Yılmaz Büyükerşen'e Vehbi Koç Ödülü

Vehbi Koç Vakfı tarafından her yıl kültür, eğitim ve sağlık alanlarından birine verilen Vehbi Koç Ödülü, bu yıl eğitim alanındaki katkıları nedeniyle Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'e verildi.

Yayınlanma: 23.02.2018 - 12:05
Abone Ol google-news

Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu; Prof. Dr. İpek Gürkaynak'ın başkanlığını yaptığı seçici kurulun önerdiği 3 aday arasından, 17. Vehbi Koç Ödülü'ne, eğitim alanındaki çalışmaları ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'i layık gördü. 

İstanbul'da düzenlenen törende Yılmaz Büyükerşen ödülünü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç'un elinden aldı.

Törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk hâlinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder” ve ”En büyük savaş cahilliğe karşı yapılan savaştır” sözlerini hatırlatarak şunları söyledi: “Cumhuriyetin kurucuları eğitime fevkalâde bir önem atfettiler. Batı ve doğu arasındaki karanlık uçurumun en önemli sebebinin ‘cehâlet’ olduğunu bizzat müşahade eden ve o uçuruma düşmemizi engelleyen Atatürk ve arkadaşları yokluk içinde dahi eğitim yatırımlarına öncelik verdi. Eğitimciler bu ülkede hiçbir zaman cumhuriyetin ilk yıllarindaki kadar el üstünde tutulmadı; öğrenmek ve öğretmek hiç o zamanki kadar kıymetli olmadı”

"HÜR NESİLLER YETİŞTİRMEK İÇİN GAYRET EDİYORUZ"

Eğitimin, Vehbi Koç Vakfı için her zaman ‘eşitler arasında birinci’ faaliyet alanı olduğunu vurgulayan Ömer M. Koç sözlerini şöyle devam etti: “Büyük Önder Atatürk Cumhuriyet’in yetiştirmek istediği nesilleri ‘ben inkılap ruhunu ondan aldım’ dediği Tevfik Fikret’in ‘fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür’ sözleri ile tarif etmişti! Aradan neredeyse yüz yıl geçti; gençlerimizin fikri, vicdanı, irfanı hür mü? Bugün sizlerin karşısında şunu samimiyetle ifade edebilirim ki Vehbi Koç Vakfı olarak hem Koç Üniversitesi ve Koç Lisesi’nde, hem de ‘On Yedi Okul’, ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi Projesi’, ‘Öğretmen Ağı’, ‘Eğitim Reformu Girişimi” gibi diğer paydaşlarla birlikte yürüttüğümüz eğitim projelerinde ‘hür nesiller’ yetiştirmek için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Yetenekli ancak imkânları mahdut öğrencilere burs vererek ellerinden tutuyoruz.”

Vehbi Koç Vakfı’nın bir yıllık faaliyetlerinin derlendiği kitapçıkta yer alan burslu öğrenciler Başak, Kerem ve İpek’in hikâyelerine de dikkat çeken Ömer M. Koç, “Bu yılki yayınımızda pırıl pırıl üç gencin hikâyesi de var. Bu röportajları okumanızı özellikle tavsiye ederim. Koç Lisesi’nin ardından Koç Üniversitesi’nde de burslu okuyan ve kendini yetiştiren öğretmenlerine duyduğu saygı ve hayranlık neticesinde öğretmenlik mesleğini seçen Başak’ın hikâyesi şahsen beni fevkalâde etkiledi ve duygulandırdı! Tıp Fakültemizin ilk mezunlarından İpek’in Amerika’da devam eden eğitim serüvenini ve kendisini daha da geliştirip ülkesine dönme yönündeki kararlılığını; tarih bölümü mezunumuz Kerem’in henüz Oxford’da doktorasına devam ederken bile hepimizi gururlandıran akademik başarılarını da lütfen okuyun. Başak, İpek ve Kerem hayatlarına dokunduğumuz on binlerce gençten sadece üçü. Keşke daha fazlasını yapabilsek. Keşke on binlerle yetinmesek, yüz binlere, milyonlara ulaşabilsek” dedi.

Ömer M. Koç, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’e ödülünü takdim ederken konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Bugün Vehbi Koç Ödülü’nü alacak değerli akademisyen de meslek yaşamı boyunca ülkemizi eğitim yoluyla ileriye taşımak için gayret sarf etmiş ve geliştirdiği modelle milyonlarca insanın hayatına dokunmayı başarmış bir eğitimci. Hepinizin yakından tanıdığı bu değerli bilim insanının ülkemiz için yaptıklarına yeterince teşekkür etmek hakikaten imkânsız.”

“HAYATIMIN EN BÜYÜK 'AFERİN'İ "

Prof. Dr. Büyükerşen ise “Bu heykelcik, yaptığım işlerden dolayı benim hayatımın en büyük 'aferin'i. Vehbi Koç vakfına, şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

VEHBİ KOÇ VAKFI HAKKINDA

2002 yılından bu yana eğitim, sağlık ve kültür alanlarında verilen ve topluma değer katan, örnek olan hizmetleri tanıtmayı ve ödüllendirmeyi amaçlayan Vehbi Koç Ödülü, 100 bin dolarlık değeri ile Türkiye'de tesis edilmiş en büyük maddi ödül olma özelliğini taşıyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler