteyerek yardım etme” suçundan verilen beraat kararı ise onandı. Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak, Fevzi Yazıcı, Şükrü Tuğrul Özşengül ve Yakup Şimşek, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, 16 Şubat’ta Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada yapılan duruşmada, üzerlerine atılı suçun sabit olması gerekçesiyle “cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, Mehmet Altan’da ele geçirilen 6 adet 1 doların saklanmasına karar vererek, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırmıştı. Sanıklar, yerel mahkemenin kararını açıklamasının ardından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne itirazda bulunmuştu.
Can 5 ay sonra özgür
78’liler Girişimi sözcüsü ve HDP Parti Meclisi Üyesi Celalettin Can ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyelerinin de bulunduğu 18 tutuklu sanığın yargılandığı davaya dün İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Can ve aralarında HDP ve HDK yöneticilerinin bulunduğu 9 kişinin tahliyesine karar verdi. Tutuklu sanıkların savunmalarıyla başlayan duruşmada söz alan Metin İlan, kendisine yöneltilen suçlamaların tamamının telefon tapelerinden oluştuğunu dile getirerek “Konuşmalarım illegal gibi suç unsuru sayılmış. Oysa ben 1996 yılından beri aynı numarayı kullanıyorum” dedi. Nevzat Yılmaz da HDP’nin seçim çalışmalarında yer aldığını kaydetti. Yılmaz, kendisine ait olmayan bir numaradan yapılan arama ve görüşmelerin kendisininmiş gibi gösterildiğini ifade etti. Vahit Dalgıç da, telefon dinlemelerine dair gizli saklı bir şeyinin olmadığını dile getirdi. Atilla Şair de “İddianame zorlama” dedi. Savunmaların ardından iddia makamı, Taylan Talaş, Vahit Dalkılıç, Nevzat Yılmaz ve Filiz Yılmaz hakkında tahliye talebinde bulundu. Mütalaanın ardından ÖHP üyesi avukat Sinan Zincir söz aldı. Zincir, önceki günkü duruşmanın ardından kadın müvekkillerinin 18.00’den gece 03.00’e kadar koğuşlarına alınmadığını ve gardiyanlar tarafından işkenceye uğradığını dile getirdi. Zincir, emniyet tarafından, HDK’nin “terör örgütü” olarak tanımlanmaya çalışıldığını dile getirerek, “HDK 42 sivil toplum kuruluşu, gençlik, ekoloji, kadın, siyasi parti ve hukuk örgütlerinden oluşan bir platformdur. HDK içinde yer alan örgütlerin Öcalan ve KCK’den talimat aldığı iddiaları hayatın olağan akışına aykırıdır” diye konuştu. Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, Celalettin Can, Abdulsalam Yulcu, Erhan Sarıkaya, Vahit Dalğıç, Filiz Yılmaz, Gonca Yangöz, Mehmet Şamil Altan, Nevzat Yılmaz ve Taylan Talaş’ın adli kontrol ve yurtdışına çıkma yasağı şartıyla tahliyelerine karar verdi. Atilla Şayir, Bedia Aydemir, Can Memiş, Gülistan Aydın, Gülsen Biter, Hasan Hüseyin Gençer, Metin İlan, Suphi Yıldız ve Taylan Urun’ün tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Duruşma 11 Eylül’e ertelendi.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası