Yaşlılar şiddet mağduru

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TOSAGEM) Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisinin yayımladığı 80 sayfalık rapora göre, DSÖ Avrupa Ofisi kapsamındaki 46 ülkede her gün 10 bin yaşlının fiziksel şiddete maruz kaldığını söyledi.

Yaşlılar şiddet mağduru
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.08.2011 - 07:28

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (TOSAGEM) Başkanı Prof. Dr. Nazmi Zengin, son günlerde kadına yönelik şiddet olaylarının sıkça gündeme gelmesine karşın, dünya genelinde yaşlılara yönelik şiddetin de küçümsenemeyecek boyutlara ulaştığını bildirdi.

Yaşlılara uygulanan kötü muamelenin biyolojik, sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel boyutları olduğunu ifade eden Zengin, DSÖ Avrupa Ofisinin yayımladığı rapora göre, 46 ülkede her gün 10 bin yaşlının fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtti.

Zengin, yapılan bu araştırmada, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 46 ülkede 60 yaşın üzerindeki kişilerin uğradıkları kötü muamele türleri ve bunların oranının korkutucu olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 46 ülkede her yıl 6 milyon kişi fiziksel kötü muameleye maruz kalıyor. 1 milyon yaşlı cinsel kötü muameleye, 29 milyon yaşlı da psikolojik kötü muameleye maruz kalıyor. Mali açıdan kötü muameleye maruz kalanların sayısı da 6 milyonu buluyor. Bu rakamlar yaşlılara yapılan kötü muamelenin önemli bir sorun olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle ülkemiz gibi nüfusun gittikçe yaşlandığı ülkelerde önümüzdeki 25 yıl içinde yaşlılara yapılan kötü muamelenin önemli bir toplum sağlığı sorunu olacağı söylenebilir.''

Ekonomik yetersizliğin yaşlılara uygulanan fiziksel şiddette çok önemli bir faktör olduğunu kaydeden Zengin, DSÖ Avrupa Bölgesinde her yıl 8 bin 500 yaşlının cinayete kurban gittiğini, bu cinayetlerin yüzde 90'ının yoksul ülkelerde gerçekleştiğini belirtti.

Geleneksel olarak ailesi ya da çocukları ile yaşayan yaşlıların daha az kötü muameleye maruz kaldığının, yaşlı bakımevi ya da huzurevi gibi ortamlarda kalanlarda bu oranın arttığının sanıldığını ifade eden Zengin, ''Ancak bu görüş bilimsel verilerle desteklenmemektedir. Bu açıdan, sadece bakımevi personelinin değil, yaşlıların bakım sorumluluğunu alan herkesin eğitim ve denetimi önem kazanmaktadır'' diye konuştu.
Zengin, ayrıca fiziksel ya da ruhsal hastalıkları olan yaşlıların da daha fazla şiddete uğradığını belirterek, sorunun bu konuda farkındalık oluşturulup eğitim ve denetimler gerçekleştirilerek çözülebileceğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler