Yargıtay'dan Karamehmet ve Bilgin'e kötü haber

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'ndan işadamı Mehmet Emin Karamehmet ve Dinç Bilgin'e kötü haber çıktı.

Yargıtay'dan Karamehmet ve Bilgin'e kötü haber
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.11.2011 - 15:16

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin Pamukbank Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet ile bankanın eski yöneticileri Orhan Emirdağ ve Osman Berkmen hakkında, Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar ile anlaşarak Çukurova Grubu'na dolaylı yönden usulsüz kredi kullandırıldığı iddiasıyla dava açtı. Başsavcılık, Karamehmet ve iki banka yöneticisinin, kredi kullanma limiti dolmuş olan kendi şirketlerine dolaylı yoldan kredi kullandırmak için "back to back" yöntemiyle kredi verdiklerini ve böylelikle zimmet suçunu işlediklerini iddia etti.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada, Karamehmet'in Pamukbank A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde, grup içi ve grup dışı kullandırılan bazı kredilerin "zimmet" suçunu oluşturduğunu kararlaştırdı. Mahkeme, Karamehmet'i, zimmet suçundan 11 yıl 8 ay hapis ve 471 milyon 950 bin 66 lira adli para cezasına mahkum etti. Pamukbank ile Etibank arasında "back to back" kredilere ilişkin eylemin "hizmet sebebiyle emniyeti suistimal" kapsamında kaldığını, suç oluşsa bile zaman aşımı süresinin dolduğu tespitinde bulunan Mahkeme, bu konuya ilişkin Karamehmet, Dinç Bilgin, Cavit Çağlar, Osman Berkmen ve Orhan Emirdağ hakkındaki davanın ortadan kaldırılmasına karar verdi.
 

Suç işlenirken yasa yoktu

Kararın temyiz incelemesi Yargıtay 7. Ceza Dairesi tarafından yapıldı. Daire, Karamehmet, Emirdağ ve Berkmen hakkındaki hapis cezası kararını oyçokluğuyla esastan bozdu.
Yargıtay 7. Ceza Dairesi, Pamukbank davasında 11 yıl 8 ay hapis cezası alan Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet hakkındaki cezayı oyçokluğuyla bozdu. Daire aynı davada yargılanan ve çeşitli sürelerde hapis cezaları alan bankanın eski yöneticileri Orhan Emirdağ ve Osman Berkmen hakkındaki cezaları da bozarken, Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar hakkındaki zamanaşımı kararını da onadı. Yargıtay 7. Ceza Dairesi oy çokluğuyla aldığı kararına gerekçe olarak, "Krediler Bankalar Kanunu yürürlüğe girmeden önce kullandırılmış, o dönemde bu eylem için TCK'da suç tanımlanmamıştı" görüşünü savundu.
 

Karamehmet'in yurtdışına çıkması yasak

Karara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından itiraz edilince dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul bugün yaptığı toplantıda, Daire'nin kararını bozarak, iş adamı Karamehmet'in, Pamukbank ve Etibank'tan kullandırılan usulsüz kredilere ilişkin yargılandığı davada 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıyla yeniden yargılanmasına karar verdi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Karamehmet'e "nitelikli zimmet" suçundan verilen 11 yıl 8 ay hapis cezasını bozdu. Kurul, bu suçun "basit zimmet" suçuna girdiğine hükmetti.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Emirdağ ve Berkmen hakkındaki eylemlerin "hizmet sebebiyle emniyeti suistimal" kapsamında kaldığı gerekçesiyle zaman aşımından düşürülmesine karar veren Yargıtay 7. Ceza Dairesinin kararını kaldırarak, bu kişiler hakkındaki eylemlerin de "basit zimmet suçunu" oluşturduğuna hükmetti. Kurul, Mehmet Emin Karamehmet, Orhan Emirdağ ve Osman Berkmen hakkında yurt dışına çıkış yasağı da koydu. İş adamı Dinç Bilgin hakkında davanın zaman aşımından düşürülmesine ilişkin kararı da bozan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Bilgin'in eyleminin de "basit zimmet" suçu oluşturduğuna karar verdi. Dinç Bilgin de aynı davada "basit zimmet" suçlamasıyla İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde tekrar yargılanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler