Yargıtay'ın 10 gün ömrü kaldı

Hükümet, önceki gece yarısı getirdiği önergeyle Yargıtay'ın yapısını değiştirmeye hazırlanıyor. 10 gün içinde bütün önemli davalar el değiştirecek.

Yargıtay'ın 10 gün ömrü kaldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.06.2014 - 10:57

Meclis Genel Kurulu, son yargı paketinin ikinci bölümünü de kabul etti. AKP’lilerin önergeleriyle Yargıtay’ı sil baştan yeniden yapılandıracak hükümlere göre, paketin yasalaşmasıyla Yargıtay’da üç gün içinde genel sekreter ve yardımcıları, yedi gün içinde Birinci Başkanlık Kurulu değişecek, 10 gün içinde ise dairelerin iş bölümü yeniden belirlenecek.

2 bin 224 hakim ve savcının görev yeri değişti

Kamuoyunda "yeni yargı paketi" olarak bilinen paketin ikinci bölümü önceki gece, AKP’lilerin son dakika önergeleri dikkate alınarak kabul edildi. Taraf gazetesinden Adnan Keskin'in haberine göre, önergeler arasında dikkat çekeni ise Yargıtay’ı yeniden yapılandıracak hükümlerle ilgili 3, 7 ve 10 günlük acele uygulama mecburiyeti getirilmesi oldu. AKP Meclis grubu önergeyi şöyle gerekçelendirdi: “Yargıtay Kanunu’nda yapılan değişikliklere ilişkin geçiş hükümlerinin daha hızlı bir şekilde uygulanabilmesi için iş bu önerge verilmektedir.”

YENİDEN SEÇİLECEKLER

Kanun yürürlüğe girdiğinde şöyle işleyecek: Üç gün içinde genel sekreter ve genel sekreter yardımcıları yeniden belirlenecek.Yedi gün içinde Birinci Başkanlık Kurulu yeniden belirlenecek. Belirlenen Birinci Başkanlık Kurulu 10 gün içinde, iş durumunu dikkate alarak, ceza ve hukuk dairelerinin sayısı ile bu daireler arasındaki işbölümüne ilişkin karar tasarısını hazırlayıp Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nun onayına sunacak. Büyük Genel Kurul da bu tasarıyı beş gün içinde karara bağlayacak ve daireler arası iş bölümünü yeniden belirlendiği bu karar derhal resmi gazetede yayımlanıp 10 gün içinde de uygulanmaya başlanacak.

Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, işbölümüne ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaren on gün içinde Yargıtay’ın daire başkanları, üyeleri ve tetkik hakimlerinin hangi dairelerde görev yapacağını yeniden belirleyecek. Böylece Yargıtay’daki tüm ceza dairesi başkanları ile hukuk dairesi başkanları ve üyeleri yeniden belirlenecek.

TÜM DAVALAR SİL BAŞTAN

Yargıtay’ı yeniden yapılandıracak maddelerin en önemli sonucu ise iktidarın da hedeflediği üzere tüm önemli-önemsiz ceza ve hukuk davalarının adres değiştirmesi olacak. Artık hangi suçlarla ve anlaşmazlıklarla ilgili davaların hangi dairede görüleceğine yeni oluşturulacak kurul karar verecek. Bu nedenle darbe davaları, örgüt davaları, siyasi davalar, maden katliamları dahil diğer infaz ve cinayetler, rüşvet, yolsuzluk, zimmet gibi suçlar dahil tüm ceza davalarının yanı sıra tazminat davaları, iş davaları, medeni ve ticaret hukukundan kaynaklı tüm davalarının temyiz incelemesini yapacak daireler yeniden belirlenecek.

HSYK’da kriz ve istifa

HSYK’nın hazırlığını yaptığı büyük tasfiye ve kadrolaşmayı öngördüğü ileri sürülen yaz kararnamesi krize yol açtı. HSYK 1. Daire üyesi Dr.Teoman Gökçe, dün son şekli verilen kararnamenin Türk yargı tarihine “Kıyım Kararnamesi” olarak geçeceğini belirterek istifa etti. Gökçe, 200’den fazla başsavcı ve başkanın yeri değiştirilen kararnamelerin önceki kararnamelere benzer fakat onlara göre, daha hukuksuz, daha ilkesiz ve daha tutarsız atamalar olduğunu belirtti. Kararnameyi hakim-savcılara gözdağı olarak niteleyen Gökçe,1. Daire’nin de tümüyle siyasi bir rotaya oturduğunu söyledi. İstifasını uzun bir açıklamayla duyuran Gökçe, yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarını yürüten savcı ve hakimlerin görev yerlerinin değiştirilerek başka şehirlere sürgün edildiğini hatırlattı. Gökçe, dün görüşmeleri tamamlanan büyük yaz kararnamesinde aynı hukuka aykırılıkların fazlasıyla tekrar edildiğini bildirdi.

Hâkimleri HSYK atayacak

Paketin yasalaşmasıyla birlikte 800’ü aşkın sulh ceza mahkemesi kapatılarak sulh ceza hâkimliğine dönüştürülecek. Yeni hâkimleri, AKP kontrolündeki HSYK, belirleyecek. Paket yürürlüğe girdiğinde şunlar da olacak: Yargıtay Başkanı seçilmek için en az 10 yıl, Yargıtay Başsavcısı, Birinci Başkanvekili ve Yargıtay Başsavcıvekili seçilebilmek için en az 5 yıl, Daire Başkanı seçilebilmek için ise en az 3 yıl Yargıtay üyeliği yapma zorunluluğu olacak. Yargıtay Genel Sekreteri de en az 5 yıl Yargıtay üyeliği yapmış olanlar arasından Yargıtay Başkanı tarafından seçilirken, Genel Sekreter Yardımcısı olabilmek içinse artık birinci sınıfa ayrılmış olma şartı aranacak.Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu'nun asıl üye sayısı 8'den 12'ye, yedek üye sayısı da 4’ten 8’e çıkarılacak. Ayrıca Birinci Başkanlık Kurulu'na üye seçilebilmek için 3 yıl Yargıtay üyeliğinde çalışmış olmak yeterli görülecek. Yargıtay dairelerinin sayısı 38’e çıkarılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon