YAŞ'ta neler olacak?

Yüksek Askeri Şûra, Erdoğan'ın başkanlığında Genelkurmay karargâhında bugün toplandı.

Yayınlanma: 01.08.2011 - 07:37
Abone Ol google-news

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), bugün, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Genelkurmay Karargâhı’ndaki Çakmak salonunda toplandı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile kuvvet komutanlarının istifa etmesi, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın ise Balyoz Davası’ndan tutuklu olması nedeniyle toplam 5 koltuğun boş kalacağı şûra salonunda alınacak tüm kararlarda, hükümetin ve Çankaya Köşkü’nün ağırlığı olacak.

“İnternet Andıcı” iddianamesi YAŞ sırasında yeni bir krize neden olabilir. Internet Andıcı iddianamesi kapsamında 22 kişi hakkında yakalama istemi bulunuyor. Bu isimlerden biri Ege Ordu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler. Diğer isim ise orgeneralliğe terfi sırasında bulunan Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin. Bu isimler hakkında 4 günlük YAŞ çalışmaları sırasında yakalama kararı çıkarsa yeni bir kriz çıkabileceği belirtiliyor. Hukuki mevzuata göre şu anda İsmail Hakkı Pekin’in terfisinin önünde bir engel bulunmuyor.
 

Yılmaz ilk kez katılacak

Toplantıya, Kara Kuvvetleri Komutanı ve Genelkurmay Başkanı Vekili Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük, 3. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin (EDOK) Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel katılacak. Bakan Yılmaz, ilk kez toplantıda bulunacak.

Balyoz Davası’ndan tutuklu bulunan 14 general ve amiral ile 58 albay terfi şansını yitirirken, hükümetin bu isimlerin emekliliğini isteyebileceği belirtiliyor.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın istifa etmesi üzerine, Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Mehmet Erten’in orgeneralliğe terfi ettirilerek bu göreve getirilmesi bekleniyor. Ancak, bu isme de hükümetin soğuk baktığı iddia ediliyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit’in istifasının ardından bu makama da Donanma Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel’in gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Açılan davalar nedeniyle terfi sırasında tek isim olarak kalan Nusret Güner’in de bir üst rütbeye terfi ettirilerek Donanma Komutanı olması bekleniyor.
 

Hükümet Berk’e sıcak değil

EDOK Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’e de hükümet sıcak bakmıyor. Erzincan’da açılan “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” kapsamında ve Başbakan’a hakaret iddialarıyla hakkında davalar açılan Berk’in normalde Özel’den Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nı devralması gerekiyor. Ancak, bu atamanın yapılmasına imkânsız gözüyle bakılıyor. 30 Ağustos’ta görev süresini dolduracak olan Berk, atanmaması durumunda emekliye ayrılacak. Kara Kuvvetleri için bu durumda en kıdemli orgeneral olarak Genelkurmay İkinci Başkanı Aslan Güner kalacak. Ancak Cumhurbaşkanlığı, Aslan Güner ismine soğuk bakıyor. Bu durumda Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkloğlu bu göreve atanabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler