Yeni anayasa yazımı devam ediyor

TBMM Anayasa Uzlaşa Komisyonu, yeni anayasa yazım çalışmalarını sürdürecek.

Yayınlanma: 06.12.2012 - 20:09
Abone Ol google-news

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında 2,5 saat süren bir toplantı yapan Komisyon'da, 2 yazım komisyonunun çalışmalarını sürdürmesi kararı alındı.

AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, toplantıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, toplantıda ''başkanlık sistemi''nin de tartışıldığını söyledi. Şentop, ''Ortak maddeler yazılacak. Bunlar hiç de az değil. Biz onu düşünerek yazdık. Yasama ile ilgili bizim 23 maddemiz, CHP'nin 27 maddesi var. Gensoruyu ve diğer hususları çıkarırsak, aslında onların da 23 maddesi var. 23 maddede aşağı yukarı tam mutabıkız. Ben tek tek karşılaştırdım maddeleri. 23 madde içinde 3'ü yürütmeyi ilgilendiriyor. TBMM oluşumu, milletvekili seçilme yeterliliği, milletvekilliliğin düşmesi, yemin, dokunulmazlık, TBMM toplantı zamanı, seçimler, bir sürü konu var. Burada 20 konu ortak. Okumamışlar onlar. Yasama kısmı zaten ortak'' diye konuştu.

Başkanlık sistemi konusunda ısrarlarının sürdüğünü belirten Şentop, ''Başkanlık sistemiyle ilgili zaten 10 madde var. Bizim tamamen uyuşamayacağımız, paranteze alacağımız madde sayısı 10'dur. Şimdiye kadar paranteze alınmış madde sayısı 38'dir. 59 maddeden 21'unda mutabıkız, 38'i paranteze alınmış. Bizim bu sistemle ilgili olarak paranteze alacağımız madde sayısı en fazla 10'dur. Ayıp bir şey...Hazırlıklı değiller, unun için böyle yaptıklarını düşünüyorum'' dedi.

Şentop, ''Sistemle ilgili çözüm olmazsa ne olur?'' sorusuna, ''Daha 38 madde duruyor kenarda. Biz bütün maddelerle ilgili sorunu aşar, mevzu sadece başkanlığa gelirse, o zaman çok kolay. Onu çözeriz. Sorun yok. Ortak bir formül buluruz. Bizim birinci hedefimiz yeni anayasadır'' karşılığını verdi.

Yeni anayasa yazımının yıl sonuna kadar tamamlanıp tamamlanmayacağı sorusuna Şentop, ''Çalışmaya bağlı. Çalışırlarsa olur. Böyle lüzumsuz tartışmalar yapmak yerine, maddeler üzerinde çalışılırsa olur'' diye konuştu. Yeni anayasa konusunda çalışma süresinin gündeme gelip gelmediği sorusuna, partilerin görevlendirmesinin 31 Aralık'a kadar olduğunu belirten Şentop, ''Bunu bizim konuşmamız zor'' dedi.

AKP Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin de Komisyon olarak çalışmalarına devam edeceklerini belirterek ''4 siyasi parti bir araya gelmiş, birlikte bir anayasa yapmaya çalışıyor. Tabii ki zorlukları var ama yeni bir anayasa yapıyoruz. Yeni anayasada tabii ki yeni düşünceler, yeni fikirler ve yeni teklifler olacaktır. Mevcut anayasayı revize etmiyoruz. Yeni bir anayasa yapıyoruz'' dedi.

 

'Fiilen çalışmaların sonlandırılması anlamına geliyor'

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart da toplantıda sistem tartışmasının yapıldığını, bir mutabakatın söz konusu olmadığını bildirdi. Süreci sürdürmek istediklerini, sürecin tarihi sorumluluk olduklarına inandıklarını dile getiren Kart, ''temel hak ve özgürlükler'' bölümünü bitirmek istedikleriniz kaydetti.

Kart, ''3 partiye rağmen AKP, aslında başkanlık sistemi özelliği de taşımayan başkancı sistem anlamına gelebilecek bir öneriyi dayatma anlayışıyla müzakere etmek istiyor. Bu fiilen Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının sonlandırılması anlamına gelir, iktidar eliyle. Biz bunu kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bunu kabul etmemiz mümkün değil'' dedi.

Komisyon çalışmalarının temel hak ve özgürlükler bölümünü konuşmaya devam edeceğini kaydeden Kart, ''Yasama ve yürütmeyle ilgili 4-5 madde var; milletvekili yemini, seçilme yeterliliği, yasama sorumsuzluğu, dokunulmazlık gibi maddeleri konuşacağız. Onun dışında ne yapacağımız belli değil. Tüm bunları biz söylemiştik. Sayın Meclis Başkanı bunlara katıldı. Bunların ötesinde bir öneri getiremedi. AKP şu anda önerisini ayakta tutuyor. Bu, iktidar eliyle yaratılan bir tıkanmadır'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler