Yol arkadaşları Selçuk'u anlattı

Cumhuriyet aydınlanmasının simge ismi koca çınar İlhan Selçuk'un vefatı yurttaşları yasa boğdu. Haberi duyanlar duyduklarına inanamadı. Yaşadığı işkenceleri bile anlatmaktan imtina eden Selçuk'un ardından ilk tepkiler...

Yayınlanma: 21.06.2010 - 11:52
Abone Ol google-news

 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız

İlhan Selçuk çok çok önemli bir gazeteci olmasının yanısıra çok da önemli bir yazar kimliği vardır. Hem gazetecilik hem de siyaset anlamında bu işlerin içinde olmuştur. Çok uzun işkenceler görmüş ancak demokrasiye olan inancını hiç kaybetmemiştir. Çok üzgünüz. O herkes için bir yol göstericiydi.


Hikmet Çetinkaya

Her şey 2009 Ergenekon soruşturmasında,  85 yaşındaki bir yazarın sabaha karşı evine baskınıyla başladı. Önce kalp krizi, ardından 5 damarın değişmesi ve bunu kendine yediremeyip yaşamını yitirdi. Olayın özü bir sabaha karşı evinin basılmasıyla başlamıştır.

İlhan Selçuk demokrasi ve özgürlük peşinde koşan bir insandı. Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusuydu. Güneydoğu sorunuyla ilgili görüşleri çok açıktı. Türklerin ve Kürtlerin yüzyıllardır barış içinde yaşadığı yazılar yazdı. Demokrasiden özgürlükten yana bir yurtsever yazardı.

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç

Onu, pek umutlu görmedim. Açıkçası ağlamamak için kendimi zor tuttum. Kendisiyle ilgili yaşanan süreci Silivri davaları öncesi ve sonrası diye ayırmak gerek. Selçuk, kendisine yapılan uygulamayı içine sindiremedi ve bu nedenle hayata küstüğü bir süreç yaşadı. Ama daha sonra moralinin yerine geldiği, yeniden yaşama sarıldı. Bu süreçte geçirdiği dolaşım sistemindeki rahatsızlık felç ile birleşince yaşamı çok zorlaştı. 1963 yılında Yeni Sabah gazetesinden Cumhuriyet gazetesine geçişinden bu yana Selçuk'u tanırım. Türk basını yerinin doldurulması zor bir gazeteciyi ve Türkçe ustasını kaybetti.

 

Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi

Merhum Selçuk, Büyük Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in temel değerlerine bağlılığı ve nları savunma amacıyla verdiği mücadeledeki kırılmaz azmiyle tüm Atatürk kuşaklarına örnek teşkil eden bir isimdi. Selçuk'un geçmiş yıllardaki doğrultusu neyse son nefesini verdiği dakikadaki doğrultusu o idi. Hem bu niteliğiyle hem de en az 'gazete' niteliği kadar bir 'ulusal kurum' niteliği de kazanmış olan Cumhuriyet Gazetesini, her türlü baskıya ve engele rağmen bugünlere taşımakta gösterdiği başarıyla hepimize örnek teşkil etmekteydi. İlhan Selçuk'un aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyor, Cumhuriyet ailesine ve tüm ulusumuza baş sağlığı dileklerimizi sunuyorum.

 

Mehmet Faraç

İlhan Selçuk'tan ilkeli, kararlı, namuslu olmayı öğrendim. Ne tür baskılar olursa olsun kalemin satılmaması gerektiğini öğrendim. Türk basınında rektörü İlhan Selçuk olan Cumhuriyet Üniversitesi'nin öğrencisi olmaktan gurur duyuyorum. Uzun süredir yoğun bakımdaydı. Bir aydır durumu ağırlaşmıştı.

 

Ali Sirmen

İlhan Selçuk Türkiye’de aydınlanmanın öncülerinden, mücadele eden insanların önde gelen insanlarından biriydi. Bunun için bütün bir ömür verdi. Hapishanelerde büyük mücadeleler yaşadı. Son olarak kendisini Ergenekon’dan gözaltına almaya çalıştılar. Bu iddialara karşı da direndi.

Bizim tanışıklığımız 40 yıldan öncesine uzanır. Ben İlhan Selçuk’u tanırdım. İlhan Selçuk bizim idol yazarlarımızdan biriydi.

 

Mümtaz Soysal

İnsan böyle durumlarda ne hissederse onların hepsini hissediyorum. Herkes gidiyor, herkes gidecek, hepimiz er geç gideceğiz ama geç gidişin en kötü tarafı, gidenleri görmek. Hele bu gidenler birlikte yaşadığınız, her şeyi paylaştığınız insanlarsa onun acısı bir başka oluyor, tıpkı ana, baba, kardeş acısı gibi. Ben o yalnızlığı çok feci bir şekilde hissetmeye başladım artık. Biz aslında gitmiş gibi oluruz da gitmemiş gibi de oluruz. Bize, yakınlarımıza, eşlerimize eziyet etmiş olanlar bunun acısını çekerek yaşarlar. Bu nedenle kolay unutulmayız. Birtakım iyi işler yaparız, kalıcı oluruz. O vesileyle de gitmemiş oluruz. Yön Dergisi'ni çıkardığımız arkadaşlarımız gitti ama geriye Türk basınında unutulmayan bir "Yön" kaldı. 1961 Anayasası'nı yazdığımız komisyondaki bütün arkadaşlarım vefat etti, bir ben kaldım. Onlarla birlikte Türkiye'nin en demokratik anayasasını yaptık, onu bıraktık. Yetiştirdiğimiz öğrencilerimiz, yazdığımız yazılar var. Bunların kalması bir anlamda bir  teselli oluyor.


Fatih Altaylı

İki kardeş peşpeşe gitti. İlhan Abi, Türk basınının, Türk siyasetinin en önemli isinmlerindendi. Cumhuriyet Gazetesi'nde patron gibi bir başyazardı. Gazetenin yürüyeceği yolu belirleyen bir isimdi. Gazetenin bundan sonra ne olacağı önemli.

 

Serdar Turgut

Hepimizin gençlikte okuduğu, beğendiği etkilendiği, iyi bir düşünürdü. Hepimizin onunla ilgili bir hatırası vardır mutlaka, bu yüzden de unutamayacağımız değerli bir yazar olarak kalacaktır. Başımız sağ olsun.


Doğan Hızlan

Yazar Doğan Hızlan, Selçuk'un vefatından dolayı çok üzgün olduğunu belirterek, ''Bütün bu özellikleri bir yazarın, bir gazetecinin toplaması hiç kuşkusuz her zaman rastlanan bir toplam değil, her zaman bir araya gelmiyor. Onun için çok üzgünüz. Hem arkadaşımı hem okuduğum yazarı kaybettim. Gerçekten bizim değil, Türkiye'nin başı sağ olsun'' diye konuştu.

 

ÇGD: Örnek bir gazeteciydi

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Başkanı Ahmet Abakay:  "İlhan Selçuk Türk basının yüz akı olarak, örnek bir gazeteci olarak ve düşün adamı olarak iz bıraktı. Türkiye’deki gazetecilerin idolü olan İlhan Selçuk’u unutmayacağız."



Parlamento Muhabirleri Derneği

Onurlu ve dik duruşu ile meslektaşlarına örnek olan Selçuk, aynı zamanda mesleğin gelişimine de önemli katkılar yaptı. İlhan Selçuk gazeteciliğin yanı sıra bir düşünür olarak da uzun yıllar ülkesine hizmet etti. Türkiye'nin ufkunu açan sayısız makaleye imza atan Selçuk, aydınlanma devriminin yılmaz savunucuları arasında yer aldı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler