Yumurta Dondurma Nedir, Nasıl Uygulanır?

Op. Dr. Serdar Koç yumurta dondurma hakkında bilgi verdi.

Yumurta Dondurma Nedir, Nasıl Uygulanır?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 22.09.2015 - 14:35

Yumurta dondurma uygulaması, anne adayının yumurtalığından elde edilen yumurtanın (oosit) uygun şartlar altında muhafaza edilmesi ve gelecek yıllarda kullanılabilmesi aına yumurtanın dondurulması uygulamasıdır.
Yumurta dondurma işlemi nasıl yapılır?
Adet döngüsünde olan kadının yumurtalıkları hormonlu ilaçların desteği ile birlikte uyarılır. Yumurtalıklardan ultrason muayenesi ile ve yumurta toplama iğnesinin aracılığı ile yumurtaların toplanması tamamlanır. Toplanan yumurtalar özel kimyasal suların içinde bir süre bekletilir. Bunun ardından -196 derecede sıvı azot ihtiva eden tankların içerisinde dondurulur. Vitrifikasyon yöntemi ile dondurulan yumurtalar, , çözülme zamanına kadar % 70  oranında canlılığını koruyabilmektedir.
 Canlı bir şekilde çözülebilen bu yumurtalar, erkekten alınan spermler ile mikro enjeksiyon yöntemi sayesinde döllendirilir. Döllenme işlemi tamamlanan embriyolar, daha sonra kadının rahmine transfer edilerek, hamilelik olasılığının sağlanması gerçekleştirilir.
Kimler yumurta dondurma işlemi için uygundur?
•        Kariyer planı ve diğer nedenler sebebiyle ileri yaşlarda çocuk sahibi olmayı isteyen kadınlar,
•        Kemoterapi, radyoterapi gibi kanser tedavileri uygulanacak ya da yumurtalıkları alınmak zorunda olan fakat rahimi kalacak hastalarda,
•        Tüp bebek tedavisinin yapıldığı sırada, hiperstimülasyon gelişme komplikesi bulunan hastalarda
•        Erkeğin, yumurtaların toplanması sürecinde sperm vermek için zorunlu bir sebepten ötürü merkezde olamayacağı durumlarda yumurtalar gelecekte kullanılmak üzere dondurulabilir.
 
Yumurta dondurma işlemi hangi yaşlarda yapılmalıdır?
Uzmanlar yumurta dondurma uygulamasının her yaşta uygun olduğunu belirtmektedir. Fakat bunun için en uygun olan yaş sınırı ise, 35 yaşından öncedir.  Bunun nedeni ise, bu yaş aralığına kadar yumurta hücreleri sağlıklı ve kaliteli olmasıdır. Bu yaşlardan sonra alınıp dondurulmuş olan yumurtalar, sağlıklı bir hamilelik oluşturulması açısından yeterli olamayabilir. Ancak, bazı mecburi durumlarından ötürü, bu yaşlardan sonra yumurta dondurma işlemine başvurulabilir.
Kaynak: http://www.serdarkoc.net/yumurta-dondurma-nedir-nasil-uygulanir


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler