Yargıtay'ın ''telefon dinlemeleri''yle ilgili kararı
Yargıtay 8. Ceza Dairesinin ''içeriği maddi bulgularla desteklenmeyen telefon görüşmelerine dayalı iletişim kayıtları delil kabul edilemez'' gerekçesiyle bozması üzerine, yeniden görülmeye başlayan davada, Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi eski kararında direndi.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi, telefon dinlemeleri delil kabul edilerek Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesince 6 sanığın 8'er yıl ağır hapis cezasına çarptırılması ile ilgili olarak ''içeriği maddi bulgularla desteklenemeyen telefon görüşmelerine dayalı iletişim kayıtları delil kabul edilemez'' yönünde görüş bildirdirmişti.
Yargıtayın yeniden görüşülmek üzere Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderduğu silah kaçakçılığı davasında, geçen duruşmada Cumhuriyet Savcısının verdiği mütalaanın ardından mahkeme bugün karar için toplandı.
Duruşmaya sanıklar, sanıklar vekili Avukat Sermet Atay katıldı.Cumhuriyet Savcısı da geçen duruşmada sunduğu mütalaasını tekrarlayarak, Yargıtayın bu kararı ile suçla mücadelede soruşturma birimlerinin zor durumda kalacağını, mahkemenin verdiği kararında direnmesini talep etti. Karaman, mütalaasında, iletişimin tespiti yoluyla elde edilen delillerin, diğer delillerle mahkumiyete yeterli olacağının Yargıtay 8. Ceza Dairesince dikkate alınmadığını savundu.
Mahkeme Başkanı İlhami Dal, kararı açıklarken Yargıtay 8. Ceza Dairesinin kararının oy çokluğu ile alındığını bu sebeple uygulamanın yerine oturabilmesi için eski kararda direnme kararı verdiklerini açıkladı.
Avukat Sermet Atay da davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını ifade ederek, şunları söyledi:
''Verilen bu karar, insan haklarına aykırıdır. Bizim fikrimizde Yargıtay 8'inci Ceza Dairesinin aldığı karar gibi, tek başına telefon dinlemenin delil olamayacağıdır. Bu durum mahkumiyete yeterli olamaz. İnsanların haksız bir şekilde ortada delil olmadan sadece telefon konuşmasıyla mahkum edilemez. Bu sebeple yeniden temyiz sürecini başlatacağız. Maddi bulgularla desteklenmeyen hiçbir telefon konuşması delil olmamalı. Bu karar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ilgili kanunlarına göre aykırıdır. Direnme kararı verilen bu durumu Yargıtay Ceza Genel Kuruluna götüreceğiz. Son sözü genel kurul söyleyecek, alınacak bu kararda Türkiye'de diğer kararlara ışık tutacak.''
Davanın gelişimi
Gaziantep'te bir ihbarı değerlendiren polis, toplu silah kaçakçılığı yaptıkları iddia edilen 6 kişinin telefonunu dinlemeye almış, tabanca ve mermilerle ele geçirilen sanıklar, toplu silah kaçakçılığından yargılandıkları Gaziantep 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 8'er yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.
Kararı temyiz eden zanlıların avukatı Sermet Atay, cezanın sadece telefon dinleme kayıtlarına göre verildiğini, davayla ilgili maddi delil bulunmadığını, ele geçirilen iki tabancanın ise müvekkillerinin kendilerinin kullandığı ruhsatsız tabancalar olduğunu belirterek, kararın bozulmasını istemişti.
Dosyayı görüşen Yargıtay 8. Ceza Dairesi de telefon kayıtlarının maddi delillerle desteklenmediği durumlarda tek başına anlam ifade etmeyeceğini belirterek, mahkumiyet kararını oy çokluğuyla bozmuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!