Yurttaş döviz satışında şirketleri dörde katladı
Bankalardaki döviz mevduatları, darbe girişiminin ardından geçen bir haftada yaklaşık 10 milyar dolar azalırken, yurttaşlar 6.9 milyar dolar, şirketler ise 1.7 milyar dolar sattı.
Darbe girişimi öncesi 187 milyar 475 milyon dolar seviyesinde olan döviz mevduatları, darbe sonrası 9 milyar 461 milyon dolar azalışla 178 milyar 14 milyon dolara geriledi. Merkez Bankası verilerine göre bankalardaki toplam yabancı para mevduatlar bir haftada yüzde 5.05 azaldı. Hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda vatandaşların döviz bozdurarak piyasadaki darbeyi engellediği ifade edildi. Peki hangi kesimden ne kadar döviz bozduruldu?
Yurtiçinde yerleşikler
Verilere göre en çok mevduat bankalarında yurtiçinde yerleşikler tarafından döviz bozdurulduğu görülüyor. Buna göre mevduat bankalarında 8 milyar 224 milyon dolarlık yabancı para cinsinden mevduat bozduruldu. Bunun 6 milyar 139 milyon dolarını yurtiçinde yerleşik gerçek kişiler, 1 milyar 508 milyon dolarını ise yurtiçinde yerleşik tüzelkişiler gerçekleştirdi.
Hükümetin destek verdiği katılım bankalarında ise bozdurulan döviz mevduatı miktarı daha düşük oldu. Rakamlara göre katılım bankalarındaki döviz mevduatları sadece 1 milyar 237 milyon dolar azaldı. Katılım bankalarında yurtiçinde yerleşik gerçek kişilere ait döviz mevduatları 844 milyon dolar, tüzelkişilere ait döviz mevduatları 233 milyon dolar azaldı. Yurtdışı yerleşikler ise mevduat bankalarında 290 milyon dolar, katılım bankalarında 121 milyon dolarlık döviz mevduatı bozdurdu.
Kâr amaçlı olabilir
Verilere göre yurtiçinde yerleşik gerçek kişiler tarafından mevduat ve katılım bankalarında toplam 6 milyar 983 milyon dolar döviz mevduatı bozduruldu. Yurtiçinde yerleşik tüzelkişilerin bozdurduğu mevduat ise 1 milyar 741 milyon dolarda kaldı. Özetle yurttaş şirketlere göre dört kat daha fazla dövizden çıktı. Döviz mevduatlarındaki azalma mevduat bankalarında ise katılım bankalarından 6.6 kat fazla oldu.
Verilere göre yurtiçinde yerleşik gerçek kişiler tarafından mevduat ve katılım bankalarında toplam 6 milyar 983 milyon dolar döviz mevduatı bozduruldu. Yurtiçinde yerleşik tüzelkişilerin bozdurduğu mevduat ise 1 milyar 741 milyon dolarda kaldı. Özetle yurttaş şirketlere göre dört kat daha fazla dövizden çıktı. Döviz mevduatlarındaki azalma mevduat bankalarında ise katılım bankalarından 6.6 kat fazla oldu. Marmara
‘Uyanık olmak gerek’ Finansal piyasalarda uyanık olunması gerektiğine dikkat çeken Burak Arzova, “Bu çetenin finansal alanda da ayakları olabilir. Türkiye’yi yurtdışında şikâyet edebilirler, raporlarla yönlendirebilirler. Piyasada kâr realizasyonu oldu panik havasından çıkıldı. Raporlamalar çok önemli. Özellikle yabancı gazetelerde yorumlar çıkıyor. Yabancı yatırımcılar için bu yorumlar çok önemli. Borsa ile doğrudan yatırımcıları yönlendirecek olan fon yöneticileri. En fazla dikkat etmesi gereken de bu kesim. Her türlü veriye güvenmemek gerek. Borsa İstanbul’dan el çektirmeler var. Çok organize biçimde dış piyasalarda başarısız olması için ellerinden geleni yapacaklardır. Dikkatli olursak piyasalarda bundan sonra büyük bir tehlike olacağını düşünmüyorum” diye konuştu. |
En Çok Okunan Haberler
- Bahçeli'nin açıklamaları sahaya nasıl yansıdı?
- Cinsel içerikli videolar çeken karı-koca tutuklandı
- PKK Suriye’nin Silahlı Kuvvetleri Oluyor
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- CHP ne yapmalı?
- Özgür Özel, Erdoğan'a seslendi
- Ölü ve yaralılar var!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!