YGS'de tartışmalı iki soru
CHP Bursa Milletvekili Doç. Dr. Aykan Erdemir, 24 Mart'ta yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki "Alevilik" ile ilgili sorunun mezhep ayrımcılığı yaptığını, Alevilik inancı ve öğretisini tahrif ettiğini, Alevi öğrenciler için çeldirici bir nitelik taşıdığını belirterek bu sorunun iptal edilmesini ve Alevi yurttaşlardan özür dilenmesini istedi.
YGS’de sorulan 5 din kültürü ve ahlak bilgisi sorusundan biri olan söz konusu soruda çok sayıda problem bulunduğunu vurgulayan Erdemir, bunları şöyle sıraladı:
“* Sorudaki musahiplik tanımıyla Alevilerin musahiplik anlayışı arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır.
* Yanıtlara göre musahiplik, ‘şartların gereği olarak’ çıkan bir gelenektir. Oysaki Aleviler için musahiplik kökeni Kırklar Meclisi ve cemine dayanan, ikrarın yani Alevi inanç yoluna girmenin ilk adımı olan vazgeçilmez bir inanç öğesidir. Namaz, oruç ve hac ibadetleri için ‘şartların gereği olarak çıkan’ ifadesini kullanmak ne derece sorunlu ve rencide edici ise, musahiplik için de benzeri bir ifade kullanmak eşit derece sorunlu ve rencide edicidir.
* Musahiplik, iki kişi arasında değil iki aile arasındaki ilişkinin esaslarını tesis eden bir kurumdur.
* Musahiplik, iki kişinin insanların şahitliğinde söz vermesi olarak tanımlanmış; musahiplik ceminden, ikrar verilmesinden; dedenin, rehberin rolünden bahsedilmemiştir. * Musahiplik için kullanılan ‘yayla kültürünün bir gereği’ ifadesi, coğrafi indirgemeci bir iddiadır. Musahiplik, Aleviler için yayla kültürünün gereği değildir. Musahiplik, coğrafi değil inançsal bir çerçevede incelenmelidir.
* Soru Alevi inancını tarif etmeye, tahrif etmeye ve bu yolla yeniden inşa etmeye yönelik bir girişimdir. Böylesi bir toplumsal mühendislik manevrasının YGS soruları üzerinden yapılmaya çalışılıyor olması hukuksuzluk ve hak ihlalidir.”
Tüm şıklar doğru!..
Bilfen Liseleri öğretmenlerince yapılan değerlendirme sonucunda, coğrafyanın 26. sorusunun tartışmaya açık olduğu belirtildi. Soru şöyle: “Herhangi bir alanın 1950’li ve 2000’li yıllara ait topoğrafya haritaları incelendiğinde, doğal ortamda insan etkisi ile meydana gelen değişmeler daha net görülebilir. Bu değişime bağlı olarak topoğrafya haritalarında aşağıdakilerden hangisi gözlenemez?
a) Göl sayısının farklılığı b) Ulaşım ağının değişmesi
c) Taşkına uğrayan alanların değişmesi d) Kentsel alanlardaki farklılaşma e) Bitki örtüsündeki farklılaşma
Yorum: “Doğru cevap C olarak verilmiş, ama insanların etkisiyle taşkına uğrayan alanlar da değiştirilebilir. Mesela Alibeyköy Deresi insan eliyle değiştirilmiş bir taşkın alanıdır ve bunu topoğrafya haritasında gözlemlemek mümkündür. Böyle bakıldığında tüm şıklar doğrudur ve C şıkkı yanlış demek mümkün değildir.”
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık
- 6 asker şehit olmuştu