'Yıpratmaya çalışıyorlar'

Afife Tiyatro Ödülleri jüri başkanı Tijen Par ile jüri üyesi Engin Uludağ eleştiri ve iddiaları yanıtladı.

Yayınlanma: 17.04.2011 - 09:40
Abone Ol google-news

Tiyatro çevrelerinde son iki yıldır eleştirilen, hakkında bazı iddialar ortaya atılan Afife Tiyatro Ödülleri yarın açıklanıyor. Ödüllerin jüri başkanı Tijen Par ve jüri üyesi Engin Uludağ söz konusu tartışmalara açıklık getirirken, Afife Tiyatro Ödülleri yıpratılmaya çalışılıyor yorumunu yaptılar.

Ödül töreni yarın saat 20.00de Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında yapılacak.

 

Aday belirleme

Engin Uludağ: Bu işte duygusal etkenler egemen değil. Ben onu sevmiyorum ona oy vermemolamaz! Herkesin adalet duygusunu tatmin edecek bir hissi faktör var işin içinde: Mesela dokuz aday var, dokuzu da hak ediyor ancak üç aday seçiyoruz. O yıl aday olamayan biri seneye bir başka oyunda çok başarı gösterirse ona öncelik tanıyalım diyebiliyoruz. Süreç içinde adaletli olmak düşüncesiyle öncelikler tanıyabiliyoruz.

 

ŞT ve DT kökenliler

E.U: Çok piyes çıkarıyorlar... Jüri oluşumunun içinde Şehir Tiyatroları (ŞT), Devlet Tiyatroları (DT) kökenli temsilciler çok. Hiçbirimiz o benim tiyatrom”, bu benim tiyatrom diye tartışmıyoruz çünkü biz kendi tiyatrolarımızdan aferinalmaya mecbur değiliz.

Tijen Par: Tesadüf öyle olmuş. Aslında pek çok değerli arkadaşımız çok oyun izleyemeyeceği için jüriye girmeyi reddetti. Ancak şöyle bir durum var, jüri üyesinin aktif olarak tiyatronun içinde olmaması lazım, sürekli oyunlarda oynayan, oyun yöneten biri jüride zor olur değil mi?

E.U: Zaten asıl polemik o zaman çıkar.

 

Jüri üyesi ve oyunları

T.P: Jüri üyesi Serpil Tamurun yönettiği Kadın Sığınağının Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusudalında adaylığı var. Bir de İlk kez o yıl sahnelenmiş olan en başarılı yerli oyunun yazarı bu yıl Kadın Sığınağıyla Tuncer Cücenoğlu oldu. Tartışılan da bu. Öncelikle jüriden birinin kendi oyunu varsa o üye oy vermiyor. Tuncer Cücenoğluna gelince; 15 yıldır ödül almamış ama en çok oyun yazan yazarlarımızdan biri. Bu, Tuncer Cücenoğlunun çoktan hak ettiği bir şey. Biz bu sene Cücenoğluna rakip olacak başka bir oyun yazarı göremedik.

 

75 kişilik salon

T.P: Gençler bir araya gelerek bir apartman dairesinin bodrum katında 5-10 kişiye, eşe dosta oyun oynuyorlar. Yer yok, sahne yok, haklılar, çok zorluklarla uğraşıyorlar, tamam, ama tiyatro bu değil ki, tiyatro seyirciye ulaşmadıktan sonra tiyatro olmaz ki.

E.U: Alternatif tiyatrolar biliyorlar ki bu genel bir ödül. Bunun içinde DT, ŞT gibi büyük tiyatrolar var. Ortaoyuncular gibi büyük kadrolar, kurumsal tiyatrolar var. Kurumsal tiyatrolarla yarışa çıkmak için işi en az onlar kadar ciddiye almak lazım. Onlar, dil konusuna özen göstermiyorlar.

Önümüzdeki dönem şunu önereceğim: Asgari bir zaman koyulmalı, dün kurulup bugün ben de varım dendiği zaman iş yürümüyor. Mesela en az Ortaoyuncularla yarışacak bir kadro oluşturulmalı. Kenter Tiyatrosu gibi tiyatrolarla yarışmaya çıkacak cesareti göstermek başka, nitelikte olmak başka. O nitelikte olmak için de kıdem kazanmak lazım biraz. Yani bir tiyatronun reşit olması lazım. Hangi sürede reşitlik yaşı kazanılır? Diyelim ki 4 sene gibi bir tarih koymalıyız, seneye böyle bir şey olabilir.

 

Ödüllerin geri verilmesi

E.U: Bu sözler tahripkâr sözler. İnsanların, tiyatroya katkıda bulunmak için yapılmış bir organizasyonun ortadan kaldırılması için tahripkâr olmaması lazım. Ödül, geri verilebilir. Ödülü neden ben almadımduygusu taşıyan eleştiriler kötü. İnsanlar, kendisini aday gördüğü yerde bir başkasının varlığını görünce isyan ediyorsa bu isyan ciddiye alınmaz. Geçen sene bu kadar fırtına kopmamıştı. Biz Afife Tiyatro Ödüllerinin saygınlığına gölge düşürecek bir tutumda bulunmadığımıza eminiz. Eleştiri yapanların kendilerini haklı buldukları yerler vardır elbette ama biz kendimizi daha haklı, daha doğru buluyoruz. Bir de taraf değiliz bu davada!

T.P: Özellikle ödül almış, daha önce de aday gösterilmiş arkadaşlarımızın bu sene aday olmadıkları için Afifeyi protesto etmeleri çok üzücü geliyor bana. Çoğu da neden ona ödül veriliyor da bana verilmiyor dedikleri oyunları seyretmiyorlar...


Özgün ışık, bol müzik

 

26 Marttaki Güler misin, ağlar mısın? başlıklı haberimizde Afife ödülleriyle ilgili birtakım iddiaları yayımlamıştık. Shakespearein Romeo ve Juliet” (İstanbul Şehir Tiyatroları) oyununun ışık tasarımını yapan Murat Özdemir, oyunun daha önce Romanyadaki rejinin ışık tasarımını yapan Seyhun Ayaşın ışık tasarımını uyguladığına yönelik iddiaların yanlış olduğunu söyledi. Özdemir, yaptığı ışık tasarımının Romanyadaki rejinin ışık tasarımından bütünüyle farklı olduğunu belirtti: Romeo ve Juliet oyunu için İstanbuldaki ışık tasarımını sahne sahne, ayrı ayrı çalışıp ince ince sahnenin tüm alanlarını birbiriyle bağlantılı olarak farklı bir ışık konsepti kurup yaptım.

Franz Kafkanın romanından Steven Berkoffun uyarladığı ve Yılın En Başarılı Sahne Müziği dalında aday gösterilen Dava (Bakırköy Belediye Tiyatroları) oyunu için neredeyse müzik yok iddialarına da oyunun müziğini yapan Tolga Çebiden yanıt geldi. Son 7 yıldır Afife Tiyatro Ödüllerinde sürekli aday olup çokça ödül alan Çebi, oyunun içinin müzikle dolu olduğunu belirterek Oyunda ortalama bir tiyatro oyunundan 10 kat daha fazla müzik kullanımı var; çünkü dans kullanımı, koreografi, hareket düzeni fazla bir oyun dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler