‘Yoklama’ tehdidi
Genel kurulda, en az bir oylamada olmayan vekil ‘yok’ sayılacak. Ayda 5 birleşime katılmayan vekilin vekilliği düşüyor. CHP ise ‘Yürüyüşümüze baskı yapıyorlar’ diyor.
CHP’nin ‘Adalet Yürüyüşü’ sürürken, TBMM Başkanlık Divanı’nda CHP’li üyelerin olmadığı toplantıda milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu’ndaki devamsızlıklarına ilişkin kritik bir karar alındı. Karara göre, birleşimde yapılan açık oylamaların en az birine katılmayan milletvekilleri o birleşimde yok sayılacak. TBMM Başkanlık Divanı’nın 15 Haziran’da CHP’li üyelerin ‘Adalet Yürüyüşü’ nedeniyle katılmadığı toplantıda aldığı vekillerin devamsızlığıyla ilgili kararı tartışma yarattı. Divan, “Müşahade (gözlem) ile açılan veya yapılan yoklamanın yarıda kesildiği birleşimler de dahil olmak üzere birleşim sırasında yapılan yoklama veya yoklama mahiyetindeki açık oylamaların hiçbirisine katılmayan üyenin o birleşimde yok sayılması”na karar verdi. Başkanlık Divanı’nda ayrıca devamsızlıkları nedeniyle HDP’li Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız’ın ödenek ve yolluklarının verilmemesine karar verildi. Hezer ve Sarıyıldız ile ilgili kararlar genel kurulda kabul edildi.
CHP’den tepki
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konuyu TBMM Genel Kurulu’nun dünkü birleşiminde gündeme getirerek, Başkanlık Divanı’nın kararına tepki gösterirken kararda sahtecilik yapıldığını söyledi. “Bizlerin yürüyüşte olduğu, CHP’den hiçbir Başkanlık Divanı üyesinin katılmadığı bir toplantıda karar alınıyor. Karar, yürüyüşe katılan milletvekillerini burada yok yazıp o yürüyüşün direncini kırmaya yönelik. Belki başka amaçları da var, karar vahim” dedi. Kararda sahtecilik de yapıldığını anlatan Özel, ellerinde iki karar olduğunu, ilk kararda vekillerin birleşimde var sayılabilmeleri için tüm oylamalara katılımı, ikinci kararda ise sadece bir oylamaya katılma koşulu olduğunu vurgulayarak, “Bu kararların 4. maddeleri dışındaki bütün maddeler birebir aynı. İlk sayfadaki paraflar aynı, orjinal kararda ilk sayfa ile ikinci sayfadaki paraflar aynı ama daha sonra Meclis’e iletilen kararda ‘oylamalardan herhangi birine’ ifadesi ‘hiçbirine’ olarak değiştirilmiş durumda. Bu evrakta sahtecilik” diye konuştu. AKP’nin Başkanlık Divanı’nda önce bir milletvekilinin birleşimde sayılması için önce tüm oylamalarda bulunma koşulu getirdiği, ancak daha sonra bu kuralın TBMM çalışmalarını kilitleyeceği kaygısıyla ‘en az bir oylamaya katılma’ olarak değiştirdiği ileri sürüldü.
‘Anayasaya aykırı’
TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başkanlık Divanı’nın kararının ‘hukuksuz’ olduğunu vurgulayarak, “İçtüzüğün 57. maddesine göre başkan birleşimi açtıktan sonra tereddüde düşerse yoklama yapar. Tereddüt yoksa ve birleşimi açıyorsa bütün milletvekilleri var sayılır. Divan kararı, müşahadeyle yapılan yoklamanın yürürlükten kaldırılmasıdır. Başkanlık Divanı’nın buna yetkisi yoktur” dedi. Anayasanın 84. maddesinin son fıkrasının “Bir ay içerisinde mazeretsiz ya da izinsiz olarak 5 birleşime katılmayan milletvekilinin milletvekilliği sona erer” hükmünü içerdiğini anımsatan Hamzaçebi, “Bu şuna yol açar. Siyasi parti grupları birbirine tuzak kurarlar. Karar yeter sayısı gibi yılların süzülerek gelen bir uygulamasını bir Başkanlık Divanı kararıyla imkânsız hale getirmenin doğru olmadığını düşünüyorum. Esasen bu, doğrudan doğruya anayasanın 84. maddesinin son fıkrasına da aykırıdır” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!