Yine meydan okudu

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, bölgede ve dünyada önemli görevleri olan İran ve Irak'ın güçlenmesiyle yabancı güçlerin bölgedeki varlığının son bulacağını söyledi.

Yayınlanma: 22.04.2012 - 18:29
Abone Ol google-news

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden naklettiği habere göre, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yle görüşmesinde yaptığı konuşmada iki ülkenin bölgede ve dünyada büyük görev ve sorumlulukları olduğunu belirtti.

Ahmedinejad, ''İran ve Irak güçlü, kudretli olursa siyonist rejim ve ABD dahil artık halkların düşmanlarına bölgede yer olmayacak'' dedi.

İki ülkenin bölgede ve dünyadaki ilişkilerini ''özel ve istisna'' olarak değerlendiren Ahmedinejad, ''İran ve Irak arasında siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkiler başta olmak üzere tüm alanlardaki ilişkileri geliştirmek, bölgesel ve uluslararası arenada yer almak için hiçbir engel ve sınırlama yoktur'' diye konuştu.

Ahmedinejad, şunları kaydetti:

''Allah'ın lütfuyla İran ve Irak halkı birbirinin yanında yer alarak kalkınacak, bilinçli bir şekilde varlığını ve bağımsızlığını kudretlice savunacak. Düşmanların ihtilaf, korku ve panik yaratmak için terör ve bombalama eylemlerine başvurması gibi komploları amacına ulaşamayacak.''

Düşmanların İran ve Irak halkının bağımsızlığından ve gücünden endişelendiğini, tedirgin olduğunu belirten Ahmedinejad, zorba güçlerin bütün bölgeye musallat ve egemen olmak için ayrımcılık ve fitne peşinde olduklarını söyledi.

Derin ve gelişmiş iki ülke ilişkilerinin her alanda daha da pekiştirilmesinin önemine işaret eden Ahmedinejad, iki ülke yetkililerinin bu yönde azimli ve kararlı olduklarını bildirdi.

Irak halkının iyi yönetimle zorlukları geride bıraktığını ve kalkınma yolunda ilerlediğini ifade eden Ahmedinejad, tarihi, siyasi ve kültürel gerekçelerin iki ülkeyi birbirinin yanında yer almaya, halkların refahı ve mutluluğu için adımlar atmaya zorladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ''Allah'ın yardımıyla herkesin şahit olacağı üzere İran ve Irak yakın bir gelecekte kalkınma ve gücün zirvesinde olacak'' diye konuştu.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki de iki ülke ilişkilerinin ayrıcalıklı olduğunu ve her geçen gün geliştiğini belirtti.

El Maliki, ''İki ülke, tecrübe ve yeteneklerinden yararlanarak kendi ve bölge halklarının ilerlemesi ve kalkınması için büyük adımlar atabilir, mevcut gelişmeler üzerinde yapıcı ve pozitif etkide bulunabilir'' diye konuştu.

Bölgede anlayış ve uyum ortamının oluşturulmasının zorunluluğuna değinen El Maliki, ''Irak ve İran iş birliği yaparak bölgede emniyet ve istikrarın sağlanmasına yardım edebilir, sorunları halkların hak ve hukukuna saygıyla ve anlayışla bertaraf edebilir. Bağdat ve Tahran arasındaki siyasi istişare ve koordinasyonun artması bölgede istikrar ve barışın sağlanmasına yönelik süreçte önemli ve etkili rol oynayabilir'' dedi.

Üst düzey heyetle çeşitli temaslarda bulunmak üzere iki günlük ziyaret için Tahran'a gelen El Maliki'nin öteki yetkililerle de görüşmesi bekleniyor.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konularda fikir alışverişinde bulunulduğu bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler