Yeni adli yıla devreden 'medyatik' soruşturmalar

Adli tatilin 6 Eylül Salı günü bitmesiyle birlikte, CMK'nin 250. maddesiyle görevli özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcılıklarının bulunduğu Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde, bu yıl da aralarında ''Ergenekon'', ''futbolda şike iddialarına yönelik soruşturma'' ve ''Balyoz Planı'' soruşturmalarının da olduğu dosyalara ilişkin yoğun bir mesai yaşanacak.

Yeni adli yıla devreden 'medyatik' soruşturmalar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.09.2011 - 11:33

Kamuoyunca bilinen önemli dava ve soruşturmalara ev sahipliği yapan Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde, yeni adli yılla birlikte tutuklu ve tutuksuz şüphelilere yönelik kimi soruşturmalara devam edilecek. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde görev yapan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar tarafından yürütülen Balyoz Planı soruşturması sürüyor. Soruşturma kapsamında şu güne kadar, çoğunluğu kurmay albay olmak üzere, aralarında korgeneral ve tümamirallerin de olduğu çok sayıda kişi tutuklandı.

Şüpheliler arasında, Korgeneraller Korcan Pulatsü, Ziya Güler ve Rıdvan Ulugüler, Tuğgeneral Kubilay Baloğlu, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, emekli Korgeneral Rasim Arslan, HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman ve İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ''Şantaj ve askeri casusluk'' davasının tutuklu sanığı emekli Yarbay Seyfettin Alevcan gibi isimler bulunan soruşturma kapsamında, Orgeneral Bilgin Balanlı ve Tümgeneral İsmail Taş'ın da aralarında bulunduğu 15'i tutuklu 28 şüpheliye ilişkin hazırlanan iddianame, Balyoz Planı davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.
 

Futbolda şike ve Ergenekon soruşturmaları

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Berk tarafından yürütülen futbolda şike iddialarına yönelik soruşturmaya da Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde devam edilecek.
Soruşturma kapsamında, şu ana kadar, aralarında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, kulüp yöneticileri Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu ile Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) yöneticelirinden Serdar Adalı, Beşiktaş Teknikdirektörü Tayfur Havutçu, eski Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz ve kimi futbolcuların da olduğu 31 kişi, tutuklu bulunuyor. Yürütülen soruşturmada, aralarında BJK Başkanı Yıldırım Demirören, eski yönetici Sinan Engin, Fenerbahçeli futbolcular Semih Şentürk ve Emre Belözoğlu ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de aralarında olduğu çok sayıda kişinin ifadesine başvurulmuştu.

Bu soruşturma sonucunde, Futbol Federasyonu Başkanlığına 27 belge gönderilmiş ve federasyonda oluşturulan etik kurulu üyelerince bu belgeler bir süre incelenmişti. Yeni adli yıl ile birlikte, Ergenekon soruşturmasına bakan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız da Ergenekon örgütüyle bağlantılı olduğu iddia edilen kimi şüphelilere ilişkin bazı dosyalara bakacak. Bu soruşturma kapsamında 23 Ağustos'ta gözaltına alınan ve Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde mahkemeye sevk edilen İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı ve birinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı Doğu Perinçek'in oğlu Mehmet Perinçek, İP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bedri Gültekin, İP İstanbul İl Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Erkan Önsel ile Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Turhan Özlü'nün tutuklanmasına karar vermişti. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan 5 kişi de savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.

Yine, Ergenekon soruşturması kapsamında ''adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs edildiği'' iddiasıyla ilgili olarak da yürütülen soruşturmada, Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın oğlu ve kardeşinin bir süre önce ifadesi alınmıştı. ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında ''Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettikleri'' iddiasıyla, 1 Haziran 2010 tarihinde, İstanbul, Ankara ve Antalya'da düzenlenen operasyonla eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Cengiz, avukatlar Ali Hadi Emre, Tülay Bekar ve Kutbettin Kaya, emekli Albay Canfer Balçık ve Türkiye Atletizm Federasyonu Asbaşkanı Hüseyin Yıldırım gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınmasının ardından rahatsızlanan, hastaneye kaldırılan ve hastaneden 14 Haziran 2010 tarihinde taburcu edilen eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın, 17 Haziran 2010'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin talimatıyla Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hamza Keleş ve Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından ifadesi alınmıştı. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine 5 Haziran 2010 tarihinde sevk edilen ve tutuklanan 4 şüpheli de avukatların bu karara yaptıkları itiraz sonucu İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyetince, 11 Haziran 2010'da tahliye edilmişti.

Darbe Günlükleri ve adli yargılamayı etkileme soruşturmaları

Yine Ergenekon soruşturması kapsamında, Ankara'daki evinde 7 Ocak 2009 tarihinde arama yapılan ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine savcılık tarafından gönderilen yazıda, hakkındaki gizli soruşturmanın halen sürdüğü bildirilen Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da 8 Ocak 2010 tarihinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde ifade vermişti.

İstanbul Adliyesine 3 avukatıyla birlikte gelen Kanadoğlu'nun yaklaşık 2 saat süren ifadesi, dönemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı tarafından alınmış ve ifade sırasında, o dönem ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarından Ercan Şafak da hazır bulunmuştu.

Kanadoğlu'nun ifadesinin alınmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ''yetkisizlik kararı'' alarak, soruşturma dosyasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına göndermiş, soruşturmayı inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise Kanadoğlu hakkındaki soruşturma ile ''Ergenekon'' soruşturması arasında bağlantı bulunduğu gerekçesiyle, ''yetkisizlik kararı'' vererek, dosyayı yeniden İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına göndermişti.

Ergenekon soruşturması kapsamında, ''Darbe Günlükleri''ne ilişkin yürütülen ve 5 Aralık 2009 tarihinde Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın ifadelerinin alındığı soruşturmada ise 2010'un Ekim ayında, ''Ergenekon'' soruşturmasıyla irtibatlı olmadığı gerekçesiyle ''yetkisizlik'' kararı verilmiş ve dosya, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.

Emekli Orgeneral Aytaç Yalman hakkında ''örtülü ödenekten usulsüz harcama yapıldığı'' gerekçesiyle yürütülen soruşturmada ''Ergenekon'' soruşturmasından ayrılarak, ''yetkisizlik kararı'' ile Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiş, bu soruşturmaya ilişkin incelemesini tamamlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Nisan ayında, soruşturma dosyasını, ''Ergenekon'' ve ''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin soruşturmalarla ''fiili irtibat'' bulunduğu gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına geri göndermişti.
 

Odatv soruşturması bitti

Savcı Kansız'ın, Ergenekon soruşturması kapsamında Odatv'de yapılan aramalara ilişkin yürüttüğü soruşturma da bir süre önce tamamlanmıştı. Soruşturmaya ilişkin eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 14 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame, yeni açılan özel İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. İddianamede, şüpheliler Yalçın Küçük, Soner Yalçın, Barış Terkoğlu, Barış Pehlivan, Doğan Yurdakul, Müesser Yıldız, Coşkun Musluk, Mehmet Sait Çakır, Ahmet Şık, Hanefi Avcı, Nedim Şener, Kaşif Kozinoğlu, Ahmet Mümtaz İdil ve İklim Ayfer Kaleli'nin, ''silahlı örgüt kurma, yönetme, üye olma, yardım etme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme, devlet güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, açıklanması yasaklanmış gizli belgeleri temin etme, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel belgeleri kayıt altına alma ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs'' suçlarından cezalandırılmaları istenmişti.

Diğer soruşturmalar

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde yine adli yılda yürütülmesine devam edilecek soruşturmalardan biri de şarkıcı İbrahim Tatlıses'in silahlı saldırıya uğramasına ilişkin soruşturma olacak. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muarrem Akkaş tarafından yürütülen sanatçı İbrahim Tatlıses'in, uğradığı silahlı saldırıya ilişkin soruşturma kapsamında, bir süre önce polislerce Tatlıses'in tedavi gördüğü rehabilitasyon merkezinde ifadesine başvurulmuştu. Tatlıses'in, Maslak'ta 14 Mart'ta uğradığı silahlı saldırıda, başından ağır yaralanması nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında saldırıya ilişkin olarak Murat Alagöz, Ersin Altun, Abdullah Uçmak ve Nazife Erdemir, 20 Mart'ta tutuklanmıştı.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcılarından Hakan Karaali de ''Susurluk'' davası hükümlüsü eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın'ın, medyada gündeme gelen ve tutuklandığı gün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği faili meçhul cinayetlere ilişkin ifadeleri doğrultusunda bir soruşturma yürütüyor. Savcı Karaali, Çarkın'ın anlatımları doğrultusunda bir süre önce avukat Taylan Tanay tarafından davet edildikleri Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirilen, 5 Mayıs 1992'de kaybolduğu belirtilen Hüsamettin Yaman'ın ağabeyi Feyyaz Yaman ile 24 Aralık 1994'te kaybolduğu kaydedilen İsmail Bahçeci'nin kardeşi Ümit Bahçeci'nin ifadelerine başvurmuştu.

MHP'li yöneticilerle ilgili kayıtlar

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcılarından Adnan Çimen'in yürüttüğü, internette yer alan ve MHP'li dört eski yöneticiye ait olduğu öne sürülen görüntülere ilişkin soruşturma da yeni adli yılda devam edecek. Savcının bu kapsamda görüntülerin nasıl kayıt edildiğini araştırmaya devam ettiği belirtilirken, mağdur eski yöneticilerin ifadelerine başvuracığı da keydediliyor.

Yine özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcılarından Hikmet Usta da Diyarbakır'da düzenlenecek MHP mitingini provoke edecekleri iddiasıyla mahkemece sorgulanan ve tutuklanan kimi şüphelilere yönelik soruşturmayı yürütmeye devam edecek. 4 Haziran'da, tutuklu şüphelilerden 6'sı, avukatlarının yaptığı itiraz sonucu tahliye edilmişti.

Daha önce özel yetkili İstanbul Cumhuriyet savcılarından Mehmet Berk'in başlattığı ve bir süre önce özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar'a devredilen, eski Başkent Üniversitesi Rektörü ve CHP milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın mahkemeye gönderilmeyen sağlık raporuna ilişkin yürütülen soruşturmaya da yeni adli yılda devam edilecek. Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erhan Kansız ve Prof. Dr. Cengiz Çeliker, avukatlarının itiraz etmesi sonucu tahliye edilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler