Yeşil alanlar kazanç kapısı
İçişleri Bakanı Atalay'ın verdiği bilgiler Türkiye'deki yeşil alan talanının ulaştığı boyutu gözler önüne serdi. Son 5 yılda belediyelerin elinde bulunan 1.3 milyon metrekarelik yeşil alan plan tadilatıyla ticaret ve hizmet alanına dönüştürüldü.
İstanbul ve Trakya’da 31 cana mal olan sel felaketinin ardından, rant uğruna, dere yataklarının imara açılması tartışma yaratırken İçişleri Bakanlığı verileri, son 5 yılda Türkiye’de İstanbul’un 3 katı büyüklüğünde alanın “imar değişikliği” yapılarak yapılaşmaya açıldığını veya “rant alanı” oluşturulduğunu ortaya koydu.
MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin’in Türkiye’de AKP hükümetinin işbaşında olduğu 2003-2008 yılları arasında yapılan imar değişikliklerinin sayı, alan ve maddi eder bakımından değeri ile aynı yıllar arasında belediyelerin elinde bulunan ve ticaret alanına dönüştürülen arsalara ilişkin soru önergesine Başbakan Tayyip Erdoğan adına İçişleri Bakanı Beşir Atalay yanıt verdi. Atalay, 2003-2008 yılları arasında toplam 15 milyar 61 milyon 873 bin 136 metrekare alanda toplam 80 bin 42 adet imar değişikliği yapıldığını belirtirken bunların maddi değerine ilişkin bilgi vermedi. Bu alan, toplam yüzölçümü 5 bin 712 metrekare olan İstanbul düşünüldüğünde neredeyse 3 İstanbul’a denk geliyor. Atalay, imar değişikliğiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermemesine karşın imar değişikliklerinin büyük oranda “yeni yapılaşma alanı” olduğuna dikkat çekiliyor.
Bakan Atalay’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’de yine son 5 yılda belediyelerin elinde bulunan 1 milyon 310 bin 440 metrekarelik yeşil alan ise plan tadilatıyla ticaret ve hizmet alanına dönüştürülerek müthiş bir rant yaratılırken imar değişikliği yaparak “rant elde ettiği iddiasıyla” da 183 belediye başkanı veya kamu görevlisi hakkında soruşturma ve dava açıldı. Ancak Bakan Atalay, bu konuda da ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı.
Rant getirisi yüksek
Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan Ankara Tüm Emlakçılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Saran, son 5 yılda ticaret ve hizmet alanına dönüştürülen alanın “inanılmaz yüksek” olduğunu söyledi. “Ticaret” alanlarının büyük bir “rant getirisi” olduğuna dikkat çeken Saran, Türkiye’nin artık alışveriş merkezlerine doyduğunu, ancak yine de rant getirisi yüksek olduğu için arsaların “ticaret merkezi”ne dönüştürülmesinin tercih edildiğini ifade etti. Saran, İstanbul’un 3 katı büyüklüğündeki alanda imar değişikliği yapılmasını ise son 2 yılda yüklü miktarda araziden kadastro geçmesine bağladı.
Toparlanma çabası
İstanbul ve Trakya’yı vuran sel felaketi sonrası Çatalca’da kaybolan Nusret Dursun’un cesedine dün ulaşıldı. Silivri ve İkitelli’deki yurttaşlar ise yaralarını sarmaya çalışıyor. Dere yatakları üzerindeki binaların yıkılacağını açıklayan Topbaş’ın ailesine ait olan Saray Çiftliği’nin dere yatağında olduğu öne sürüldü.
Çatalca’da bir cesede ulaşıldı
Sağanak sonrası salı günü sular altında kalan Çatalca’da kaybolan ve kendisinden haber alınamayan Nusret Dursun’un cesedi Çatalca Karasu Deresi’nden geçen Tem Otoyolu’ndaki viyadüğün altında biriken sulardan dalgıçlar tarafından çıkarıldı. Çatalca’da kaybolan diğer 3 kişinin bulunması için ise çalışmalar devam ediyor.
Selin vurduğu Selimpaşa’da sular altında kalan yazlık bölgesindeki su tahliye çalışmaları sürüyor. Hatlardaki arızalar nedeniyle bölgeye doğalgaz ve elektrik halen verilemiyor.
Ayamama Deresi’nin taşması sonucu tamamen sular altında kalan İkitelli Basın Ekspres yolundaki tahliye çalışmaları ise tamamlandı. Yol dün sabah saatlerinden itibaren tamamen trafiğe açıldı. Papaz Deresi çevresinde bulunan ve bodrum katları tamamen sular altında kalan çok sayıda işyeri ve oteldeki tahliye çalışmaları ise devam ediyor. 13 kişiye mezar olan TIR garajındaki çalışmalar ise tamamlanamadı. Çevreci örgütlerin büyük tepkisine neden olan ve içinde kimyasal madde olduğu dile getirilen variller hakkında bir açıklama yapılmadı.
TIR garajlarından biri Cihan Kamer’in çıktı
CHP lideri Deniz Baykal’ın “Bu garajın sahibi kim?” diye dikkat çektiği İkitelli’deki TIR garajının sahibinin CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu’nun yerel seçim döneminde gündeme getirdiği Atasay Kuyumculuk’un sahibi Cihan Kamer’in amcası olduğu ortaya çıktı. Kamer’in yüzde 25 ortak olduğu TIR garajının sahibi İdris Kamer, yeğeni Atasay Kuyumculuk’un sahibi Kamer’in garaj arsasının yüzde 24.5’ine sahip olduğunu açıkladı.
İşçiler rant kurbanı
İstanbul Kadın Platformu üyeleri, Pameks Tekstil’de çalışan 7 kadın işçinin yük taşımak için kullanılan bir araçla işyerlerine taşınırken sel sularına kapılarak ölmesini protesto etti. İşçilerin rant hırsı nedeniyle öldüğünü savunan grup üyeleri, başta şirket yöneticileri olmak üzere tüm sorumluların yargılanmasını istedi.
stanbul Kadın Platformu üyesi bir grup, Pameks Tekstil’de çalışan 7 kadın işçinin yük taşımak için kullanılan bir araçla işyerlerine taşınırken sel sularına kapılarak yaşamlarını yitirmesini protesto etti. Grup üyeleri, başta şirket yöneticileri olmak üzere tüm sorumluların yargılanmasını istedi.
Halkalı’daki Pameks Tekstil önünde dün toplanan platform üyesi kadınlar, “7 kadın ‘doğal’ ölmedi. Tıpkı Bursa’da yananlar, Ceylanpınar’da boğulanlar gibi. Öfkeliyiz” yazılı siyah pankart açtılar. Sel suyuna kapılarak yaşamını yitiren kadınların isimlerinin yazılı olduğu siyah dövizler de taşıyan grup, “Kadınlar boğuldu, patronlar, AKP seyretti”, “Sel değil, patron felaketi”, “Kız kardeşlerimizi sel değil, rant hırsı öldürdü” sloganları attılar.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!