Yargıtay kısa çalışma süresini de kıdemden saydı
Yargıtay, kısa çalışma süresini de kıdem tazminatı sayarak içtihat niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay'ın kararına göre, kıdeme eklenen kısa çalışma süresi, ihbar ve yıllık ücretli izin sürelerini de etkileyecek.
Binlerce işçiyi yakından ilgilendiren davaya konu olay Ankara'da yaşandı. İşten çıkarılan Ercan Erturun, iş yerinde 5 ay 27 gün yaptığı kısa çalışma süresinin, kıdem süresinden sayılmayarak kendisine eksik kıdem tazminatı ödendiği gerekçesiyle dava açtı. Erturun'un avukatı Sinem Büyükçınar, 6 aylık kısa çalışma süresinin, kıdem tazminatı hesabına dahil edilmemesi nedeniyle, eksik ödenen 100 TL'nin, en yüksek banka mevduat faiziyle yeniden hesaplanarak müvekkiline ödenmesini talep etti. Davaya bakan Sincan 1. Asliye Hukuk Mahkemesi de 5 ay 27 günlük çalışma süresi nedeniyle net 596 TL alacağı olduğunu ifade eden işçi Erturun'a 100 TL kıdem tazminatı ödenmesine karar verdi. Davalı işyerinin avukatı Elif Şahin Taşkın ise konuyla ilgili yasada boşluk olduğunu belirterek, Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Avukat Taşkın, başvurusunda konuyla ilgili yasada boşluk olduğunu, başka işçilerinde bu şekilde çalıştırılarak işlerinden çıkartılabileceğini ve konuyla ilgili emsal bir karar olmadığına dikkat çekti. Talebi değerlendiren Adalet Bakanlığı ise kanun yararına bozma istemiyle davayı Yargıtay'ın gündemine taşıdı.
Başsavcılık bozma istedi
Dosyayı inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğname hazırlayarak, ekonomik kriz nedeniyle alınan tedbirler kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından önce 3 aydan 6 aya, ardından bir 6 ay daha uzatılarak 1 yıla çıkarılan kısa çalışma süresinin, kıdem hesabına eklenip eklenmeyeceği konusunda, kanunda bir açıklık olduğunun altını çizdi. Tebliğnamede, Bakanlar Kurulu'nun ekonomik nedenlerle uzattığı kısa çalışma süresinin, üç aylık azami süre esas alınarak, kıdem süresine eklenmesi gerektiğine kanaat getirildiği ifade edilerek, bu sürenin üstündeki kısa çalışma süresinin hesaplamaya dahil edilmemesi gerektiğini kaydedildi. Tebliğnamede, yerel mahkeme kararının kanun yararına bozulmasını istedi.
Yargıtay 5 ay 27 günü kıdemden saydı
Davayı gündemine alan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, ise Sincan 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 5 ay 27 günlük "kısa çalışma süresinin" kıdemden sayılması gerektiği yönündeki kararını yasaya uygun bularak onadı. 5 ay 27 günlük kısa çalışma süresinin çalışılmış sayılan süre kapsamında kıdemine eklenmesi gerektiğinin tartışmasız olduğuna dikkat çeken Daire, dosyadaki sorunun, "çalışılmış gibi sayılan ve bu nedenle kıdem süresine eklenecek kısa çalışma süresinin, yasada ilk olarak belirtilen azami üç aya kadarki süre mi, yoksa değiştirilen 6 aylık sürenin mi uygulanacağıdır" denildi. Yasa koyucunun, kısa çalışma süresini 3 aydan 6 aya çıkarttığı belirtilen kararda, "...davacının kıdemine eklenen kısa çalışma yaptığı süre, (.) yasada yapılan değişiklik kapsamında kaldığından, 5 ay 27 günlük fiili kısa çalışma süresinin kıdemine eklenmesine ilişkin mahkeme kararının yasa koyucunun iradesine ve yasaya uygun olduğu açıktır" denildi.
Yargıtay'ın kararına göre, artık kıdeme eklenen kısa çalışma süresi, ihbar ve yıllık ücretli izin sürelerini de etkileyecek.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!