"Yerelleşme değil, merkezileşme olacak"

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, 13 ilin büyükşehir yapılmasıyla ilgili tasarının yerelleşme değil, merkezileşme getireceğini söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.10.2012 - 16:39

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ili büyükşehir kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın 3. maddesi üzerinde görüşmeler sürüyor.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, MHP'li komisyon üyelerinin, ''KCK'nin yerel yönetimlerin güçlendirilmesi üzerinden özerkliğe gitme planları olduğu'' yönünde eleştirilerini cevaplandırdı. Şahin, tasarının öne sürülen iddialarla hiç bir alakasının olmadığını söyledi.

MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem, yapılan düzenlemenin KCK'nin yerel yönetimlerin yetkisinin artırılmasına ilişkin kararlarıyla paralellik arz ettiğini iddia etmesi üzerine Bakan Şahin, ''Bizim kendi anayasamız var. Onlar safsata'' şeklinde karşılık verdi.

AKP'li Turan: Önergeyi severek imzalayıp verdim

AKP Sivas Milletvekili Ali Turan, Maslak ve Ayazağa mahallelerinin Şişli'den alınıp Sarıyer'e bağlanmasına ilişkin dün kabul edilen önergenin altında başka amaçlar aranmaması gerektiğini söyleyerek, ''Şişli Belediyesi de AK Parti'de değil, Sarıyer Belediyesi de AK Parti'de değil. Bu önergeyi severek imzalayıp verdim. Gece yarısı operasyonuyla da geçmiş değil'' dedi.

Serindağ: Rant hesapları var

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, ''Gelin tüm illerde büyükşehir uygulamasına geçelim'' önerisinde bulunurken, CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, AKP'nin Sarıyer'e oy kaydırarak bu ilçede seçimi garantilemek istediğini belirterek ve rant hesaplarının olduğunu söyledi

CHP'li Toprak

CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, MHP'lilerin iddiasının tersine, tasarıyla yerelleşme değil, tam aksine merkezileşme olacağını düşündüğünü belirterek, şunları kaydetti:
''MHP'li arkadaşlar söylüyor ama aslında yerel düzeyde yönetim örnekleri kapatılıyor. Bu getirilen modelle kilometrelerce uzaktaki yerlere gitmesi gerekiyor vatandaşın. Bu merkezileşme değil mi? Anlamadığım nokta şu; mesela eğitim hizmetleri belediyelere mi bırakılacak ki 'Kürtçe eğitim isterlerse ne yapacaklar', deniyor. Yine asayiş, sağlık belediyelere mi bırakılıyor? Fevkalade merkezi bir sisteme kayılıyor. Nasıl oluyor da merkezi hükümetin gücü zayıflıyor, anlayamadım. Açıklayan olursa sevinirim. Hem bir yandan 'federalizm' geliyor diyorsunuz hem bir yandan köylerin yetkisi azalıyor diyorsunuz.''

Komisyon, çalışmalarını verilen aranın ardından sürdürecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler