Yerine konulmayan diş, erken yaşlandırıyor
Prof. Dr. Uğur Tekin, ağızda oluşan diş kayıplarının, önlem alınmaması halinde çene kemiğinin eriyerek yüz profilinin aşağı düşmesine ve olduğundan yaşlı bir görünüme yol açtığını söyledi.
Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmemesi halinde oluşan diş kayıpları, çiğneme güçlüklerinin yanı sıra çene kemiğinin erimesine bağlı olarak estetik sorunları da beraberinde getiriyor.
Diş kayıplarının yol açtığı sorunlar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veren Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Tekin, çene kemiğinde, üzerinde diş olmaması halinde yeni hücre oluşumunun durduğunu, o bölgenin seviye kaybederek aşağı doğru çekildiğini anlattı.
Tekin, oluşan diş kayıpları sonucunda çenede boş kalan bölgenin hızlı bir erime sürecine girdiğini ifade ederek, "Ağızda oluşan diş kayıpları, önlem alınmaması halinde çene kemiğinin eriyerek yüz profilinin aşağı düşmesine ve olduğundan yaşlı bir görünüme yol açıyor" dedi. Bunu önlemenin tek yolunun "implant" tedavisi olduğunu kaydeden Tekin, çene kemiği içerisine gömülü diş kökünün işlevini gören implantın, son 50-60 yıldır uygulandığını ve sürekli gelişerek daha başarılı sonuçlar alındığını belirtti.
Tekin, implat uygulamasında artık çok doğal bir malzeme olan titanyumun kullanıldığını ve bu tedaviyle çene kemiğindeki erimenin önüne geçilmesini hedeflediklerini dile getirerek, şunları söyledi: "Dişler döküldükçe çene kemiği erimeye başlıyor. İmplant, doku uyumlu titanyumdan yapılan malzeme ve görevi çene kemiğinin içinde kemik yapıcı hücreleri tekrar şekillendirmek, harekete geçirmek. Yani implant uygulamalarıyla bir taraftan çiğneme işlevini korurken, çenede kemik yapıcı hücreleri yeniden hareket geçirerek erimenin önüne geçebiliyoruz. Özelikle ileri derecede dişsiz olan hastalarda, Genç yaşlarda, 45-50'li yaşlarda profilin çökmesini engellemek istiyorsanız, hızlı şekilde implant yaptırılması lazım. Aksi takdirde bu hastaya yaşlı bir görüntü verir. Çene kemiği eridikten sonra o kemiği yerine getirmek için bir takım ilave operasyonlar yapmanız lazım, ki bunlar basit işlemler değil."
Diş kaybından 2 ay sonra yapılması gerekiyor
Tekin, implantın diş kaybı oluştuktan 2 ay sonra yaptırılabileceğini, bu sürenin çenede diş kaybıyla oluşan deformasyonun iyileşmesi için yeterli olduğunu belirtti.
Uygulamada hedefledikleri sonucun, implantın çene kemiğiyle kaynaşması olduğunu ve bu sürenin alt çenede 2, üst çenede ise 3 ay olduğunu kaydeden Tekin, "Bu süreler 5 yıl önce 6 aydı, malzemelerin değişmesi titanyumun bir takım kaplamalarının değişikliğe uğraması bu süreci hızlandırdı. Bu işlemin ardından çene kemiğine gömdüğümüz implantın üzerine kesilmiş diş formunu takıyoruz" diye konuştu.
'İmplant yaptırıldığında dişleri fırçalamak çok daha önemli'
Prof. Dr. Uğur Tekin, implatın uzun yıllar sorunsuz görev yapması için ağız hijyeninin çok önemli olduğuna değinerek, bu nedenle başarılı sonucun uygulamanın ardından hastaya bağlı olduğunu ifade etti.
İmplant uygulaması yapılmış bir kişinin ağız hijyenine daha çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Tekin, şunları kaydetti: "Asıl iş uygulama yapıldıktan sonra başlıyor. Çünkü ağız hijyeni kötü, dişlerine kötü bakan birine implant yaparsanız, 2 yıl sonra yeniden karşınıza gelecek ve 'sıkıntı var' diyecektir. İmplant yapıldıktan sonra dişlere daha iyi bakmak, düzenli olarak günde 3 defa fırçalamak lazım. Bu nedenle implant yaptığımız hastalarımızı 1, 3 ve 6 aylık periyotta, dişlerini düzenli fırçalıyor mu, diş etleri iyi mi diye kontrol ediyoruz. İyi bakmıyorsa önlem almaya çalışıyoruz. Aksi takdirde küçük bir enfeksiyon kemiğin erimesine ve implantın sallanmasına neden olacak ve başa dönmemize neden olacaktır. Kişi dişlerine iyi bakarlarsa yapılan implantı, 20-30 yıl keyifli bir şekilde kullanabilir."
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası