Yerine oğlunu getirmek istiyordu

Mısır'da 18 gündür süren protesto gösterilerinin ardından bugün görevinden istifa eden ve 1981 yılından beri Mısır Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Muhammed Hüsnü Said Mübarek 4 Mayıs 1928'de Menufiya'daki Kafr El Meselha'da doğdu.

Yerine oğlunu getirmek istiyordu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.02.2011 - 17:19

Liseden sonra Kahire'deki Mısır Askeri Akademisi'ni (1949) bitiren ve 1950'de Hava Kuvvetleri'ne pilot olarak katılan Mübarek, Sovyetler Birliği'nde ileri uçuş ve bombardıman teknikleri konusunda öğrenim gördü.

MÜBAREK GİTTİ, TAHRİR MUTLU FOTO-GALERİ

Hüsnü Mübarek, Mısır Hava Kuvvetleri'nde çeşitli görevler üstlendikten sonra 1966-69 arasında Hava Akademisi komutanlığını yürüttü ve 1972'de Cumhurbaşkanı Enver Sedat tarafından hava kuvvetleri komutanlığına getirildi.

Ekim 1973'te İsrail'le yapılan Yom Kippur Savaşı'nın ilk günlerinde Mısır Hava Kuvvetleri'nin elde ettiği başarılarda önemli rol oynayan Mübarek, ertesi yıl mareşal oldu.
Mübarek, Nisan 1975'te devlet başkanı yardımcılığına atanmasının ardından Fas, Cezayir ve Moritanya arasında Batı Sahra'nın (İspanyol Sahrası) geleceğiyle ilgili anlaşmazlıkta arabuluculuk yaptı.

6 Ekim 1981'de Enver Sedat'ın bir suikast sonucunda öldürülmesi üzerine Devlet Başkanı olan Hüsnü Mübarek, Arap ülkeleriyle ilişkileri geliştirmeye çalıştı ve 1982'de Lübnan'ı işgal eden İsrail'le yakınlaşma politikasından uzaklaştı.

Mübarek, Enver Sedat'ın öldürülmesinde sonra 6 kez suikast girişimine maruz kaldı ve sonuncusu 1995'te Afrika zirvesine katılmak üzere Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya vardığı sırada düzenlendi.

Hüsnü Mübarek, 1987'de 6 yıllık ikinci bir dönem için, oyların yüzde 97'sini alarak devlet başkanlığına yeniden seçildi ve 1989'da Enver Sedat döneminde İsrail'le yaptığı barış antlaşması yüzünden Arap Birliği'nden çıkarılan ülkesi tekrar örgüte kabul edildi, merkezi de Kahire'ye taşındı.

1990-91'deki Körfez krizi ve onu izleyen Körfez Savaşı sırasında Arap ülkeleri, İsrail ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) arasında aracılık görevini üstlenen Mübarek, Suudi Arabistan'ın, uluslararası kuvvetlerin desteğine başvuru kararının desteklenmesinde öteki Arap ülkelerine öncülük etti.

Enver Sedat'a yapılan suikastın ardından cumhurbaşkanlığı görevinin yanısıra Ulusal Demokratik Parti'nin liderliğine de seçilen Mübarek, 1987, 1993, 1999 ve 2005 yıllarında yapılan ve muhalefetin katılımının kısıtlandığı seçimlerde arka arkaya dört kez göreve seçildi.

Oğlu Cemal Mübarek'i yerine geçirmeye hazırlanan Hüsnü Mübarek, 1981'de ilan edilen sıkıyönetim ile elde ettiği olağanüstü yetkileri muhalif sesleri bastırmak için kullandı.

1950'den beri Kahire'deki Amerikan Üniversitesi mezunu, yarı İngiliz Suzanne Sabet ile evli olan Hüsnü Mübarek'in Alaa ve Cemal isimli iki oğlu bulunuyor.

Sigara ya da içki içmeyen Mübarek, güne sabah saat 6'da spor salonunda başlamasıyla ve sağlıklı bir yaşam sürmeye özen göstermesiyle biliniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon