Yurttaş önce ev istiyor
Türk halkının eline geçen parayı değerlendirme yöntemleri sırasıyla ev almak, altına yatırım yapmak, otomobil almak, tasarruf yapmak, eğitim için kullanmak, yeni iş kurmak, sağlık için harcamak, alışveriş yapmak, gezi ve eğlenceye harcamak, mevcut işlerini geliştirmek, elektronik eşya almak, beyaz eşyaya harcamak ve hisse senedi veya tahvil almak....
MasterCard tarafından, Yöntem Araştırma Danışmanlık şirketine yaptırılan MasterIndex araştırması ile Türk halkının eline geçen fazla parayı nasıl değerlendireceği araştırıldı.
Türkiye'nin kentsel nüfusunu temsil eden 11 il merkezinde yapılan araştırmaya göre, Türk halkının cebinde fazladan 40 bin TL'si olsa bu parayı öncelikle ev veya daire almak ve altına yatırım yapmak için kullanacak. Halkın fazladan 40 bin TL'yi değerlendirme yöntemlerini daha sonra sırasıyla otomobil almak, tasarruf yapmak, eğitim için kullanmak, yeni iş kurmak, sağlık için harcamak, alışveriş yapmak, gezi ve eğlenceye harcamak, mevcut işlerini geliştirmek, elektronik eşya almak, beyaz eşyaya harcamak ve hisse senedi veya tahvil almak izledi.
Kadın ve erkek harcamaları farklılaşıyor
Türk halkının ellerine geçen fazladan 40 bin TL'yi değerlendirme yöntemleri arasında, kadın ve erkeklerin harcama farkları da dikkat çekiyor. Araştırmaya katılan kadınların yüzde 29'u ellerine geçen fazladan parayı öncelikli ev almak, yüzde 24'ü altına yatırım yapmak, yüzde 20'si otomobil almak için değerlendireceğini söylerken, erkeklerin ise yüzde 23'ü altın, yüzde 20'si ev alacaklarını belirtiyorlar.
Alışveriş konusunda ise kadınların yüzde 14'ü "elime geçen fazladan parayla alışveriş yaparım" derken bu oran erkeklerde yüzde 6'da kaldı. Erkeklerin ise yüzde 13'ü "işimi geliştiririm", yüzde 15'i "yeni iş kurarım" derken kadınlarda "işimi geliştiririm" diyenler yüzde 4'te, "yeni iş kurarım" diyenlerse ise yüzde 11'de kaldı.
Gençler eğitim, orta yaşlı ev istiyor
Araştırmaya göre, gençlerin ellerinde fazladan 40 bin TL olsa, bu parayı öncelikli olarak eğitimleri için harcayacaklarını, otomobil, gezi, eğlence, tatil harcamalarının ise ikinci ve üçüncü sırayı alacağını ifade ediyorlar. Özellikle orta yaşlarda "elime geçen fazladan parayı ev ya da daire almak için kullanırım" diyenlerin oranında artış görülüyor. Araştırmaya göre, fazladan 40 bin TL'yi değerlendirme yöntemlerine gelir seviyesine göre bakıldığında ise yüksek gelir grubundaki kişilerin, ellerine geçen fazladan parayla altın almayı ve TL ve döviz tasarrufunda bulunmayı öncelikli olarak tercih ettikleri görülüyor. Düşük gelir seviyesindekilerin önceliği ise ev almak olarak ortaya çıkıyor.
Marmara "yatırım", Ege "sağlık", Doğu Anadolu "eğitim" ve "iş" diyor
Ege Bölgesi'nde yaşayan halkın yüzde 40'ının bu parayı "sağlık için kullanırım" yanıtı dikkat çekiyor. Doğu Anadolu Bölgesi halkı ise yüze 19'luk oranlarla bu parayı eğitim ve işlerini geliştirmek için kullanacaklarını ifade ediyor. Marmara Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi halkı için öncelik altına yatırım yapmak olurken, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi halkı ise öncelikli olarak ev almayı tercih ediyor.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- ‘Toprak bütünlüğü’ masalı ve Suriye: İmkânsız bir ülke