"Yetişkinlerin yüzde 59'u sadece ilkokul görmüş"
Genel Sekreteri Türkiye'ye övgüler yağdıran OECD, yeni öğretim yılı dolayısıyla açıkladığı "Eğitim Raporu"nda Türkiye'de yetişkinlerin yüzde 59'unun en yüksek eğitiminin "anaokulu ve ilkokul" olduğunu belirtti.
Genel Sekreteri'nin Türk ekonomisine övgüler yağdırdığı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)'nın "Bir Bakışta Eğitim 2010 - Education at a Glance 2010" raporunun "Eğitim Kurumlarının Çıktıları ve Öğrenimin Etkisi" bölümünde 2008 yılına ait "Yetişkin Nüfusun Aldığı Eğitim" başlıklı tablo yer aldı. Tabloda 25-64 yaş arasındaki nüfusun, aldıkları en yüksek eğitim itibarıyla dağılımı sıralandı.
Yüzde 59'unun en yüksek eğitimi ilkokul ve anaokulu
31 OECD ülkesinde, aldıkları en yüksek eğitim sadece "anaokulu eğitimi ve ilkokul eğitimi" olan yetişkinlerin toplam yetişkin nüfusa oranları şöyle: Avustralya (yüzde 8), Avusturya (ortaokul ile birlikte yüzde 2), Belçika (yüzde 13), Kanada (yüzde 4), Şili (yüzde 29), Çek Cumhuriyeti (0'a yakın), Danimarka (0'a yakın), Finlandiya (yüzde 9), Fransa (yüzde 12), Almanya (yüzde 3), Yunanistan (yüzde 25), Macaristan (yüzde 2), İzlanda (yüzde 2), İrlanda (yüzde 14), İtalya (yüzde 14), Japonya (lise ile birlikte yüzde 57), Kore (yüzde 10), Lüksemburg (yüzde 17), Meksika (yüzde 46), Hollanda (yüzde 7), Yeni Zelanda (ortaokul ile birlikte yüzde 21), Norveç (0'a yakın), Polonya (ortaokul dâhil yüzde 13), Portekiz (yüzde 54), Slovak Cumhuriyeti (yüzde 1), İspanya (yüzde 21), İsveç (yüzde 5), İsviçre (yüzde 3), Türkiye (yüzde 59), İngiltere (0'a yakın), ABD (yüzde 4).
OECD ortalamasında yetişkin nüfus içinde en yüksek diploma olarak ilkokul-anaokulu diploması alanların oranı yüzde 29 düzeyinde. Avrupa Birliği ülkelerinde ise oran yüzde 28. Türkiye'nin rakamı OECD'deki en kötü performansı oluşturuyor. Türkiye'de 25-64 yaş arasında en yüksek öğrenimi ortaokul olanların oranı yüzde 11, en yüksek öğrenimi lise olanların oranı yüzde 18, üniversite olanların oranı ise yüzde 12 olarak hesaplandı.
OECD'ye 2008 yılında henüz girmemiş ya da girmek üzere olan ülkelerden Brezilya'da en yüksek diploması sadece ilkokul diploması olanların oranı yüzde 46, Estonya'da yüzde 1, İsrail'de yüzde 11, Rusya Federasyonu'nda yüzde 3, Slovenya'da yüzde 4.
En yüksek eğitimi üniversite olanlar
Raporda ülkeler, aldıkları en yüksek eğitim üniversite eğitimi olan yetişkin nüfus yüzdeleri itibarıyla da sıralandı. Buna göre Türkiye'de en yüksek eğitimi üniversite olan yetişkinlerin oranı yüzde 12. Bu rakam içinde meslek yüksek okulları da bulunuyor. Portekiz'de meslek yüksek eğitimi dâhil üniversite eğitimi almış yetişkinlerin oranı yüzde 13. Polonya'da oran yüzde 20, ABD'de yüzde 40, İngiltere'de yüzde 32, Almanya'da yüzde 24 düzeyinde. Üniversite diplomalı yetişkinlerin tüm eğitim almış yetişkinlere oranında OECD ortalaması ise yüzde 28 oldu.
Rapordan özetler
OECD Eğitim Raporu'ndaki diğer saptamalardan bazıları şöyle:
-Meksika, Portekiz, Türkiye ve OECD ortak ülkesi Brezilya'da, 25-64 yaş arası nüfusun üçte ikisi ya da daha fazlası, lise eğitimini tamamlamamış durumda.
-Geçmiştekinin aksine kız öğrencilerin liseyi bitirme oranı artık erkek öğrencilerden daha fazla. Bugün kızlar için mezuniyet oranları, sadece İsviçre ve Türkiye'de erkek öğrencilerden önemli ölçüde aşağıda. Kızlar mesleki bölümlerden de geçmişe göre daha fazla mezun oluyorlar, sonuç olarak mezuniyet oranları erkek öğrencilere yaklaşıyor.
-Türkiye 1995 yılından itibaren mesleki yüksek öğretim hariç, yükseköğretim programlarına girişte en fazla artışı sağlayan ülke olsa da, yükseköğretime giriş oranı yüzde 30'lardaki Belçika, Lüksemburg ve Meksika ile anı grupta bulunuyor.
-Belçika, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Slovak Cumhuriyeti, Türkiye ve İsrail'de liseden alt derecede diplomaya sahip olanların yarıdan fazlası istihdam edilmiyor.
-Türkiye'de üniversite eğitimi göre kızların yüzde 35 istihdam oranıyla lise mezunu kızlara göre avantajlı oldukları görülüyor.
-Eğitime bağlı kazanç avantajı yaşla birlikte artıyor. 25-64 yaşlarındaki nüfus içindeki karşılaştırmalarda kazançta üniversite mezunu olmanın avantajları, ileri yaşlarda, -Avustralya, İtalya, Türkiye, İngiltere, Brezilya ve İsrail hariç- görece yüksek bulunuyor. Lise altı eğitimli olanlarda kazanç dezavantajları da yaşla birlikte artıyor.
-Lise altı eğitim alan kızlar, lise altı eğitimin sağladığı kazancın yüzde 70 ya da daha altını elde ederken, özellikle Kanada, İrlanda, Portekiz, İspanya, Türkiye ve ABD ile Brezilya ve İsrail'de gelir açısından dezavantajlı durumdalar.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası