'Yeteneğimi elimden kimse alamaz'

Yunus Nadi Karikatür Ödülü sahibi 32 yaşındaki Ozan Soydan, inşaat mühendisliğini bırakarak, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü'nde öğrenci oldu.

Yayınlanma: 05.05.2011 - 07:26
Abone Ol google-news

Uzun süredir karikatür çizen Ozan Soydan, 'İnşaat mühendisi olarak başıma pek çok iş gelebilir. Diplomam bile elimden alınabilir. Ancak karikatür çizmek yetenek işidir. Yeteneğimi kimse elimden alamaz' dedi.

İzmirli öğretmen bir anne ve babanın oğlu olan Ozan Soydan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nü 2002 yılında bitirdikten sonra, İstanbul'da özel kuruluşlarda inşaat mühendisi olarak çalışmaya başladı. 7 yıl inşaat mühendisliği yaptığını ve mesleğe ısınmaya çalıştığını söyleyen Soydan, 'Ama bir türlü ısınma işini gerçekleştiremedim. Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Mustafa Sönmez okuruyum. O yıllar kriz yıllarıydı. Krizlerde işsiz kalan arkadaşları gördüm. Mustafa Hoca'nın yazılarında yeni krizlerin geleceği belirtiliyordu. Yeni krizlerde hepimiz işsiz kalabilirdik. Ben de kontrol mühendisliği yapıyordum. Deprem veya başka nedenlerle binalar yıkılır, sorumluluk teknik kişilere yüklenebilirdi. Yani diplomamız bile gidebilirdi' diye konuştu.

'Çizgi benim mesleğim'

İnşaat mühendisliğine bir türlü ısınamayınca, karikatür kurslarına başladığını belirten Soydan karikatüre nasıl başladığını şu sözlerle anlatıyor 'Karikatür kurslarına başladım. Mesleğim nedeniyle çizgilerim de iyiydi. Amatör dergilere çizimler gönderiyordum. Bazı ödüller de aldım. Bu arada, Eskişehir'e gelerek Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü'nde yeniden öğrenciliğe başladım. Kendime yeni bir yol çizerken karikatüre de önem vermeye başladım. Anadolu Üniversitesi'nde iyi olanaklar olduğunu gördüm. Yunus Nadi Yarışması'na girmeyi birkaç yıldır düşünüyordum. Ama kendimi hazır hissetmiyordum. Sonunda geçen yıl kendimi hazır hissederek çok önem verdiğim bu yarışmaya başvurdum. Kazanmak beni çok sevindirdi. Çizmeye devam edeceğim. Çizgi zaten mesleğim olacak.'


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler