Yeni Büyükelçi felaketi anlattı
Japonya'nın yeni Ankara Büyükelçisi Kiyoşi Araki, ülkesinde meydana gelen deprem ve tsunami felaketlerinde, ulaşan son bilgilere göre 5 bin 600 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 400 kişinin yaralandığını, kayıp sayısının 9 bin 500'e ulaştığını bildirdi.
Ankara'daki görevine 7 Mart'ta başlayan Büyükelçi Araki, nükleer santraldeki sorunla ilgili olarak da, "Fukuşima'daki nükleer santralin Dai-içi ve Dai-ni reaktörlerindeki sorun, daha önce Çernobil'de meydana gelen kazadan çok farklı" dedi.
Araki, ülkesinde meydana gelen deprem ve tsunami felaketi sonrası yaşanan gelişmeler ve son durumla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Depremin üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen artçı sarsıntıların hala devam ettiğini belirten Araki, gelen son bilgilere göre felaketlerde 5 bin 600 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 400 kişinin yaralandığını, kayıp sayısının 9 bin 500'e ulaştığını açıkladı. Araki, yaklaşık 380 bin kişinin de bulundukları yerlerden tahliye edildiğini söyledi.
Deprem ve tsunaminin meydana geldiği Japonya'nın kuzeydoğu bölgesi başta olmak üzere elektrik, doğalgaz, su dağıtım sistemleri, karayolları ve demiryolları ile havaalanları büyük zarar gördüğü için, geniş bir sahada doğalgaz dağıtımının durduğunu, elektrik ve su kesintileri yapılmasının gündeme geldiğini kaydeden Araki, ulaşım sistemlerinin de büyük ölçüde felç olduğunu bildirdi. Araki, Tokyo ve çevresinde de kısa süreli elektrik kesintileri gibi önlemlere başvurulduğunu söyledi.
Nükleer santraldeki sorun
Araki, felaket sonrası Fukuşima'daki nükleer santralde ortaya çıkan sorunla ilgili son gelişmeler konusunda da şu bilgileri verdi:
"Fukuşima'daki Dai-içi ve Dai-ni reaktörlerindeki sorun, daha önce Çernobil'de meydana gelen kazadan çok farklı. Burada afet bölgesindeki nükleer reaktör, depremle birlikte otomatik olarak çalışmasını durdurmuştur, ancak bunu takiben devasa tsunami dalgaları yüzünden büyük hasar görmüştür.
Japonya'da meydana gelen olay, Çernobil veya Three Mile adasındaki gibi nükleer fizyon, yani çekirdek patlaması tepkimesinden kaynaklanan hidrojen patlaması sonucu değil, nükleer fizyonun tamamen durmasının ardından atom yakıtının doğal çözünümüne bağlı olarak ortaya çıkan ısının, ki bu ısı nükleer fizyonun yüzde 1'i düzeyindedir, azar azar dar alanda birikerek patlaması sonucunda olmuştur. İki durumun mahiyeti tamamen farklıdır."
Radyoaktif sızıntının minimum seviyede kontrol altına alınması için ilgili firmalarla büyük gayret gösterildiğini anlatan Araki, hem Japon halkının hem de uluslararası toplumun gelişmelerle ilgili zamanında ve doğru bilgilendirildiğini söyledi.
Araki, "Japonya'daki Türklerin çoğunlukla yaşadığı Tokyo'nun bu sızıntıdan etkilenmesinin söz konusu olup olmadığı" sorusu üzerine de, Tokyo ile Fukuşima arasında 240 kilometrelik bir mesafe bulunduğunu belirtti.
Radyasyon tehlikesi nedeniyle 20 kilometre çapındaki bir alanın tahliye edildiğini, 30 kilometre çapındaki alanda da halkın kapalı yerlerde kalması uyarısı yapıldığını anlatan Araki, "Yani aradaki mesafe nedeniyle nükleer santraldeki sızıntı, Tokyo'da yaşayanların sağlığını etkileyecek boyutta değil" diye konuştu.
"Ekonominin afet öncesi düzeye dönmesini diliyoruz"
"Ülke ekonomisinin felaketten nasıl etkilendiği" sorusu üzerine ise Araki, "Afet bölgesinin ekonomik açıdan büyük darbe aldığı bir gerçek. Bundan böyle bu bölgenin yeniden yapılanmasıyla birlikte ekonominin de afet öncesi düzeye dönmesini diliyoruz" dedi.
Deprem bölgesinde son birkaç gündür hava çok soğuk olduğu için afetzedelerin çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Araki, ancak bugün havanın biraz daha ılık olduğu bilgisini aldıklarını bildirdi.
Araki, "Tüm Japon halkı afet bölgesiyle sınırlı kalmaksızın büyük bir şok yaşadı. Her bir Japon vatandaşı bundan etkilendi. Ancak hükümet ve halk bütünleşerek afetzedelere yardım etmeye çalışıyor. Afet bölgesinde malzeme yetersizliği gibi sorunlar ortaya çıksa da böylesi şartlar altında dahi düzenli biçimde hareket edildiğini belirtmek isterim" diye konuştu.
Felaketten sonra Türk yetkililerinden ve halktan çok sayıda yardım teklifi aldıklarını kaydeden Araki, "Büyükelçiliğimize malzeme yardımı için de çok sayıda teklif geliyor. Ancak maalesef bu ayni yardımların Japonya'ya ulaştırılması konusunda sıkıntılarımız olduğu için kabul edemiyoruz" dedi.
Deprem bölgesindeki afetzedeler için Kızılay ve Japon Kızılhaçı kanalıyla nakdi yardımda bulunulabileceğine işaret eden Araki, ayrıca Japon Büyükelçiliğinin bugün açtığı hesaba yatırılan paranın Japon Kızılhaçı yoluyla depremzedelere ulaştırılacağını söyledi.
Bugün Türkiye'den 33 kişilik bir yardım ekibinin Japonya'ya hareket edeceği bilgisinin de ulaştığını belirten Araki, bu ekibin felaketin meydana geldiği Miyagi bölgesinde enkaz kaldırma, cenazelerin toplanması gibi faaliyetlere destek vereceğini söyledi.
"TÜRKLERDEN GELEN MESAJ BİZİ CESARETLENDİRİYOR"-
Türk halkının ülkesindeki felaket sonrası gösterdiği ilgi için teşekkür eden Araki, duygularını şöyle dile getirdi:
"Japonya ve Türkiye arasındaki dostane ilişkiler, bundan yaklaşık 120 yıl kadar önce Ertuğrul Firkateyni'nin batmasıyla sonuçlanan elim kazayla hüzünlü bir şekilde başladı. İki ülke, bu ve benzer olaylarda yakınlaşarak daha güçlü bağlar tesis etti. Bu felakette olduğu gibi, Türk halkının yardım çabaları gerçekten cesaret verici. Bu, iki ülke arasındaki bağların ne denli güçlü olduğunu bize hatırlatıyor."
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kendisini ziyareti sırasında, bugün Türkiye'deki bütün camilerde Japonya'daki acıyla ilgili hutbe okutulacağı ve dua edileceği bilgisini aktardığını anlatan Araki, "Bunun için içten şükranlarımı sunuyorum. Türklerin kalplerinin afetzedelerle bir olduğu mesajını almak bizleri gerçekten cesaretlendiriyor. Japonya halkı adına tüm Türkiye'ye teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.
Bu arada çok sayıda kişi, büyükelçiliğin girişinde açılan taziye defterine yazdıkları yazılarda, depremden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiriyor.
YARDIM HESAPLARI-
Japonya'daki felaketzedeler için nakdi yardımda bulunmak isteyenler, Türk Kızılayının 168 numaralı telefonu aracılığıyla bağışta bulunabileceği gibi, Japon Kızılhaçına da doğrudan bu yardımları ulaştırabilecek.
Bunun için bağış yapılabilecek yerler şöyle:
-Sumitomo Mitsui Banking Corporation- Ginza Şubesi- Hesap no: 8047670- SWIFT code: SMBC JP JT- The Japanese Red Cross Society,
-Sumitomo Mitsui Banking Corporation-Ginza Şubesi- Hesap no: 8047705 (ordinary account)- SWIFT code: SMBC JP JT- The Japanese Red Cross Society.
Türkiye'deki Japonya Büyükelçiliğinin açtığı TL hesabının yatırılabileceği hesap ise şöyle:
-Garanti Bankası Tunalı Hilmi Şubesi Japonya Büyükelçiliği (Japonya Depremi Hesabı) Hesap no: 107-629655- IBAN: TR 75 0006 2000 1070 0006 2967 55.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 6 asker şehit olmuştu
- Naci Görür'den korkutan uyarı