Yıpranma payı tekrar geliyor mu?

AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik, gazetecilerin yıpranma hakkı ile ilgili olarak bugün Meclis Başkanlığı'na teklif götürüleceğini açıkladı.

Yıpranma payı tekrar geliyor mu?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.01.2013 - 10:30

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle AKP Genel Merkezi’nde düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında gazetecilere müjde verdi. Yıpranma hakkı için teklifin bugün TBMM Başkanlığı’na verileceğini belirten Çelik, “Bugün yöneticilerle değil emekçilerle birlikteyiz. Siyasiler tarih yapar, Gazeteciler tarih yazar. Paydaş bir iş yapıyoruz” diye konuştu.

Gazetecilere yıpranma hakkı 1961 yılındaki kanun ile verilmişti. Ancak 2008'deki 5510 Genel Sağlık Sigortası kanunu ile, gazetecilerin yıpranma hakkı ellerinden alındı.

O dönemden beri, tüm gazeteci örgütleri gerek hükümet nezdinde, gerekse muhalefet partileri nezdinde, yıpranma hakkının geri verilmesi için temaslarını sürdürdüler. Konu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a kadar götürüldü.

Edinilen bilgiye göre, dün TBMM'deki siyasi parti grupları arasında yapılan temaslarda, gazetecilere yıpranma hakkının geri verilmesi konusunda ön uzlaşma sağlandı. Ayrıntılar üzerinde de uzlaşma sağlanması halinde, gazetecilere yıpranma hakkının geri verilmesi için, bugün TBMM Genel Kurulu'nda bir önerge verilmesi sözkonusu olabilecek.

Halen TBMM Genel Kurulu'nda genel sağlık sigortası ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısı görüşülüyor.

Çelik, daha sonra yaptığı açıklamada da bugünün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olduğunu belirterek, tüm gazetecilerin gününü kutladı ve esenlikler diledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünün anısına ve anlamına uygun şekilde, 2008'de kaldırılan fiili hizmet süresi zammının çalışan gazetecilere verilmesiyle ilgili bir talimatı ve değerlendirmesi olduğunu belirten Bakan Çelik, şunları söyledi:
''Grupta ve diğer gruplarla bu konuyu görüşüyoruz. Katılanlar var, katılmayanlar var. Bunlar birazdan genel kurul açıldığında netleşecek. Böylece gazetecilerin 4 yıllık fiili hizmet süresi zammı kesintisini bugün ortadan kaldırmış olacağız. O dönemde bildiğiniz gibi milletvekillerinin de fiili hizmet süresi kaldırılmıştı. Birlikte kaldırılan bu düzenlemeyi, birlikte tekrar koyma iradesini şu anda yüce Meclise taşımış olacağız.''

Çelik, yeni düzenlemede çalışan gazetecilerin önemli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: ''Gazetecilik mesleğini bizzat icra edenler yeni düzenlemeden yararlanacak. Yoksa herhangi bir işletmede ya da medya kuruluşunda çalışanların tümü değil. Çünkü biz fiili hizmet süresi zammını düzenlerken, maden ocağında çalışana 360 gün üzerinden 180 gün fiili hizmet zammı düzenlemesi yaptık. 90 gündü onu 180 güne çıkarttık ama büroda çalışana bu fiili hizmet süresi zammını vermem. Aynı şekilde şimdi de gazetede bizzat çalışan, basın kartı olanları içine alan bir düzenleme gelecek. Yoksa bunun dışındaki kişiler kapsamın içinde olmayacak. Geçmişle mukayese ettiğiniz zaman böyle bir farklılık var.'' Bakan Çelik, düzenlemenin genel kurulda değerlendirilerek, şekilleneceğini de sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler